SMPS Trafosunu nereden bulabilirim.

Başlatan myders, 16 Kasım 2014, 13:16:10

myders

Merhaba arkadaşlar,
resimdeki smps trafosunu nerden bulabilirim. veya nasıl  yapabilirim, nüve boyutları falan nasıl olmalı, şemada 3 tur 15 tur  demiş o kadar kuçükmü boyutu.. cevaplarınız için şimdiden teşekkür ederim.
Şema aşağıdaki link de.

HexfeT

#1
Şemadaki trafoyu hazır bulabileceğinizi sanmıyorum. Devre flyback çalışıyor. Flyback sistemde sarım sayılarından önce primer endüktansı önemli ve belirtilmemiş. Belirtilmiş olsa bile o değeri tutturmak için işin içine airgap girer, bir sürü hesap kitap girer. Sargılar arası izolasyon, kaçak endüktans, verim, triple insulated wire derken uzar gider. Ayrıca güvenilirlik bakımından entegre devreli bir tasarım kullanmakta fayda var. Maksat öğrenmekse uğraşın, ihtiyaç ise uğraşmak yerine uygun fiyata hazır çözümler mevcut.

İmalatta bu tip bir smps kullanıp trafosu vs. piyasadan hazır temin edebilen bir arkadaş varsa yardımcı olabilir.

trinity

istanbul piyasasında smps trafosu saran şirketler var, siz önce tasarımını yaparsınız daha sonra onları arayıp numune sardırırsınız, ama tabi şirket olmanız gerek. bireysel olarak pek ilgileneceklerini sanmıyorum.
ama zaten şirket olmadığınız sürece piyasadaki bütün imalatçılar numune ve destek konusunda isteksiz kalıyorlar.

myders

Evet bunu kendi tasarladığım bir devrede güç kaynağı olarak kullacacam.  devreyi  hazır alırsam boyutları uygun olmuyor. devrem 3 katlı ve daire şeklinde, güç kaynağını kendim hazırlamam grekiyor tasarıma uygun olması için.  Bu trafoyu hazırlamak gerçekten zormu?  bobinler konusunda pek bilgim yok.  1000 ile 10000 arası devre basılacak  onun için hata yapmamam gerekiyor. Bilgisi olan arkadaşlardan bu konuda yardım bekliyorum...

polleme

#4
Şu linkten dizayn yazılımını indirin. Ardından 12V 5A çıkış için gerekli parametreleri girin. Piyasada bulunabilen TopSwitch veya TinySwitch entegrelerinden birini kullanarak tasarımı tamamladığınızda yazılım size kullanılacak trafonun çekirdek, nüve, model ve sarım sayılarını verecek ve sargı şeklini de açıklayacaktır. Önemli olan, piyasada bulunabilen entegre ve trafo nüve seçeneklerini yakalamaktır.

http://ac-dc.power.com/design-support/pi-expert-suite/


mesaj birleştirme:: 16 Kasım 2014, 17:33:48

Biraz önce bir tasarım denedim, piyasada bulunabilen ETD29 trafo nüvesi ve TOP256 switch ile istenilen sağlanabiliyor. Trafonun primer tarafı 32 tur, sekonder 4 tur ve bias sargısı 6 tur oluyor.

OG

Üstteki devre sağlıklı bir devre değil. Osilasyon susarsa ana hakım yolundaki herşey gümler. Osilasyon şartlarıda devredeki trafo ve kondansatorlerin doğru yapıda ve değerde olmasına bağlı.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

HexfeT

#6
Buna benzer bir yapı ucuz PC güç kaynaklarının 5v stand by beslemesinde kullanılıyor. Bir dönem epey arızalısı elimden geçti. Standart arıza olarak primer taraftaki kapasitörlerden biri zamanla bozulup, bir noktadan sonra çıkışa yüksek voltaj verilmesine neden olup anakartta önüne geleni katlediyordu. Çok sistem çöpe gitti bu yüzden. Hatta bir kere aynı arıza yüzünden çalışır halde fişten çekilip yedek almak için bana teslim edilen sistem ben fişe takar takmaz gümleyip harddiskine kadar yanmıştı. Durumu zor izah etmiştim.

polleme

Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen: Bu tür güç kaynaklarında primer tarafındaki devre duty cycle oranını sürekli yükseltecek şekilde bir yapıya sahiptir. Bunu dengeleyen ise sekonderden opto ile gelen geribesleme devresidir, primer tarafı sürekli duty cycle oranını artırmaya, geribesleme devresi ise azaltmaya çalışır. Sonuçta denge noktası, sistemin sağlıklı çalıştığı ve istenilen çıkış voltajının alındığı noktadır. Osilatör veya geribesleme düzeni bozulursa çıkış voltajı sürekli artmaya başlar ve bağlı olduğu sisteme zarar verir.

Bu durumda girişteki PWM devresi ve anahtarlama sisteminin dizayn ve kalitesi büyük önem taşıyor. Ters durumlara karşı önlemlerin alınmış olması gerek.

FxDev

Alıntı yapılan: polleme - 17 Kasım 2014, 10:16:15
Yanlış biliyorsam düzeltin lütfen: Bu tür güç kaynaklarında primer tarafındaki devre duty cycle oranını sürekli yükseltecek şekilde bir yapıya sahiptir. Bunu dengeleyen ise sekonderden opto ile gelen geribesleme devresidir, primer tarafı sürekli duty cycle oranını artırmaya, geribesleme devresi ise azaltmaya çalışır. Sonuçta denge noktası, sistemin sağlıklı çalıştığı ve istenilen çıkış voltajının alındığı noktadır. Osilatör veya geribesleme düzeni bozulursa çıkış voltajı sürekli artmaya başlar ve bağlı olduğu sisteme zarar verir.

Bu durumda girişteki PWM devresi ve anahtarlama sisteminin dizayn ve kalitesi büyük önem taşıyor. Ters durumlara karşı önlemlerin alınmış olması gerek.

Self osilating devreler bu yüzden oldukça tehlikeli zaten. Yukarıdaki devrede 60W çıkış gücünden bahsediliyor bir de böyle kötü bir tasarımla ürün vermek sakıncalı olacaktır, denemek için denenebilir elbette. Yüzüne bakmadığım UC384x serileri burada kullanılabilir.
Forumda bazı bağnaz kişiler tarafından engellenip, atıldım. Tüm bu bağnaz kişilere rağmen Atatürkçülüğü sonuna kadar savunacağım; onlar da bağnazlıklarında boğulacaklar. Haberleşme için: info[at]firatdeveci.com / ©firatdeveci.com - ße Different Everytime!

myders

#9
SMPS devreleri güvenirliği için yapılmıyormu, bu kadar çabuk bozulacaksa neden yapısın?
Kendi kullandığım çin malı samsung sakma şarj aletii bu iş için feda ettim be içindeki bobin sargısını inceledim. Primer ilk sargı 165 çıktı 5v 1A için.  yukardaki sargıda 15 yazılmış sanki yanlışlık var gibi. Dediğim gibi bobinler hakkındaki bilgim çok kısıtlı. Aşağıdaki devre  bozmadan önce çok sağlıklı çalışıyordu, 2.5 - 3 cm  boyutlarında dahada küçültülebilir. 5v 1a veriyor.
Yukardaki devreyi yapan arkadaşımızın trafo yapımı hakkındaki açıklamasıda aynen şöyle
"
How to Wind the ferrite transformer

The ferrite transformer is wound over a 15mm EE ferrite core compatible plastic bobbin. The one half primary is wound first, using a 0.4mm super enamelled copper wire (15 turns). Secure the end of this on one of the primary side pins of the bobbin. Cover the winding with a layer of insulation tape.
Next wind the secondary winding (5 turns) using 0.6mm wire over it.
Terminate the ends on the secondary pins of the bobbin.
Apply insulation tape over this winding.
On this wind 3 turns of 0.4mm auxiliary winding, cover it with insulation tape.
Finally continue from the secured end of the first primary winding and wind 15 more turns over the above auxiliary wind to finish of the ferrite transformer coils.
Put a few layers of insulation tape to finalize the winding insulation.
Fix the EE cores and tape it yet again along its periphery.
Make sure the EE core edges are separated with an air gap through a piece of insulation tape or a paper, this will prevent core saturation and stalling of the desired smps induction.

"

Çat pat anladığım ingilizcemlede trafonun sargılarının gerçektende üzerinde yazıldığı gibi...







mesaj birleştirme:: 17 Kasım 2014, 14:36:05

Şimdi fark ettim yukarıdaki isis şemasında hata yapmışım dikkate almayın. Yenisini çıkarıyorum.

erkan614

yenisini çıkarma :)
sana tavsiyem
1- ihtiyacın olan güçte bir smps al
2- pcbsini kendi istediğin gibi yap
3- aldığın smps üzerindeki malzemeleri hiç kurcalamadan kendi pcbne monte et
4- eğer çalışırsa daha hiç elleme
5- çalışmaz ise kendi yaptığın pcbnin yollarını farklılaştır
6- 3.  4. ve 5. adımları tekrarla
endif

JOKERAS

#11
Selam,
Ekteki şema bir tv'nin beslemesi ve çalışma mantığı yukarıdaki şema ile aynı sayılır.
Yıllardır bu cihazları tamir ediyorum daha bu beslemenin arıza yaptığını görmedim.


Buda o devrenin Fet kullanılarak yapılmış olanı.Sharp marka bir tv'nin.
Şimdiye kadar bu beslemenin arıza yaptığına bir iki kez denk geldim,oda start dirençlerinin
bozuluyor olması.
Bu durumda bile besleme güç mosfeti yaktığına,yada devreyi patlattığına şahit olmadım.

UC3842'li devreler çok arıza yapıyor,yoksa banamı denk geliyor bilmiyorum.
UC3842-43'lü entegrelerden daha basit ve daha iyi çalışan Güç transistörü içinde olan entegreler var,sorunsuz çalışıyor.


polleme

Devreyi yine de yapacaksanız önlemleri alın, girişe bir seri 100W lamba bağlayın, çıkış voltajını kontrollü kullanın ve bir sigorta koruması tercih edin. Böylece ters giden durum olduğunda besleyeceğiniz devre ve kendinizi bir nebze koruyabilirsiniz.