LİSANSLI DERLEYİCİ

Başlatan ahmetbudak, 30 Ekim 2014, 14:17:50

ahmetbudak

Arkadaşlar herkese iyi çalışmalar sizce , ticari ve/veya kurumsal pic projeleri geliştirmek için lisanslı derleyici kullanmak şart mıdır (yani yasal olarak durum nedir geliştirilen projelere derleyici üreten firmalar ,siz bu projeyi benim derleyicimi lisanslı kullanmamışsınız diyebiliyorlarmı?)
bir de lisanslı derleyici fiyatlarını  fiyat / performans açısından
değerlendirip bir sıralama yapar mısınız.

cevaplar için şimdiden teşekkürler.

diot

İster amatör ister ticari olsun derleyiciyi lisanslı kullanmak zorundasınız. Eğer firma yakalarsa ağır yaptırım ve cezaları var. Amatör olarak kullanmanız cezadan kurtulmanızı gerektirmez.


Gökhan BEKEN

Bir çok firma lisanssız kullanıyor. Bir çok derleyici üreticisi de göz yumuyor. Eğer lisans almak istemeyip de hiç kurmazsanız onlar için daha büyük zarar. Lisans parası kazandırmasanız bile onların derleyicisinin kullanıcı sayısını artırmış olursunuz.
Misal Microsoft'un .net framework'u ile uygulamalar yapıyoruz, bill gates kusura bakmasın ufak bir arayüz programı yazmak için lisans ödemez kimse. Microsoft istese engelleyemez mi windows'un cracklenmesini tabiki engeller, ama kullanıcı sayısı azalır ve zamanla silinir gider.
Özel mesaj okumuyorum, lütfen göndermeyin.

ismailhtc

Tamam tekil kullanıcılar için lisansız olabilir de  koca koca firmalar bile lisansız çalışıyor genelde. Üreticilerde denetleme yapmıyor açıkcası meftun arkadaşımızın dediği gibi. Ama şahsi fikrim ticari olarak kullanılacaksa lisansı olması daha etiktir.

Salih

Bunda 10 sene önce, belki fazlada olabilir. Delphi'nin lisansını almak istedim Bimeks'den.
O zamanlar Delphi'yi onlar satıyordu. Şu an satmıyorlar herhalde.
Firma ile irtibata geçtim Delphi lisansı almak istiyorum dedim.
Bana bir sürü soru sordular. Ne iş yapıyorsun. Yaptığın iş çapı ne kadar falan filan.
Neticede bana lisans satmadılar. Yani beni kendi hedeflerindeki müşteri olarak
görmedikleri için herhalde işine bak dediler.

Kabil ATICI

Lisan olayı biraz ahlaki biraz maddi bir durum.
Şimdi bir ürün (mikroişlemci vs ile ilgili) yapıyorsunuz, sonra kimse bu kimse kopyalamasın diye ne yapsak diye kara kara düşünüp zaman zaman forumda bu tür konuları soruyoruz.
Peki bizim yazılımı yazdığımız programın lisansı var mı? Bizim o durumda hissettiğimizi o programı yazanlar hissetmiyor mu? Basitçe bir iğne ve çuvaldız durumu.

Bütün bunların yanında bir öğrencinin veya amatörce kendini geliştirme adına o programı satın alması kolay değil. (Demo program diyeler için ne yazık ki süreli programlar veya çalışılan dosyayı kaydetmeyen sınırlı uygulamlar pek iyi olmuyor).Tabii  bazı program üreticileri  öğrenciler için indirim uyguluyorsa da, Türkiye şartlarında pek uygun olmuyor.

Ticari bir kurumun programı alması aslında şart, şimdi bir uygulama geliştiriyorsun, bir yerde takıldın ama sorunun derleyiciden kaynaklandığının farkındasın (olmasa bile ) bu durumda derleyiciyi yazan kurumdan destek almak gibi durumun olabiliyor. Bir çok durumda kopya programlar (kimbilir kaçıncı kez kopyalanmış) lisanslı gibi çalışması için yapılan işlemler birçok durumda programın doğru çalışmasında engel olarak karşımıza çıkmakta. Gördüğümüz yaşadığımız şeyler bunlar.

Lisanslı kullanmanın ön önemli avantajı bir sonraki sürümü daha ucuza edinme şansımızın bulunmasıdır.

Kopya kullanımda kanuni olarak yakaladıkları nokta Telif haklarına ihlal olarak karşımıza çıkıyor. (Başka bir şey değiştirdiler mi orasını bilmiyorum, kaçırmış olabilirim)
ambar7

ahmetbudak

bir de lisanslı derleyici fiyatlarını  fiyat / performans açısından
değerlendirip bir sıralama yapar mısınız.

cevaplar için şimdiden teşekkürler.

t2

performans nasıl belirlenecek? hangi projeye göre olacak?

led yakıp söndürmek için performans hepsinde yeterlidir. sadece fiyata bakılabilir.

Kabil ATICI

Burada programları yatırım olarak ele almak gerekir.Yani  Şirket veya kurum nasıl bir gelişme göstermek istiyor. Zamana göre göstermek istediği gelişime göre yatırım yapılır ve dolayısı ile program seçimi yapılır.

Tabii gidipte ucuz diye programın en üst sürümünü de almazsın. Buradaki kriter alınan programın ihtiyaçlara cevap verme durumudur. Çoğu durumda kullanılan programlar çok kurumsal bir yapı değilse kullanıcıların bilgisi doğrultusunda seçilir. Doğal olarak her kullanıcı kendi kullandığı programı en iyi olarak görecektir.

Buradaki olay kullanılmak istenen programlar yan yana yazılır artı ve eksileri ile değerlendirme yapılır. Çoğu kullanıcıya dediğimiz gibi bunu kendi ihtiyaçlarınız doğrultusunda kendinizin yapması daha uygundur.
ambar7

pwm.c

Ticari ürün geliştiriyorsanız ve pahalı olduğu için lisans almak istemiyorsanız, ücretsiz derleyiciler mevcut. örneğin "JAL" gibi. yada yüksek perfonmas bekliyorsan kendini zorlayıp ASM ile yazabilirsiniz.
_/\/\/\_ -[ı- -ı>|- -|ı|ı|ı- -ı< -||- -l[]l-

trinity

Ülkemizde küçük ölçekli firmalar her şeyin lisansını alıp, ticaretlerini tam kitabına göre yaparlarsa, 2 sene içinde batarlar. Bir Mahmut abimiz vardı, dürüstlük abidesi gibi adamdı sonra bir gün baktık dükkanını kapatmış, epey bir birikimi de gitti.

Bende her zaman dürüstlükten doğruluktan ve lisanslı yazılım kullanmaktan yanayım ama ülkemizde şartlar çok zor ama büyük ölçekli bir şirketseniz sorun yok.

diot

Hepimiz lisanslı programdan yanayız ama  trinity de dediği gibi şarlar insanları lisansız kullanıma itiyor . Az bir gelirle ekmeğinizin peşinde koşarken birde anormal lisans ücretleri karşınıza çıktımı yapacak bir şey kalmıyor doğrusu. Lisans konusunun iki tarafı var bir tarafı yazılımı üreten firma, diğeri kullanıcı. Firmalar kullanıcıyı yolunacak kaz gibi gördüğü müddetçe programı genizş bir kitleye satma konusunda zorlanacaklardır. Adobe firması bazı programlarda kiralık program modeline geçmiş. Binlerce dolar verip alacağına yıllık 200 tl öde kullan diyor. Bu sanki daha mantıklı gibi geldi bana.