Mini Sumo Robot Başlangıç Önerileri

Başlatan captainmrg, 01 Ocak 2014, 16:59:58

captainmrg

Merhabalar ;

Robotiğe başlıyorum. Sizce başlangıç olarak sumo robot nasıldır? bir kaç sorum olacak bu konu ile ilgili

bu arada Makine müh. 2. sınıftayım

şimdi sorulara gelelim

c ve c++ plus dersi aldım geçen dönem. sizce sumo yazılımı için işe yarar mı ?

ne derece elektronik bilgisi gerekiyor?

ve son olarak ardunio mu yoksa pic programlama yöntemi mi kullanayım ??

teşekkürler.

fthdmrl

-robot tarasarımı için herhangi bir dili iyi biliyorsan sorun yoktur genelde c ve jal kullanılır.
-benim kanatim asıl robot yapımına başladıktan sonra elektroniği daha iyi öğreniyoruz ben elektronik öğretmenim robot yapımına başladığımdan beri bir çok yeni bilgi öğrendim.
-eğer pic ile uygulama yapmadıysan bence ilk olarak pic üzerine çalışmalar yapmalasın ben uzun zamandır pic ile çalışıyorum bu sene öğrencilerim ile arduino tabanlı projeler yapmaya başladık ama her zaman pic'in yeri ayrı bence.özellikle sumo robotlarda arduino pek tercih edilmiyor.


Kabil ATICI

Sınıfından ve elektronik bölümünden aynı kafadan birleri ile takıl. Yani proje üzerinde birlikte çalışın. Böyle konularda bir elin nesi var iki elin sesi var.
Çıkan problemler konusunda birden çok kişinin fikrini alıp üzerinde birlikte çalışmak daha ilginç sonuçlar ortaya koyabilir.

illede ben yapacağım dersen bir ucundan başla.  ihtiyaçların çerçevesinde  ister istemez kendini geliştirmek zorunda kalacaksın...
ambar7

robomaster

#3
Buradab başlayın... Hazır şemaları deneyin.

http://www.robotcu.com/category/mini-sumo/

Düzeltme : adresi yazmamıştım :)

captainmrg

hangi pici kullanmamı tavsiye edersiniz?

LukeSkywalker

18 f serisi usb donanımı barındıran hızlı bir PIC. 
18f4550 olabilir...

frat

#6
Merhaba,
C dilini temel alan bir çok yazılımı minisumo robot için kullanabilirsiniz. Arduino ile projeyi gerçekleştirirseniz robot biraz iri kalabilir. Bu nedenle tavsiyem Pic olacaktır.
Pic modellerinden yeterli pin sayısına sahip olanların hepsi uygundur. En önemli fark Pic16F628 gibi br pic'de sadece bir donanımsal PWM kanalı varken 16F877A - 16F876A gibi bir pic'de iki HPWM kanalı vardır. Bu da minisumo robotta sağ ve sol motorun hızını bağımsız kontrol edebilmeniz demek. Yani robota gerekirse yay çizdirerek de hareket verebilirsiniz. Tabi pin I/O sayılarının kullanmayı planladığınız sensör ve çıkış sayısına göre de uyumlu olması gerekiyor.

Arduino ile proje yaparken genellikle iç devre yapısını pek bilmek gerekmiyor. Programlıyoruz ve çalışıyor. Ama pic ile yaparsanız bir çok alt başlıkta bilgi edinmeniz gerekir ki basit bilgilerdir. Devre tasarımı yapmanız gerekecek. Voltaj regülatörü ve motor sürücü konularını iyi tasarlamanızı bol kondansatör kullanmanızı tavsiye ederim.

http://www.Robots.101.com sitemizi ve http://www.Robotus.net sitemizde kendi ürettiğimiz kartları inceleyebilirsin. Projeler de bir fikir verecektir. Örneğin:


Pic olarak da tavsiyem 16F628A, 16F876A ve 16F877A olacaktır.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

captainmrg

Tavsiyeleriniz çok teşekkürler. hocam peki  bilgisayarda compile ettiğim bir yazılımı pic'e nasıl aktarıcağım. linkteki gibi bi boarda mı sahip olmam gerekiyor?


http://www.aliexpress.com/item/PIC-development-board-PIC16F877A-development-board-free-shipping/755971301.html

sorum belki biraz saçma gelmiş olabilir :) ama yeni başlıyorum. final dönemini atlatır atlatmaz daha güzel sorularla geliceğim :)

frat

Evet, Pic programlayıcı gerekiyor. Daha basit modelleri yeterli olacaktır Tabi mutlaka USB'den programlama yapabilen bir tane edinmen gerekiyor. Derleyince Hex kodu çıkartır yazılım. Pic programlayıcı ile de o Hex'i seçtiğiniz Pic modeline yüklersiniz.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

captainmrg

daha uygun development board var mı önerebileceğiniz ? bir de bu boardlar sadece 1 tip PIC için mi uygun yani başka bir projede başka bir PIC ile kulanabilir miyim?

Kabil ATICI

@captainmrg
O belirttiğin kart geliştirme kartı.(ardinio benzeri)







şunlar gibi piyasada bulunabilen birkaç örnek...
Elbette seçim senindir...
ambar7

kudretuzuner

Amatör

picusta

Bence tavsiyeler çok yanlis ve günümüz teknolijisinden / piyasasindan 10 yil geride.

Arkadas makine mühendisi 2. siniftayim diyor, siz ASM, PIC16F877 diyorsunuz.

Arkadasa gereken daha yuksek seviyeli bir sey, ögrenme egrisi daha hizli çabucak parçalari birlestirsin, isin mekanik, hesap, kontrol kismina daha çok zaman ayirsin.
Library'leri hazir, hesap gücü yüksek platformlara yönlendirin, örnegin :
mbed / Arduino / ZIOS / hatta Android, App inventor kullanarak

captainmrg

Alıntı yapılan: picusta - 05 Ocak 2014, 22:41:51
Bence tavsiyeler çok yanlis ve günümüz teknolijisinden / piyasasindan 10 yil geride.

Arkadas makine mühendisi 2. siniftayim diyor, siz ASM, PIC16F877 diyorsunuz.

Arkadasa gereken daha yuksek seviyeli bir sey, ögrenme egrisi daha hizli çabucak parçalari birlestirsin, isin mekanik, hesap, kontrol kismina daha çok zaman ayirsin.
Library'leri hazir, hesap gücü yüksek platformlara yönlendirin, örnegin :
mbed / Arduino / ZIOS / hatta Android, App inventor kullanarak



hocam merhaba öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.  robotiğe çok yabancıyım bahsettiğiniz programlama  türlerine de tabi. sizce arasından hangisni seçmeliyim.  pic galiba güncel olarak kullanılmıyor gibi bir kanıya vardım.

Tagli

#14
PIC kullanılıyor kullanılmasına ama başlarda biraz meşakkatli gelip soğutabilir belki. Devresini ayrı kuracaksın, programlayıcısını ayrı alacaksın, kullanacağın dili seçeceksin (ki o konuda her kafadan ayrı ses çıkar), sonra bir de o dil için örnek arayacaksın, belki aradığın örneği seçtiğin dilde değil başka bir dilde bulacaksın falan liste uzar gider. En temizi Arduino ile başlamak. Programlayıcı derdin olmaz, çünkü üzerinde geliyor. Dil zaten bir tane. Örnek de bol. Daha sonra konu ilgini çeker ve işin perde arkasını öğrenmek istersen PIC, AVR veya ileride ARM tabanlı işlemcilere geçebilirsin.

Bu arada, ben de makine mühendisiyim. Ben de ilk defa 3. sınıfın ortalarında bu işlere merak sarmış ve öğrenmeye başlamıştım (yaklaşık olarak 2007'nin şubat ayına denk gelir). Pek çok kişi gibi ben de maalesef PIC16F84 ile başladım ve dil olarak da sırayla PicBasic Pro, ASM, C18 kullandım ve en son XC8'e geçtim. Bugünlerde yeni yeni dsPIC30'lara geçmiş durumdayım ve XC16 kullanıyorum. Ama benim yolumdan gitme çünkü saçma bir yol oldu. O zamanlar bana yol gösteren olmamıştı.
Gökçe Tağlıoğlu