İnsansı Robot Yapımı

Başlatan bbs2006, 08 Temmuz 2014, 23:56:16

bbs2006

Merhaba
insansı robot yapımı çalışması olan  var mı. nasıl yapılabilir. deneyimleriniz varsa cevaplarınız bekliyorum

demircan

güzel konu bende hep robotlar ile çalışmak istedim ama mekanik konusunda pek bilgim yok uğraşmak güzel olur aslında...
Direnç kızarsa kondansatörün tepesi atarmiş..

bbs2006

insansı robotlarda mikrodenetleyici olarak pic mi kullanılıyor. yoksa farklı bir işlemci mi kullanmak lazım.pic kullansak da olur mu. robotlarda servo motor . kullanıyorlar servo motorları açısal olarak kontrol etmek içinde pwm kullanılması gerekiyor. içerisinde daha fazla pwm çıkışı verebilen pic varmı.

trinity

Alıntı yapılan: bbs2006 - 09 Temmuz 2014, 03:53:02
insansı robotlarda mikrodenetleyici olarak pic mi kullanılıyor. yoksa farklı bir işlemci mi kullanmak lazım.pic kullansak da olur mu. robotlarda servo motor . kullanıyorlar servo motorları açısal olarak kontrol etmek içinde pwm kullanılması gerekiyor. içerisinde daha fazla pwm çıkışı verebilen pic varmı.
İnsansı robota ne gibi özellikleri koymak istediğine bağlı, görme ve konuşma gibi özellikler olacaksa pic yetersiz kalır.

Kabil ATICI

@bbs2006
Boyutları büyük olacaksa, hareketin sürekliliği için pnömatik sisteme geçmen gerekecek. Çünkü elektrik motorları nesnenin belli bir boyuttan sonra gereken hareketi sağlamak için elektrik motor boyutları büyümesi gerekiyor. Hızlanma ve frenleme konuları ciddi bir sıkıntı haline alabilir.
ambar7

bbs2006

İlginiz için teşekkür ederim. başta kol hareketi ve yürüme yaptırılabilir. ayrıca görme eklenebilir. ses kontrollü da olabilir. örnek yapılmış döküman varsa yardımcı olabilir misiniz.

t600

#6
Ben biraz uğraştım . Ve bir müddet sonra davranışlarının insana benzemesinden korktum ve  hemen regülatörünü söktüm .Ama sadece mekanik sistem ile bir yapı kurmak istiyorsan en önemli denge yazılımıdır . Nedir denge yazılımı ?
Ayakta durmak için bir caba sarfetmeyiz ,düşünmeyiz , aslında küçükken öğrendiğimiz bir yazılım bizi dik tutar , Gerisi yapay zekanın elinde olur , Yani yapay zeka , robot  mekaniğini kontrol eden yazılım değil Kararları veren insandaki ben  e karşıt gelen yazılımdır . Dolayısı ile dik duran bir insan benzeri mekanik .
Dende yazılımı diyorsan mekaniğin önemi yok , Ör: Ayağı kırılmış bir insan altarnatif yazılım kullanıp baston kullanır , Yani mekaniğin bir önemi yok , ağaçtan bile yapsan olur , İnsan kasları çok güçlü değildir , ama denge onu güçlü gösterir. Evet insandaki kulak sistemindeki salyangoz yerine sensörlerini  koyabilirsin , Sensör datayı  mcu ya verir mcu da dengede durmak için çalışır , Bu iş için 18 serisi 60 mhz veya pic dsp ler olur bence , Sonuçta pic ile yapay zeka da yapabilirsin ama sadece karar verme koltuğunda oturur , Zekanın yavaşı hızlısı olmaz , ayrıca yavaş atın çiftesi  pek olur  :)

bocek

bu @t600, @t2'nin en gelişmiş versiyonu galiba.
1 ya da 0. işte 'bit'ün mesele..

t600

#8
Yapay zeka nasıl yapılır ? PıC ile yapılırmı .
Tabiki evet nasıl ? Bugüne kadar herkes tek bir çip ile ve hızlı bir çip ile bunu yapmayı denedi . Aslında doğru olan kendi çipini yapmak , Peki nasıl ?
Çok kolay birden fazla PıC kullanarak . Nasıl ? cipleri bir sinir ağı , aslında bütün çiplerin oturacağı tek bir 8 bit data yoluna otuttur , 8086 mimarisi gibi .Her bir çip bir dygu , bir algı , bir nitelendirici , olaylar karşısında beyinin lopları gibi davranan lop , pic ler , bir lop 1 den fazla pıc ile de oluşur . Madem picproje de pic ile olacak . Dolayısı ile elimizde eş zamanlı çalışan ve sadece kendi görevlerini yapan ve en son karar verici ye durum hakkındaki fikrini 8 bit içinde söyleyen birşey .
Şimdi bazılarınız diyecek 8 bit geride kaldı 64 bit var boşuna uğraşma .
HAYI efendim ! yaşadığınız dünyaya etrafa bir bakın herşey 8 bit ile tanımlanabiliyor .
Nasıl mı ? Periyodik cetveldeki tüm elementlerin sayısı 255 in yarı kadar filan , Bilinmiyenlerde vardır , hatta boş kalan sayılar KARANLIK madde olarak bile tanımlanır , EEE Her baktığın yerde 8 bit var , biz 8 bit dünya üzerinde yaşıyoruz 16 - 32 - 64 bunları ancak öldükten sonra göreceğiz.
Neyse herkez 8 bit e ikna olmak zorunda kaldı :))))))).
Şimdi kelima anlamlarını da 8 bit te tanımlarız , RAM olarak  2 mb yeter . Şimdi arkadaşlar diyecek ki 1 tb ekran kartı var , Boş ver onu . Bak biz 8 bit dünyayı 1 mb kadar görüyoruz , Ha detaya gittikçe diğer şeyler fululaşır , görmek istediğin alan küçülür 2 mb sabit . Ör. kitap okurken sadece yazıları görürüz . Neyse duygu lopları , vbbb   herkez fikrini bir kelime ile söyler , Yapay zeka burada başlıyor . Yapay zeka her dil ile yazılır .Yapay zeka tamamen bir davranış şekli programıdır ve ilk zamanlarda çok yanlış kararlar alıp saçmalıyacak , Nasıl mı çocukluğumuzda ki gibi , öğrencilik dönemi . Taki bir tanesi diğeri sökmeye karar verene kadar :)  yada bizi sökmeye :( . Neyse sanırım yapmak isteyen arkadaşlar var , Hayırlı programlara vesile olsun . Dünyadaki bütün denizler mürekkep olsa , bütün ağaçlar kalem olsa , Rabbinin ayetleri bitmeden önce tükenirlerdi , Yapay zeka yazılımında En iyi Yardımcıdan ilham isterseniz İşallah hayırlı bir program olur . iş Allaha emanet , yani artık korkmadan  programa devam edebiliriz  .
Evet bütün loplar aynı kendi içimizde olduğu gibi durumu bildirir , Artık yazılım döngüler ile değil , yapay zekayı ruh hallerine sokan algılanan bilgilerin loplar tarafından üretilen  algı durum halinin ( iyi , değerli , küçük , karanlık , gürültülü , HEPSİNİ AL ( NEFİS LOPU :)  )  VBBB . gİBİ .
Bu neye benziyor ? Biz bir şey yemek istediğimizde kafamızda apaçık anlamlı sesler konuşuyor , biri ay ooo çokk tatlı diyor , öbürü yeyyeyyyeee diyor , bir diğeri hepsini yemek için her şeyi yap diyor , diğeri gerekli değil diyor . Bütün pic ler o fpga lere inat ağır ağır fikrini söyler , ama korkmayın tek bir döngüyü çalıştıran yazılımlar sandığınızdan 1000 kat hızlıdır . Ok şimdi zurnanın zırt dediği yer . Hepsi sustu , bir tanesi hala konuşur , nefis Buraya bir rutin ekleyin , karar verme aşamasındaki durumda nefis lopunun raset pinine uzun bir süre basın .
Evet sessizlik ve yapay zeka karar verecek .  nımmmmmmm ? random da yemez şimdi  , nımmmm ..  . Bir dakika İnsanda nasıl oluyor ?  evet bu işin vebali Allaha emanet , Değer yargıları diye bir rom olmalı , artı geçmiş için bir yer . Bunlar insanda çok büyük tbayt filan zannedilir , oysa değildir ? Neden .
Rüyadasınız , bir odaya girdiniz odada bir şeyler var . Sonra uyandınız , ne vardı odada sandalye , masa , nasıl sandalye , nebiliyim beyaz  hıııııııı. Her anı jpg olsa dersin ki , all   2400x5000, istediğine bak , YAAAAAA bizim ekran kartı 1 mb :))))) . Ozaman geçmiş dosyalanırken , 35m2 demişti Pic in biri , öbür pic içeride 5 sandalye bir halı birde lamba var dedi diye uuuuuuu 10 yılı 1 mb a sığdıramassam neyi , Daha abartı bir şey ,
Hadi şimdi çocukluğunuza kadar geri düşünün  1 mb lık data gören yazsın da göreyim , Demek ki insanın ömrünü Allah 2 bilinmeyenli bir denklem ile hesaplayabilir , 1.628 de burada bir yerde olabilir  .Neyse , Nerede kaldık Karar anı , hınnnnmmmmmmmm ,Pic oloayı pic lerin birinden gelen datalar ile geçmişten ilişkilendirir , ve boş kaldığı anlarda geçmişi düzenleyip değerlendirip neticelerini bir kenara yazdığı için tecrübe ile duruma karar verir , Ve artık olacakları o yapmaz çünkü her uzuvu ve alğıyı kontrol eden pic ler geri dönüş kararına göre tavrını alır , Mekaniği kontrol eden pic gardını alabilir , veya güvenlikten sorumlu olan pic tüm pic lere hormon eş benzeri datalar ile rahatlık datası veya tetikte olupbekleyin datası gönderebilir , bu yapayzekadan bağımsızdır ama sonuçları yapay zekayı doğrudan ilgilendirir , Bu iş böyle işte , Çocuğum olmadı diye böyle şeyler düşünüyorum :)))))) HAYIRLI evlat  olur  işallah   .   :)

Kabil ATICI

Bir lokma bal için bir çuval keçi boynuzu çiğnemek gibi bir şey.
ambar7

t600

Patron en doğrusu bu çiplerin hepsini yok edelim , hayat süper olur , köyümüze döneriz , ekeriz biçeriz , kıredi kartı yok , oooooo süper ,

bbs2006

güzel bir anlatım olmuş. ancak her duyu için bir pic kullanacaz. bu picler ana bir pice bağlı olarak mı çalışacak:

t600

#12
kendini örnek al , örneğin , denge sistemini ve buna bağlı kasları sen kotrol etmiyorsun , onlar emekleme döneminden bu yana geliştirdiği sürücü dosyalarını , sen sadece sağa git dersin adımları sen hesaplamazsın , Bu yöntem ile bir görme engelliyi düzeltr bilirsin , Bunu en iyi fizyo terapisler bilir .
Ben bir örnek vereceğim .Annem felç oldu , konuşamıyordu , fizyoterapistleri gözlemledim , Konuşmasına birşey yapamayız dediler . A dan başka birşey konuşamadı 1 yıl . Sonra ben driver yazmaya karar verdim , ama hazır dosyalar gerekliydi kelime dosyaları ve bogazdaki ses driveri . Bu nerede olabilir dedim , sonra gitarı aldım , onun gençlik yıllarındaki şarkıları çalmaya başladım , ve ogün 100 adet şarkı çaldım ve o hepsini bemimle söyledi ve driver yüklendi , artık konuşabiliyor :). Böyle yaniiii 

mesaj birleştirme:: 10 Temmuz 2014, 19:05:07

Peki insan kendine driver yükleyebilir mi ? Tabiki .
Peki nasıl ?
Şöyle driver yükleme insanda beyinin ilgili uzuva daha önce yapmadığı birşeye yapmaya yöntem göstermesidir , Yapay zeka öğretir , ve artık o drivere eklenir .

Eski bir ok atıcısı öğretisi .
Sineği karşına koy ve her gün 10 dakika ona bak , 1 yıl sonra masaya konan sineğin tüylerine kadar detayları gören bir keskin göz e sahip olursun , Ok atmaya çalışmak yoktur , her şeyi görmek vardır .
Karete ?  1 ay da driver tamam , İnsan acayip bir yazılım sistemi ile dolu .

Kabil ATICI

insan beyni temelde paralel çalışan bir yapıya sahip. Hatta yeri geldiğinde omirilik sistemi bile otomatik olarak cevap verir..(refleksler) Ama her bölüm aynı zamanda birbiri ile bağlantı içinde.

Beyin iki ana grubu ayrılmış sağ ve sol. Vücut bunlara göre hareket ediyor. Ama bu beyinler arasında bile bir bağlantı var. Ayrıca çoğu durumda beyin doğrudan emir vermiyor beyincik ve omirilik soğanı üzerinden hatta bazı durumlarda hiç beyne ulaşmadan yerine getiriliyor.
Tüm bu fonksiyonları tek bir işlemciye yüklemek yetersiz kalır, bu durumda paralel çalışan ama birbiri ile iletişim kurabilen bir microkontroller sistemi çok daha başarılı olabilir.
ambar7

bbs2006

siz bu şekilde birbirleriyle iletişe girebilen yazılımlar yaptınız mı. nerden başlamamız lazım.