STM32F4 descovery ile 1-3 MHz arasi sinus sinyali uretmem lazim...:(

Başlatan murat5889, 13 Nisan 2014, 23:52:04

murat5889

Sevgili site sakini arkadaşlarım...konu başlığından da anlaşıldığı üzere benim acilen stm32f4 kiti ile 1-3MHz arasında sinüs sinyali uretmem gerekiyor..bu mumkunmudur?...Eğer mümkünse bunu frekans ayarlı yapabilirmiyim?..Bu konuda bana yardim edene uzuuuun bi müddet dua edeceğim...

z

1) 1..3Mhz araliginda kac adim var?

2) Hangi dualari edeceksin?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

murat5889

Merhaba sayın Z yazılarınızı okudum.çok beğendim.zios sayesinde baya birşey yazmaya başladım.size direk ulaşmayı demedim ama özel mesaj butonu falan gormedim.gonlumden size sormak geciyodu ama siz bana ulastiniz.guzel oldu yani.şimdiden ilginiz için teşekkürler.sorulariniza gelirsek

1-).    1 ile 3 MHz arasında ne kadar adim olursa benim icin o kadar iyi..

2-).    Makul çerçevede istediğiniz dua varsa elimizden geleni yaparız...

z

Islemciyi 168 Mhz de kostursak bile yuksek cozunurlukte ve genis aralikta (1..3Mhz) sinusel sinyal uretmek zor.
168 adet elemani olan tabloyu okuyup DAC'a bassak bile 1Mhz elde edemeyiz. Cozunurluk dusurulurse bir seyler olabilir.

Tam olarak yapmak istediginiz asil amacdan bahsetseniz belki alternatif oneriler olabilir.

Mesela 1Mhz karedalgayi 2.dereceden alcak geciren filitreden gecirirsek 1Mhz sinyali elde ederiz. Ayni sekilde 3Mhz kare dalgadan da sinusu cekebiliriz.

(Genlik frekansla duser ama belki isini gorur)
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

murat5889

Yapmak istediğim şey bi proje aslında.ultrason dalgası uretecegim.bunun için öncelikle sinüs elde etmem gerekiyomus. Sonrada bu sinüsün amplifier ile genliğini artiricam.sonrada onu kapilayip transducer kristal yardımıyla ultrason dalgasına dondurcem.boyle açıkladığında aldanmayin çok bi bilgim yok mikroişlemciler konusunda.ama sayenizde ogrenicem inş.çok merakliyim boyle şeylere.aslında adim sayısını 5 veya 6 bile olsa yeter benim icin

ipek

STM den anlamam ,fakat bu iş için yapılmış AD9833 var.eğer yazabiliyor iseniz 3 pin'i bordunuzla kontrol edebilirsiniz.

murat5889

[quote autholink=topic=52634.msg398532#msg398532 date=1397434726]
STM den anlamam ,fakat bu iş için yapılmış AD9833 var.eğer yazabiliyor iseniz 3 pin'i bordunuzla kontrol edebilirsiniz.
[/quote]
İnceliyorum kardesim.fakat benim bilgilerin çok zayıf.bu yazdığınız sayın Z muhtemelen okumuştur.kendisi STM ile bu verdiğiniz fikir arasindaki farki bize aciklayacaktir ins.ilginiz için çok teşekkürler.

z

Ozel cipler isini kolaylastirir.

Ultrason cihazlarindan anlamam ama bunlardaki piezolara sabit frekans verilmiyormu? Neden 1..3 Mhz araliginda programlanabilir frekansli sinyaller istiyorsun?

Tek bir frekans istesen isler basitlesebilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

murat5889

sayın Z...simdi ben bi makale yazıp yayın cikartmam gerekiyor bu konu ile alakali.dolayısıyla bazı deneyler  yapmalıyım.bu deneylerde de frekans değişiminin dokudaki etkisini gözlemlemem gerekiyor.bundan dolayi frekans değişimine ihtiyacım var.
Diğer arkadaşın önerdiği özel cipde ayni zamanda bir mikrodenetleyicimidir?
Diğer bir soruda stm 32 ile yapsam daha karizmatik olmazmi? yani ben stm32 uzerine yogunlasip bu konuda yardim almayı düşünüyorum.

z

Bu islerde kullanilan piezolar farkli frekanslarla surulmeye musaitmi? Yani piezo 1..3 Mhz ile taranabiliyormu?

Bahse konu frekans yazilimla uretilmeye cok musait değil aslinda.  Islemci ile kontrol edilen sentezer cipler sanki bu ise daha cok musait gibi.

Eger cok gerekiyorsa ASM katkili bir kod hazirlayayim yada DMA ile buna benzer bir ornek kod yayinlanmisti.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

muhittin_kaplan

Alıntı yapılan: murat5889 - 14 Nisan 2014, 06:16:37
sayın Z...simdi ben bi makale yazıp yayın cikartmam gerekiyor bu konu ile alakali.dolayısıyla bazı deneyler  yapmalıyım.bu deneylerde de frekans değişiminin dokudaki etkisini gözlemlemem gerekiyor.bundan dolayi frekans değişimine ihtiyacım var.Diğer arkadaşın önerdiği özel cipde ayni zamanda bir mikrodenetleyicimidir?
Diğer bir soruda stm 32 ile yapsam daha karizmatik olmazmi? yani ben stm32 uzerine yogunlasip bu konuda yardim almayı düşünüyorum.
freq jenaratörü kullansanız, asıl hedef dokudaki değişimse eğer.

camby

Alıntı yapılan: murat5889 - 14 Nisan 2014, 06:16:37
Diğer bir soruda stm 32 ile yapsam daha karizmatik olmazmi? yani ben stm32 uzerine yogunlasip bu konuda yardim almayı düşünüyorum.

İsteniğiniz tipte sinyal oluşturmanız için STM32f4'ler uygun bir araç değiller. Uygun araç AD9833 ve bu bir frekans jeneratörü entegresi , yani tek işi bu. Bunu kontrol etmek için de bir SPI ara birimi bırakmışlar. SPI ara birimi olan herhangi bir MCU ile bunu sürebilirsiniz.

murat5889

Merhaba...sayın Z, sayın Muhittin kaplan ve sayın camby ilginiz için çok teşekkürler.yazdiklarinizi okudum anladığım kadarıyla stm32 bu is için pek biçilmiş kaftan değil.ben biraz olayı anlatiyim isterseniz.hoca bana bu projeyi verdiğinde bende demistimki hocam niye sinüs sinyalini üretmeye çalışıp zaman kaybediyozki.oda sunu dediki koca osilatoru yanimizdami tasiycaz hep.git biraz çalışbbirşeyler ogrende birşey üret dedi:)))))) sanırım tam olarak yapmak istediğim şey bu...ayrıca sunuda söyledi .frekans ayarını potansiyometreyle falan değiştirmek olmaz dedi.bilgisayar kontrollü olmasıni istiyor.bburada aklıma su geldi.bu AD9833 de frekans deyimi nasıl yapılıyor.?

murat5889

Bu arada sayın Z sizin bahsettiğiniz yöntemi biraz daha acarmisiniz. Yani bu benim istediğimbilgisayar kkontrollü frekans ayarıyyapabileceğimiz sinüs sinyalini bu bahsettiğiniz yöntemle oluşturabilir mıyız?açıkçası benimde gönlumden gecen frekans ayarını potansiyometre ile değilde PC kontrollü veya buton ile digital olarak yapmak istiyorum.bu yüzden hep stm32 kullanmayı dusundum

pisayisi

Yukarıda önerilen ads9833 ü stm32 discovery kitle ile spi üzerinden haberleştirerek dds modüle gerekli sinüs işareti ürettirebilirsiniz. Discovery kitin usb arabirimi ile de frekans parametresini usb hid protokolleri ile visual c de yazacağınız bir ara birimle pc den kite gönderme imkanı olabilir. Yinede hiç stm32 ile uğraşmamış birkişi için bu işin zorluk derecesi oldukça yüksek. Sinüs üretmek te yeterli değil, bu işaretin  proba aktarılmasında empedans uyumlaştırma ve güçlendirme katı daha kritik öneme sahip olacaktır. Yerinizde olsam hazır bir dds sinüs üreten modül alır bu sinyali proba aktarma kısmına odaklanırdım. Bu kısmı başarırsanız geriye dönüp sinüs elde etme işini baştan ele alabilirsiniz...
Murat