All Japan Robot Sumo Dünya İkinciliği JSumo Ekibimizin ;)

Başlatan frat, 05 Ocak 2014, 23:11:40

tekosis

İlim ilim bilmektir, ilim kendin bilmektir, sen kendin bilmezsin, bu nice okumaktır.

Recep METE

Gerçekten gönülden tebrik ediyorum.En azından bizim ülkemizde  böyle işlerde var diyebilmek çok güzel.Japonlar tecrübeli yaşlı başlı amcalarla yarışmaya katılıyor.Bizdeki o yaştaki elektronik uzmanları utanır, böyle işlere girmezler.
printf(lcd_putc,"\f  Ne kadar okursan oku, bilgine, yakışır şekilde davranmıyorsan cahilsin demektir.  \n   semfero");d

frat

Teşekkür ederiz arkadaşlar :)

@Gumush , Yarışma öncesi ve sonrasında neredeyse diğer tüm takımlarla görüşüyoruz. Maalesef ülkemizde pek olmayan bilgi alışverişi bolca oluyor. Bu paylaşımlar yarışma sonrasında daha da çok oluyor tabi :)) Kendi çalışmalarımızı da diğerleriyle karşılaştırarak ve edindiğimiz deneyimlerle her sene biraz daha iyisini yapmaya çalışıyoruz.
Motorlarımız RE35 90 Watt, 15V Motorları 25V'la sürüyoruz bu da biraz güç artışını sağlıyor.

Zemin metal ve robotta mıknatıs kullanmak serbest. Bu da robotta olabildiğince güçlü motorlar kullanmamızı gerektiriyor. Şöyleki robotu zemine yapıştırdığınızda el ile itmek imkansız. Ama sizi itebilecek güçte. Aşağıda da örnek videosu :)

Shadow (Gölge) Sumo Robot - Robotus.net

Burda kulllandığımız RE40 motorların redüktörsüz kilitlenme torku 27kg-cm, 6:1 düşürme oranıyla ve iki motorla bir hayli yapıyor..:)

Tabi kurallar sumo robot için yarışmalarda farklılık gösterebiliyor. Bazı yarışmalar tahta ring'de gerçekleşiyor örneğin. O zaman tüm tasarım ve programın değişmesi gerekebiliyor. Ülkemizdeki yarışmaların da neredeyse hepsi Japon kurallarıyla aynı. 

@Lukeskywalker Motor sürücüyü kendim Diptrace'de tasarladım. IRF3205 modeli mosfetlerle kısa süreli 80Ampere kadar devamlı 20-25 Amper çıkış alabiliyoruz. Fotoğrafı aşağıdadır:

Bu devreyi tasarlayana kadar bir çok farklı tasarım yaptım. ( http://jsumo.com/first-versions-of-sumo-robot-controllers/ ve daha da farklıları...)  En sonunda hem boyut olarak küçük hem verimli bir tasarım ortaya çıktı. Devre Hip4081A tabanlı bir Mosfet H köprüsü devresi, devrenin arkasında koruma diyotları akım sensörü gibi ek elemanlar da bulunuyor.

@Semfero Gerçekten benim de bu yarışmalarda en çok etkileyen de yaşlı ve orta yaşlı kişilerin de gençlerle aynı çatı altında aynı yarışmaya girmesi. Özellikle bizim gibi gençlerin ve daha da küçüklerin (Yarışmacı olarak liselilerin, ziyaretçi olarak çok daha küçüklerin) örnek alması açısından çok faydalı.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

elektronik

Tebrik ederim.
bu robotların bukadar güçlü olduklarını bilmiyordum gerçek sumocular kadar güçlü :).

sürücü için  IRL3803 inceleyebilirsiniz   30V 140A.


kantirici

sumo robotlara neden o isimleri verdiklerini şimdi anladım. :) Tebrikler.

memo333

Gömülü Linux Notları --> http://linuxedu.xyz/


1nsane

Tebrikler.

Metal zemin mıknatıs olayına ben karşıyım. Bütünü ile güç elektroniğine dönüyor olay.

Murat Mert

S.A.
Sn. Arkadaşın sizi ve ekibinizi canı gönülden tebrik ediyorum. Allah gençliğimizin önünü ve üretici zekasına yardımcı olsun.
mert07

ferdem

Tebrikler Fırat hocam, çok güzel bir başarı. Haberlerde duyurulması gereken bir başarı. Birkaç haber ajansına haber verelim, bilgileri olsun. Tüm ekibinizi tebrik ediyorum, iyi çalışmalar, başarılar dilerim.