Mosfet problemi

Başlatan Muyat, 08 Mayıs 2014, 13:35:29

Muyat

Aşagıdakii sürücüde IRF540 yerine IRFZ44 kullanıyorum..Ve ledlerin ve bazende lamba  parlaklıgı ile oynama yapıyorum.Güç kaynagım 12volt kuru akü.
Sorun şu:Ne555 dimmer devresinin 3 nolu pinine bu sürücüyü bagladıgımda ne555 deki potansı sonuna kadar açmama ragmen bazen ampül tam parlaklıkta yanmıyor biraz kısık yanıyor.Böyle oldugu durumlarda da mosfet ısınıyor.Bu problemin olmadıgı durumlarda ise mosfet ısınmıyor ve 2.5 amperde sorunsuzca çalışıyo..
Bu problem oldugunda sadece mosfeti değiştiriyorum sorun yine düzelmiyor.sadece 2n3904ü değiştirdigimde sorun yine düzelmiyor fakat her ikisini birden değiştirdigimde sorun düzeliyor..
Bu problemin nedeni ne olabilir.Mosfetler mi bozuk yoksa lehim esnasında mosfet fazla ısındıgın için mi oluyor anlayamadım?
Resme tıklarsanız büyük halde görebilirsiniz.

[IMG]http://img495.yukle.tc/thumbs/7339boot3.jpg[/img]

Kabil ATICI


Şuna benzer bir devre dene... Frekans yükseldikçe gate üzerindeki eşdeğer kapasiteden dolayı mosfet iletime veya kesime gitmek için daha fazla akıma ihtiyaç duyar (direnç üzerinden elde edebileceğinden bile). Bunu karşılayamazsan mosfet iletime tam geçemediği için ısınır. o transistörler yerine [size=0px]2n3904 ve [/size][/size][size=0px]2n3906 [/size] kullanabilirsin.  Bu arada yük buradaki trafonun olduğu yerde olmalı. Frekans yükseldikçe mosfet için özel sürücü devreleri var onlardan kullanmak gerekir. Mosfet sürülmesi ve yükün bağlanması konusunda biraz araştırma yapmanını öneririm.

Not: Mosfet'i DC ile sürmek başka, darbeli sinyal ile sürmek başka...
ambar7

mehmet

Bu da bir çözüm olabilir. Çıtçıtlı pot
kullanıp açma-kapatma özellği de ilave edilmiş olur...
http://www.talkingelectronics.com/projects/50%20-%20555%20Circuits/50%20-%20555%20Circuits.html#8
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

hasankara

bootstrap tekniği ile anahtarlama yapılmadığında yani mosfet sürekli iletimde tutulduğunda bootstrapın faydası ortadan kalkmış oluyor. anahtarlama olsun ki kondansatör şarj olsun ve Vgs ideal seviyede tutulabilsin.  Çıkışta sürekli kare dalga olmasını sağlarsan duty oranında da %98 i geçmezsen muhtemelen sıkıntı çekmezsin. kondansatör değerini 1 uf gibi biraz yukarılara çekmende belki fayda olabilir. anahtarlama frekansın düştükçe kapasiteyi arttırmak ideal gerilimde tutma süresini uzatır. Tam tersinde frekans arttıkça kapasiteyi azaltmak faydalı olabilir. Şarj olma ve deşarj olma süreleri ile alakalı bir durum.

hasankara

#4
Alıntı YapBurda şunu sormak istiyorum.Konunun ilk mesajında bosstrap şeması var.
Lamba parlaklıgını tam açtıgımda vgs=23 volt falan oluyor.Giriş voltajım yanı besleme kaynagım  aslında 12 volt değil.13.5 volt olması gerekiyor.Fakat mosfetin datasheetinde  vgs max=20volt diyor.Bu durumda ben 20voltu geçirmemek için ne yapmalıyım.DEvre bu haliyle de güzel çalışıyor ama problem çıkarır mı?Nasıl 20 yapabiliriz.Zener diyot vs?

Muhtemelen Vgs 13,5 voltu geçmemiştir. ölçtüğün ise Vg yani V(gate-ground) arasıdır. Bu şema üzerinden şunları söyleyebilirim; mosfetle,  atıyorum 10 değilde 30 voltluk bir gerilim kontrol etmek istediğin zaman kondansatör 30 volta, yük üzerinden şarj olur.
iletime geçtiği ilk anlarda Vg=Vkontrol+Vkondansatör=60v olur, mosfet iletime geçtiği içinde Vs=Vkontrol=30v yapar. 
Vgs=Vg-Vs=Vkontrol-Vkontrol+Vkondansatör=Vkondansatör=30 volt çıkar. Görüldüğü gibi en son sadece kondansatörün şarj olduğu gerilim kalıyor.  Böyle bir durumda datasheetin söylediğinin dışına çıkmış olabiliyoruz ama ben 31,5 V verip denediğimde mosfet yanmamıştı hatta ısınmamıştı da, bu spesifik bir durum olabiliyor veya ömürle ilgili sıkıntılar doğurabiliyor.

Kısacası Vkontrol gerilimin 20 voltun üzerine çıkmadığı sürece bu şemayı bu şekilde kullanmanda sıkıntı olacağını düşünmüyorum. Bunun yerine resmi biraz daha düzenlersek ;



Bu bağlantıyı tercih edersen kondansatör 10 volta şarj olur mosfet iletime geçeceği zamanda 30 voltun üzerine toplanır. Yani Vgs en fazla 10 volta kadar çıkmış olur.

Muyat

#5
Hocam aşagıda yuvarlak içine aldıgım yere ölçü aletinin artı ucunu degdirip ölçü aletinin diger ucunu şaseye degdirip ölçtügümde maksımum parlaklıkta 20 voltu biraz geçiyor o bölgede voltaj.İşte orda o voltajın 20 yi geçmesi mosfeti bozar mı?
Şayet bozarsa aşagıdaki gibi baglantı yapabilir miyim?Diyotun giriş voltajını siz 10 volt yazmışsınız ama asıl sorum ordaki voltajı 10 volta nasıl düşürcem?
[IMG]http://[url=http://m.YollaYap.com/b034/139964064620.jpg]http://m.YollaYap.com/b034/139964064620.jpg[/img][/URL]

[img=http://m.YollaYap.com/b034/139964064620.jpg]

hasankara

ölçü aletinin 1. ucu mosfet gate, 2. ucu mosfet source bağlayıp ölçüm yaparak Vgs ölçmüş olursun. yani referans noktan source olmalı ölçüm yaparken.

gate sürücü gerilimini 10 volta düşürmek için zener koyma fikrin güzel ama eklediğin r2 direncine bağlı olarak kondansatörün şarj olma süresi uzar. sağlıklı olmayabilir denemeye değer belki de zaten 14 volt için bir sıkıntı olmaz senin attığın ilk şemadaki bağlantı yapabilirsin, yani ömür kısalması gibi problem yaşamazsın.

xcyqp09k2

Arkadaşlar ben de h bridge ye pwm veriyorum pic  ten ve arkadaşla aynı sorunu yaşıyorum, voltaj olarak n tipi transistörlere 9 v vermeme rağmen motorda 3.75 gibi bir voltaj elde ediyorum ve transistörler ısınıyor.? 4 adet n tipi power transistör kullanıyorum

daha önce gezindiğim forumların birinde bir arkadaş, h köprüsünde üstteki transistörün topraklamasının meydana gelmesi için alttaki transistörün önce iletime geçmesi gerekiyor. bundan dolayı oluyor gibi bir şeyler diyolardı ama tam anlamamıştım.

nedir bu mosfetlerdeki pwm ile sürme olayı bir bileniniz varsa düzgün kaynak bilgi olan bir siteye yönlendirebilir mi ?

hasankara

ir2101 gibi mosfet sürücü entegreleri diye araştır. bootstrap diyede araştırabilirsin. dahada öncesi için mosfetlerin çalışmasını araştır isiste biraz kurcalayabilirsin.