AC de Reaktif Akım ???

Başlatan aster, 14 Şubat 2005, 20:35:07

aster

AC de Reaktif akımı kullanıyoruz, neden ? çok mu lazım ?  :roll:
Peki, nereden geliyor bu reaktif akım ? ne, nasıl üretir bunu ?  :roll:

Salih

AC devrelerde bobinler manyetik akım üretirken reaktif akım çekerler. Bobinli devrelerde Akımın reaktif olması gerilime göre geri fazlı olması demektir. AC de manyetik alana ihtiyacımız varsa mutlaka reaktif akım ihtiyacıda olacaktır. Bu ihtiyacımızı ya şebekeden karşılayacağız veya diğer yöntemleri kullanacağız. Örneğin en yaygın kullanılan yöntem kondansatörler yardımı ile reaktif akımı karşılamaktır. Özetle AC de bobinler reaktif akım talep ederler, kondansatörlerde reaktif akım üretirler diyebiliriz. Mutlaka bu konu hakkında daha çok şey söylenebilir.

z

Şebekeden, çektiğin akım, gerilimle aynı fazda değilse şebekeden reaktif akım çekiyorsun demektir.

Yükün ister kapasitif isterse endüktif olsun her iki akım da reaktif akımdır, aralarındaki tek fark, akımın birinde voltaja göre ileri açıda diğerinde ise geri açıda olmasıdır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Salih

Teorik olarak bunalmiş arkadaşım haklıdır. Lakin pratikte bobin içeren elemanlar reaktif akım tüketiyor, kondansatör ve aşırı uyartılmış senkron motorlar reaktif akım üretiyor kabul edilir.
    Reaktif akımın problem olması elektrik üreten ve dağıtan açısındandır. Normal şartlarda elektrik alıcıları tükettikleri aktif enerjinin parasını öderler. Fakat, dağıtım hatlarını ve generatörleri çektikleri hem aktif hemde reaktif akım olarak meşgul ederler. Elektrik üreten ve dağıtan firma kendi açısından bu olumsuz durumu önlemek için alıcılara ya tükettiğiniz reaktif akımı (Ki bu çoğunlukla elektrik motorları nedeniyledir) üretin yada ceza ödeyin demektedir. Alıcılar da mecburi olarak tükettikleri reaktif enerjiyi önlemek zorunda kalırlar. Bu işleme kompanzasyon adı verilir.

aster

Reaktif Akımı,
üreticimi üretir ? tüketicimi üretir ? üretirse neyle nasıl üretir ? :roll:
kafam karıştı kondansatör nasıl reaktif akım üretir ?

Fırat_21

Merhabalar, Reaktif akım bunalmış arkadaşımızında söylemiş olduğu gibi akım ile gerilim arasındaki faz farkından dolayı çekilir. Biz esasında reaktif güç üretmeyiz sadece tüketiriz. Devrede yer alan  endüktansın çektiği reaktif güce +Q dersek, kondansatörün çektiği reaktif güç -Q olacaktır. Kompanzasyon olayında da esasında reaktif güç üretme gibi bir olay yoktur. Endüktans ve kapasitenin akımları gerilime göre birinde ileride, diğerinde geride olduğundan Q=V*I*Sin& gereğince (&:akım ile gerilim arasındaki açı) +Q ve -Q reaktif güçleri ortaya çıkar.Bu +Q ve -Q birbirine ne kadar eşit olursa Cos& o kadar 1 'e yaklaşacaktır. Cos& eğer 1 ise +Q ve -Q güçleri birbirini götüreceğinden yalnızca  çekilen gücün aktif bileşeni kalacaktır. Kompanzasyonun amacıda budur zaten. TEDAŞ ın istediğide budur. Aksi taktirde Tedaş boşa güç üretmiş olur. Reaktif güç elektrik üretici firma açısından boşa üretilen güçtür. Bu nedenlede Tedaş fabrikalara aktif sayacın yanısıra endüktif ve kapasitif sayaçta koydurur ve fazla kullanım için santraller boşa enerji ürettiğinden ceza keser.  Umarım yardımcı olabilmişimdir. Çalışmalarınızda başarılar.

tnr

Reaktif güç iş yapmayan güçtür. Endüktif devrelerde (Motorlar, Floresan lambalar vs.) aktif gücün yanısıra reatif güç de harcalar. Aslında bobinli devreler teorik olarak aktif güç harcamazlar. Bobin etrafında manyetik lan oluşurken kaynaktan çektikleri gücü, manyetik alan yok olurken kaynağa geri verirler. Akım gerilimden 90 derece geri fazlı olduğu için, gerilimin tepe noktasında akım sıfırdır(p=0*u), akımın tepe noktasında da gerilim sıfırdır(p=0*i). Bu nedenle ortalama güç de sıfır olur. Pratikte ise bobinin tel direnci olduğu için akımla gerilim arasındaki açı 90 derece olmaz ve bir miktar aktif akım da çekilir.

Salih

Aster arkadaşımın haklı olarak kafası karıştı,

Arkadaşlar uygun görürseniz şöyle özetleyiyim.

Elektrik üreten firma kendi açısından, tüketilen elektrik enerjisini oluşturan akım ve gerilimin aynı fazda olmasını istiyor. Tüketici acısından bunun  önemi yok. Dolayısıyla elektrik satıcısı , gerilim ve akım arasındaki tüketici tarafından faz farkının oluşturulmasını  istemiyor, elde olmayarak oluşmuşsa giderilmesini istiyor. Yapmayanlara ceza ödetiyor. Bobinler akımı geri bıraktıracak şekilde faz farkı oluşturuyor. Kondansatörlerde ileri yönde bıraktıracak şekilde faz farkı oluştuyor. Bu elemanlar kendi başlarına şebekeye bağlandıklarında mutlaka istenmeyen faz farkını oluşturuyorlar. ileri veya geri fark etmiyor. Fakat aynı anda ve değerleride uygun seçilirse birbirlerinin yaptıkları faz farklarını gideriyorlar.
 Umarım faydalı olmuştur.

z

Bir endüktans yada kapasitans nasıl raktif akım üretir?

Örnek olarak endüktansı ele alalım.

Şebeke ile ilk buluşma anında akımla gerilim arasında faz farki doğrudan 90 derece değildir. Bobin enerji yüklenene kadar aktif güç çeker (hatta DC akım çeker (+/- peryodların kapladığı alanlar farklıdır)) ve sistem sürekli rejime girdiğinde endüktans üzerindeki depolanmış enerji, akımı gerilimle 90 derece faz farklı olacak şekilde bir şebekeye verir bir şebekeden geri alır. Pinpon topu gibi  şebeke ile kendi arasında gidip gidip gelir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com