Viper22 ısı problemi

Başlatan Mnemonic, 10 Şubat 2014, 21:30:51

Mnemonic

Haklısınız;
aşağıda yapmış olduğum devrenin açık şemasını görebilirsiniz. ısı sorununu girişteki direnç ve bobini kaldırarak ciddi oranda azalttım. o bobin ve direnç fazla ısınıyordu ve vipera yakın olduğu için onunda ısınmasına neden oluyordu. şu anda girişte sadece kondansatör direnç paralelliği var. kondansatörleri neden seri bağladığımı sorabilirsiniz. Devre endüstride kullanılacak ve zaman zaman kullanıcılar devreyi faz-nötr yerine faz-faz bağlantı yapabiliyorlar. dolayısı ile devre zarar görüyor. bu sayede devrenin yüksek gerilimde de çalılıp kontrolleri yapmasını ve gerilim yüksek ise devrenin devreye girmemesini sağlıyor.

hgs

Giriş devresi datasheet ile aynı değil. 150k ları neden bagladıgınızı bilmiyorum. Ama 10uf ler giriş bobininin 2 tarafına gelmeliydi.

C11 47uH olmalı.
Şemadaki D7 için 16V zener kullanılabilirsin.

Çıkarttıgınız malzemeler 1k ve ona paralel input bobinimidir?

Mnemonic

Bahsettiğim gibi devre yanlışlıkla faz-faz takılırsa diye seri kondansatör kullanıldı. her bir kondansatör 400V değerinde böylelikle 800V 11uF kondansatör elde etmiş olduk. Kondansatör şarjı esnasında bir kondansatör diğerinden hızlı şarj olursa eşik gerilimi 400V üzerine çıkar ve patlamasına neden olmasın diye paralel direnşler eklendi.

C11 için 47uF deneyeceğim. Burada değerin yüksek olması şarj ve ısınma konusunda sorun çıkartırmı ?

D7 için zener kullandığımda yaklaşık 5 dakika içerisinde hep zener arızalandı o yüzden bu diyotu kullandım.

evet iptal edilen komponentler R1 ve L1

bobinler için bir yorum yapmadınız onlar için ne yapmamı önerirsiniz ?



hgs

Giriş devresi sorunsuz çalışıyor. Onu aynen kullanabilirsin. Malzemeleri derme çatma degilde digikey gibi yerlerden temin etsen daha iyi olur. Senin şemada olmayan 3 elemanlı bir giriş katı daha var. Sonrasında kapasite-bobin-kapasite kısmı geliyor.

Çıkışta 16V zener ile sorun yaşamadım.  Tabi zener var zener var. 16V zener diye alıp takılamaz devreye. Sadece bakılacak tek parametre voltajı degil. Birde bu malzemelerin güç değerleride var. Bu güç değerlerine dikkat etmiyorsun. Bu malzemelerin ayrıntılı parça listesini incele. Farklı datasheetlerde bom listesi veriliyor.

Çıkış kapasitesi büyük olmamalı. Elimiz bol olsun diye büyük kapasite koymak doğru değil. Girişte zaten şebeke var bu şebekenin aktaramayacağı bir güç olmadığına göre çıkış kapasitesinin büyük olmasıda mantıken gereksiz zaten. Doğru değerde malzemelere döndüğünde sorun büyük ihtimalle çözülecek.

Mnemonic

bilgiler için çok teşekkür ederim
önümüzdeki günlerde deneyip sonucu mutlaka bildiririm