Kayan Yazı Parlaklık Sorunu

Başlatan infomaster, 30 Mart 2005, 23:52:51

peko

@arslan74

ekteki şemaya 2. bir matris eklersen sanırım mantığı daha net anlaşılacak..
" Bazıları zeka'sını iş'i zorlaştırmak için, bazıları ise kolaylaştırmak için kullanır.. "

infomaster

Merhabalar.

Uzun bir süreden sonra tekrar bu projeyi elime alabildim.

Devreyi aşağıdaki şekilde kurdum.

Çalışmasında sorun yok. PIC tarafı gayet iyi çalışıyor. Ama sütunlarda 1 led yandığı durum ile 4-5 led yandığı durumdaki parlaklıklar aynı değil.

FYM-12571AS dot marix modullerin datasheet'i aşağıda
http://www.foryard.com/web/pdf/FYM-12571ABx.pdf

Datasheet'te
Peak Forward Current: 50mA (Duty 0.1,10KHZ)
Continuous Forward Current: 15mA
olarak görülüyor.

UDN2981 kullanabilirdim ama, bazı arkadaşlar bu uygulama için 74HC595'le direk sürmenin yeterli olduğunu söylüyorlar. Acaba ben mi hata yapıyorum?

UDN2981 e alternatif olarak bildiğiniz bir CONSTANT
CURRENT LED SINK DRIVER var mı? Mümkünse shift registerli.


Teşekkür ederim.
PAYLAŞILMAYAN BİLGİNİN DEĞERİ YOKTUR.

arslan74

Merhaba arkadaşlar,
Yeni başlayanlar için kolaylık olsun diye kendi cizdiğim ekran devresinin PCB'si yolluyorum. Her bir kart 5 adet 7x5 matix displayli. kac adet display isterseniz, o kadar kartı peş peşe bağlamanız yeterli. Displayler 74HC595 ile sürülmüştür.


arslan74

Bu plaketi yapmak isteyen arkadaşlara cizimide gönderiyorum.

http://www.hemenpaylas.com/download/201958/Kayan_yazi_ekran.cdr.html

Doya Coreldraw formatındadır. Corelden direkt cıktı alacaksınız.

Selamlar,

Hasan ARSLAN

vatandas30

sevgili üstadlar.
sütun taramalı klavye kontrollü bir kayan yazı yaptım. (80 sütunlu)
devreyi ilk önce 1 adet 8x8 dot matrixle denedim . herşey güzeldi. bugün pano kısmını tamamlayıp çalıştırdığımda panonun sonra doğru çok sönük yandığını gördüm. yani ilk sütunlarda parlak sona doğru sönük.
pano devresini her dotmatrix için 74164 ve buna bağlı 8 adet BC546 transistörü ile yaptım. parlaklık düzelir diye panonun sonundan da beslemeyi bağladım. ( her dotmatrixi yan yana olduğundan beslemeyi ilk baştakine oradan da peşpeşe köprülerle diğerlerine bağlamıştım) ama sonuç aynı.
yardımlarınızı bekliyorum. saygılar

mhk

Her bir sütuna ön direnç bağlamayı denedin mi?
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

vatandas30

sütunlara bağlamadım . transistörlerin kollektörleri + ya emiterleri de sütunlara bağlı. ama pic' den dirençlere (100 ohm)  oradan da satırlara bağladım. aynı görevi yapmaz mı. yani her 80  sütuna 80 direnç bağlamaktansa 8 satıra 8 direnç bağladım.

mhk

İşte problem burda başlıyor. Şöyle bir deney yap teoriye girmeden. Bir ön direnç ile 3 adet lede sırasıyla şu işlemleri uygula
1. Ön direnci +5V kaynağa bağla ve 1.ledi yak
2. Ön direnç sabit kalmak şartıyla 1.ve 2.ledi birbirine paralel bağla parlaklığa dikkat et
3. Aynı işlemi 3.led içinde dene. Göreceksinki parlaklık her ledi bağladığında azalacaktır.

Son olarak her lede ayrı birer ön direnç bağlayıp dene , parlaklıkta değişim olmayacaktır. Bu deneysel işlemler sonucu her sütunda ön direnç kullanman gerekli. Tabi satır tarama yapıyorsan  Eğer sütun tarama yapıyorsan bahsettiğin 8 adet ön direnç yeterli olur.
"Ya olduğun gibi görün, Ya da göründüğün gibi ol..." Mevlana

vatandas30

devrem sütun taramalı. yani 80. sütundaki ledler ile 79. sütundaki ledler aynı anda yanmayacağına göre sadece satırlara öndirenç bağlamayı uygun gördüm.
aklıma şöyle birşey geldi. pic den 74164 lere gelen clock uçlarında sona doğru bir gerilim düşümü olabilir mi. ama böyle olsa sondaki matrislerde karakterler solukta olsa görünmemesi gerekirdi. ama sondaki karakterler neredeyse karanlıkta bile zor seçiliyor. öndirençleri 56 ohma düşürdüm. ama yinede birşey değişmedi.

mustafacan

peki ustalar sizce bu parlaklık sorunu neden kaynaklandı acaba dersiniz?
Sistem tanıdık! fransız sebastian sebastianın sitesi sadece1 led yerine 4 led paralel olacak şekilde pcbyi sürücü devreyi yeniden tasarladım sütun bc547ler yerinede uln2803 kulandım. Dirençleri ihmal ettim. Ana umanda ünitesinde Adjust ayarından da bi türlü parlaklığını yapamadım. Sizce Çözüm ne olabilir?
Merak edenler için wmv görüntüsü ektedir. Pano boyutu 2 metredir.
Kamera kayıtı burada
şemalar çizimler pcbler burada!
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

demirkan1

mustafacan;
farkındaysan üst 2 satır ve en alt satır parlak yanıyor bence satır besleme problemin var yanan led sayısı az olan yerlerde problem yok. sanırım TIP42C den çıkan satır beslemesini sol tarafdan bagladın birde soldan sök sağdan lehimle bakalım ne olacak şayet bu sefer sol taraf sönük kalırsa besleme problemi kesinlik kazanır.
kolay gelsin

vatandas30

satırları pice direkt bağladım. 74164 e bağlı transistörlerin emiterlerine  330 ohm direnç ve oradan da sütunlara bağladım. ledler çok daha sönük kaldı. üstelik yazı da arada bir sapıtıyor. bu arada transistörler bc546  ve kollektörleri + ya bağlı. beyzleri ise 1 k lık dirençlerle beraber 74164 ün çıkışlarına bağlı.

mustafacan

Alıntı yapılan: "demirkan1"mustafacan;
farkındaysan üst 2 satır ve en alt satır parlak yanıyor bence satır besleme problemin var yanan led sayısı az olan yerlerde problem yok. sanırım TIP42C den çıkan satır beslemesini sol tarafdan bagladın birde soldan sök sağdan lehimle bakalım ne olacak şayet bu sefer sol taraf sönük kalırsa besleme problemi kesinlik kazanır.
kolay gelsin
sn. demirkan1  ana kumandadan sürücü devreye gelen voltajı Vcc ve Gnd uçlarını yeni bir kablo ile tek tek her karta taşıdım sorun çözüldü. Yani sorun aslında pcb plaketlerdeki voltaj ileten yolların direnç olarak çalışması imiş nasıl olur bende anlamadım. ama çözüm öneriniz teşekkür ederim. Sorun çözülmüştür.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

vatandas30

yaptığım pano devresinin bir matrixe ait olanının linkini veriyorum. yardımcı olursanız sevinirim.
http://rapidshare.de/files/15651652/pano_devresi.DSN.html

vatandas30

bir fikri olan arkadaş yok mu. pano devresinin montajını da yapmıştım. şu halden sonra yeniden yapmadan ufak değişikliklerle sorunum çözülebilir mi?