Kayan Yazı Parlaklık Sorunu

Başlatan infomaster, 30 Mart 2005, 23:52:51

infomaster

Merhaba,

Elimde daha önceden kalan bir miktar küçük boyutlu (5cm) 5X7 dotmatrix display vardı. Oturup bunlarla bir saat yapayım masamın üzerinde dursun dedim. Yaptım da. Şu anda çalışıyor.

Referans olarak kayan yazı başlıklı mesajı aldım ve picbasicle hallettim. Display kısmının basitleştirilmiş şeması aşağıda.

Ama gördüğünüz gibi hiçbir kolon sürücüsü yok. 74164'ler direk displaylere bağlı. Tabi buda ledlerin parlaklık seviyelerinin aynı olmamasına neden oluyor. Yani bir kolonda yanan 4 led varsa ve yanındaki kolonda sadece 1 led yanıyorsa, bu 1 led daha parlak oluyor. Aslında 74164lerden sonra ULN2003 gibi bir darlington array bağlanmalıydı. Ama displaylerdeki ledlerin bağlantısına dikkat edin. ULN2003 olmuyor. Ledleride çeviremem. Çünkü ledler plastik kılıf içinde.

Ledlerin parlaklık seviyelerini eşitlemek için yardımınızı bekliyorum.

Teşekkürler.
PAYLAŞILMAYAN BİLGİNİN DEĞERİ YOKTUR.

SpeedyX

hiç direnç kullanmıyormusun ?

elektromer

Alıntı yapılan: "infomaster"Merhaba,
.....
Aslında 74164lerden sonra ULN2003 gibi bir darlington array bağlanmalıydı. Ama displaylerdeki ledlerin bağlantısına dikkat edin. ULN2003 olmuyor. Ledleride çeviremem. Çünkü ledler plastik kılıf içinde.

Ledlerin parlaklık seviyelerini eşitlemek için yardımınızı bekliyorum.

Teşekkürler.

Merhaba,

ULN2003 olmuyorsa sende UDN2981 kullan. :)

ULN2003    7 adet transistör grubu içerir. High girer Low çıkar.
ULN2803    8 adet transistör grubu içerir. High girer Low çıkar.

UDN2981    8 adet transistör grubu içerir. High girer High çıkar.

ULN2003'ün 3 veya 4 katı fiyattır ama işini görür.

Unutmadan; Portlardan gelip inverter'den çıkan noktalara mutlaka direnç bağla. 22 veya 33 Ohm gibi değer kullanabilirsin. (Doğru değeri kendin bulursan iyi olur.)

Saygılarımla...
Her şey gönlünüzce olsun..

infomaster

Merhaba,

@elektromer teşekkür ederim.

High output current driver düşündüm tabi ama piyasada bulabilirmiyim emin değilim. UDN2981 varmı piyasada? Bu arada direnç konusunda da haklısınız. Zaten inverter çıkışında direnç var. Ama şemada göstermemişim. :roll: Koca şemayı buraya koyup sayfa yapısını bozmak istemedim.

Teşekkürler tekrar.
PAYLAŞILMAYAN BİLGİNİN DEĞERİ YOKTUR.

arslan74

7X5 MATRIX DISPLAYI 74HC595 ILE SÜRERSEN SORUN OLMAZ.



SATIRLAR İÇİN BDX53 VEYA BDX54 İLE COK RAHAT SÜREBİLİRSİN.
Eğer fazla led kullanmayacaksan normal bir transistör bile işini görür.




Not: 74164 kullanırsan ekranın parlaklığında sorun yaşarsın ve görüntüde pazarit sorunu olur. Bunu önlemek her bilgi değişmesinde gişilerdeki tüm satırları kapatman gerek. kaydırma işlemi bittikten sonra ekranı acman gerekecek. buda yine senin parlaklığını düşürecektir. O yüzden bu iş için 595 daha iyi bunu direkt uln serisi transistör olmadanda sürebilirsin. sana yeterli parlaklığı verecektir. 595 ile led arasında kullanacağın direnci 100Ohm yada daha düşük kullan. Bu direnç değeri senin parlaklığını belirler.

İki resmin birleşmiş hali ise bu şekilde olur.



Ben bu şekilde 80 adet 7x5 matix led modüllü kayan yazı panosu yaptım ve cok güzelde calışıyor. Parlaklığında da hiç bir sorun yok.

Calışmalarında Başarılar,

Hasan ARSLAN.

infomaster

arslan74,

İlgine çok teşekkür ederim. Söylediğin hususları uygulayacağım. Tecrüben çok işime yaradı.

Şemada kolon ve sütunların yeri ters gibi geldi yanılıyormuyum? Senin verdiğin şemaya göre harf yükseklikleri 5 noktadan oluşuyor.  Neyse önemli olan mantık ve buda bana yeter.


elektromer,
UDN2981'yi arrow dahil bir sürü yere telefonla sordum bulamadım. Vardı ama bitti diyorlar. 2-3$ civarındaymış.

Tekrar teşekkürler.
PAYLAŞILMAYAN BİLGİNİN DEĞERİ YOKTUR.

arslan74

MERHABA,

Senin devre ile benim devre arasında fark taramadan geliyor.
Sen satırları tarama ile yapmışsın. tüm ekranın 1.ci satini yükedikten sonra ekran veriyorsun sonra 2.ci satiri yükleyib tekrar ekrana iletiyorsun. yani 7 adet satırlar için 7 tane tarama ile yapmişsin. Benim devrede ise 5 adet sütünları tarayacak sekilde yaptım. yani olay yazılım mantığına ayrışıyor.
O kısım o kadar önemli değil. senin gösterdiğn devre şemasıda calışır. Sadece yapman gereken şey. Portb cıkışlarına inverter ile gösterdiğn yerlere benim şemada gösterdim gibi BDX53 veya BDX54 takman ve 74164 yerine 74hc595 eklemen yetecek. ULN serisi gelince ona gerek yok cünkü sadece 7 transistör kullanacaksın. Bu transistörlerin cıkış gücü ULN den cok yüksek. Soğutucu ekleyecek 200 adet modülü cok rahat sürebilirsin.
Ayriyeten cok daha güclü ışık güçü istersen bu iş için özel entegreler var.
Bu entegreleri hc595'in cıkışlarına ULN2003 eklenmiş gibi düşünebilirsin. yani iki entregreyi birleştirmişler. iki ayrı besleme girişi var. Biri entegrenin beslemesi diğeri cıkışların besleme girişidir.
Mesela TPIC5B595N gibi, bunu piyasada bulabilirsin.

Calışmalarında Başarılar,

Hasan ARSLAN

Not: Kayan yazı işleri cok pis bir iştir. Pisliğide şurdan geliyor ;işciliği cok olan bir iş ve ayrıca cok maliyetli. Bunu yapmadan önce bir kez daha düşün öyle kara ver. Benden söylemesi.

elektromer

Alıntı yapılan: "infomaster".....
elektromer,
UDN2981'yi arrow dahil bir sürü yere telefonla sordum bulamadım. Vardı ama bitti diyorlar. 2-3$ civarındaymış.

....

Merhaba infomaster,
Antalyada olmama rağmen UDN2981 için pek sıkıntı çekmedim. Buradaki elektronikçilere sipariş verdiğimde buluyorlar. Ankara Konya sokakta muhakkak bulabilirsin. Öyle distribütörlerle irtibata geçmene gerek yok.

Hala bulamazsan ben antalyadan gönderebilirim. Aldığım yere az önce fiyat sordum. 2.2$ KDV dahil dedi.

Bu fiyatın altındada edinebilirsin sanıyorum. Tabii bu alacağın miktar ile doğrudan ilgili..

Saygılarımla..
Her şey gönlünüzce olsun..

ete

UDN 2981 Monel Elektronik listesinde görülüyor. Liste yeni tarihli muhtemelen vardır. Fiyatı 1,45 USD +KDV.

www.monelelektronik.com

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

diot

@infomaster
sana basit bir şekilde anlatmak istediğim konu şu .
gördüğüm kadarıyla her seferinde bir kolon yakıyorsun.  devrede toplam 20kolon var her bir ledin yanıkkalma süresi 1/20 . Yani 1 framenin 1/20 si

eğer kolon tarama yerine satır tararsan (yani her bir seferde bir satırı yanık tutarsan)  her bir frame için 1/5 yanık kalma süresi oluşacaktır .
ledler daha kırpışmasız ve daha parlak gözükecektir

infomaster

Merhaba,

Arkadaşlar, ben şu anda Ankara'da değilim ve uzunca bir süre (1 yıl) Rize'deyim. Burada direnç bile bulmak zor. Ankara'da birkaç elektronikçiye sordurdum. Onlarda yokmuş. Olsa şaşardım. Çoğunun önceki mesleği kabzımallık. Neyse bu herifler hakkında yazarak parmaklarımı yormaya değmez.

elektromer,
teşekkür ederim gerekirse sana bilgi veririm.

Ancak elde olmayan veya zor bulunan bir malzemeyle devre tasarlamak istemiyorum. Ben piyasa adamı değilim. Cihaz yapıp satmıyorum. Elektronik devre tasarımını bir nevi bilmece çözmek gibi eğlence amaçlı yapıyorum. Evin her tarafı bu şekilde yapılmış ıvır zıvırla dolu. Dolayısıyla elimde olan veya kolay ulaşılabilen malzemelerle devre tasarlamak benim için daha uygun. Ayrıca arslan74 arkadaşın yaptığı şeyde çok zekice. Şimdi sadece saat yapmak için giriştiğim işi geliştirmek istiyorum. Elimde 30 adet 5X7 5cm yüksekliğinde dotmatrix modül var. 20 adet 74HC595 ısmarladım.

Amacım arslan74 gibi sütun yerine satır taramalı birşey yapmak. Anlaşılan o ki ledlerin parlak yanabilmesi için uygulanabilecek yegane yöntem de bu. Burada tüm satırdaki ledlerin hangisinin yanacağını ya da yanmayacağını belirlemek için baba bilgi gerekiyor. Bakalım halledeceğim. Akla gelen ilk sorun 30X5=150 çıkışı olan shift register nasıl kontrol edilir? Ekrandaki animasyon nasıl hesaplanır? Özel animasyon yapabilmek için bu işi hesaplayan bir de bilgisayar programı hazırlamak gerekir bu işi nasıl yapacağım? İşe bir de saat ve sıcaklık gösterimini de eklersem ne yapmam gerekecek?

Sorular çok... Ben önce klasik sütun tarama yöntemiyle kendi devremi son haline getireceğim. Daha sonra arslan74 gibi yöntem kullanacağım. Yani devreyi söküp o temele göre yeniden kuracağım.


Herkese ilgisinden dolayı teşekkür ederim.
PAYLAŞILMAYAN BİLGİNİN DEĞERİ YOKTUR.

aster

BDX53 yerine tavsiyem BC517 kullanmanız, yer ve maliyet açısından tasarruf edersiniz sürekli 1A verebilen TO92 kılıf NPN darlington transistördür

Bir de Dot Matrixlerin 3 renk yananları var onları kullanan oldumu ?

@arslan74, hocam resimleri biraz ufaltman mümkün mü ?

Not:Büyük boyutlu resimlerinizi foruma koymak ister de aşağıdaki linke yüklerseniz
http://www.imageshack.us/
size verilen linklerden en üsten 2 ci bölümdekini (Thumbnail for forums (1) ) kopyalayıp direk buraya tag arasına koymadan verirseniz resim aşağıdaki gibi çıkacak, resmin üstüne tıkladığınızda gerçek büyüklüğüyle görebileceksiniz

arslan74

Merhaba,

Yapdığım devrenin resimleri.



------------------------------------------------------------------------------------



------------------------------------------------------------------------------------



------------------------------------------------------------------------------------




Calışmalarınızda Başarılar,

Hasan ARSLAN

ismshn

@ arslan74 ,

Dostum , Sütunları  sürerken transistör kullanmışsın.Peki matris sayısını arttırdığımızda pic'in   bacakları yetecek  mi?
Yoksa her matris için köprü mü yapıyorsun?
Eğer  köprü yapıyorsan pic'in  daha az bacağını  kullanarak işi  bitiriyorsundur.
Bunu   şekille  ifade  edebilir  misin?

arslan74

Merhaba,

Matrix sayısının artmasıyla Pic Bacak sayısını hiç hiç alakası yok. Matrix sayısının artması ile yanlız CLK ve Strobe cıkışlarına fazla yük bineceği için Pulsleri transistör ile sürmek gerekecek. Yani ben 10 adet 7x5 modül kullanmam ile 100 adet modül kullansamda PIC'in bacak sayısı değişmez.