Kendi bilgisayarımızı yapabilir miyiz, yapsak ne faydası olur ?

Başlatan unknownperson, 18 Kasım 2014, 21:29:35

unknownperson

Konu başlığından da anlaşılacağı gibi kendi bilgisayarımı yapmayı istiyorum aslında olay şöyle aklıma geldi digital design'da klavye yapımı hakkında biraz konuştuk sonra kendi kendime neden pc yapamayalım ? diye sordum. Klavye, fare sonrasında işletim sistemi vs. gibi yavaş yavaş 2-3 senede yapabilir miyim diye düşünmeye başladım. Şuan nasıl yapılır konusunda hiçbir fikrim yok yavaş yavaş araştırmayı düşünüyorum fakat bunun öncesinde aklıma şöyle sorular takılıyor:

Bilgisayar yapma projesi "Tekerleği tekrar icat etmenin ne önemi var ? " diye nitelendirilebilir mi ? ki benim yapacağım bilgisayar günümüzdekilerden çok geri olacak belki sadece word dosyasını zar zor kullanabileceğim. Böyle bir projenin benim gelişimime ne katkısı olur ?

Mesela bitirme tezi olarak böyle bir proje yapsak hoca saçma olmuş gereksiz olmuş bu bizim ne işimize yarıyacak gereksiz kendini yormuşsun der mi ?

Herkes proje yap proje yap diyor proje denince insanın aklına icat geliyor icat da şuan için yapamayacağımıza göre böyle bir proje geldi aklıma.Bu konuda yorumlarınızı bekliyorum.

İşletim sistemi hakkında araştırırken şöyle de bir şey buldum: http://www.omeryildiz.org/raspberry-piye-isletim-sistemi-yazmak/

Not : Bilgisayardan kasıt bir takım işlemleri yapabileceğimiz bir elektronik cihaz denebilir yani bu bi kartın üzerine bağlantılar koyup bir takım komutlar verme vs. gibi bir şey olabilir.

baran123

yüksek seviyede bir mikroişlemciyi çok sayıda fonksiyonlu hale getireseniz bu tarz bir şey ortaya çıkabilir yani bir grafik lcd keypad ve kasası olsa ve tun kontroller keypaddan yapılsa mını bır klavye gıbi bir şeyler ortaya cıkar bunu sureklı gelıstırebılırsınız :)

unknownperson

Aslında gerçekte daha 20 yaşımdayım elektronik mühendisliği hayatım boyunca bu pc'yi geliştirsem bir yerden sonra diğer pclerde olmayan özellikler keşfedebilirim diye düşünüyorum. Bir de düşünsene sana ait bir pc'in oluyor üstünde istediğin gibi bir değişiklik yapabileceğin  :D Bir müddet sonra mesela RF sistemler üzerine araştırıp öğrenip mause, keyboard'u kablosuz hale getiririm diyorum müthiş bir şey ;D şuan için derslerden başımı zor kaldırıyorum ama yazları gerekirse kafamı kaldırmam bu projeden :)

Ayrıca şöyle bir kaynak daha buldum: http://www.kendinyapsitesi.com/kendin-yap/raspberry_pi_nedir_bolum_1-2684.html

zerog26

walla kardes americayi yeniden kesfetmeye calisma derim.... al kullan ;) daha cok elektronik tasarim olarak endustriyel kartlar tasarla ve gelistr....

unknownperson

Alıntı yapılan: zerog26 - 18 Kasım 2014, 22:13:42
walla kardes americayi yeniden kesfetmeye calisma derim.... al kullan ;) daha cok elektronik tasarim olarak endustriyel kartlar tasarla ve gelistr....
Raspberry Pi hakkında video izledim şimdi sizce raspberry pi kullanımı öğrenip üzerinde proje yapsam nasıl olur ? Bir de endustriyel kart tasarımı konusunu biraz açar mısınız

Tesla.25

Aslında yapmak istediklerini herkes yapmak istiyor ama kolay şeyler değil tabi ki. Bİr ömür bile alabilir. Çok farklı bir işletim sistemini yapmak senin yıllarını alır. Bununla uğraşırken başka bir şeyle uğraşamazsın zaten.

Kendime göre özellştirebielceğim bir işletim sistemi olsun diyorsan, al Linux 'u, yapabileceklerin sınırsız.
Bilgisayar yapmak istiyorsan, RasPi 'nin şemaları açık. Ona bak.

Dennis Ritchie, çağımızın dahilerinden birisi olsa da, hayatını işletim sistemleri ile ilgilenerek geçirdi. İşletim sistemleri üzerine yoğunlaşması, UNIX 'ı yazdırdı onlara. Ve tarihe altın harflerle yazıldılar.
Yani bir konunun uzmanı olmaya çalış.

baran123

yani şuan bilgisayardan billgisayar yapmayı öğreniyorsun garip bir durum açıkçası :D ama çok fonksiyonlu bir devre yaparsan dediğin özellikleride eklersin ama işletim sistemi muhabbeti yabi basit bir masaütünden internete girmek bile kim bilir nasıl olurdu :D ayrıca bunu yaparken ogrendıklerın kar kalır:)

Kabil ATICI

Kendi bilgisayarını ve sistemini oluşturabilirsin. Sadece kaynak ve enerjini böyle bir şeye gerçekten ayırmak istiyor musun?

Yapabilirsen gerçekten çok şey öğreneceğin kesin. Çünkü çözmek gerekecek gerçekten çok fazla bileşen var.
İnternette kendi işlemcisini ve bununla yaptığı bilgisayarı anlatan biri vardı. Gerçekten oldukça fazla bileşen vardı. (lojik kapılarla oluşturulmuş)

Bir yanılgı var, aslında Amerika'yı keşfetmek değildi. Çin'e ulaşmaktı. Bu sayede  Avrupa'dan Çine 'e ulaşmanın değişik yollar keşfedilirken Amerika aslında bu projenin yan ürünü oldu.

Bu arada kendi bilgisayarını gerçekten yapacaksan, mevcut sistemi incelemem gerekir, yoksa işin kolayına kaçıp bileşenlerini kullanabilirsin, ki bunun bir anlamı kalmaz.

Böyle bir projeye gireceksen, bir grup oluştur, böylece kend
ambar7

polleme

İşin sonu öğrenmek olsa bile bir bilgisayar yapmakla uğraşmak gerçekten boşa harcanacak zaman olur. Bir şey öğrenileceğine eminim ama bunu öğrenmenin daha kolay yolları var. Çağımızın en büyük sorunları kaynak kullanımı ve verim. Herkes bunları optimum hale getirmenin yollarını arıyor. Bilgisayar yapmaya çalışmakla öğrenme yönteminin verimi (ne kadar kaynak harcadınız ve ne elde ettiniz?) çok düşük olur. Özellikle odaklanmak istediğiniz alanı belirleyip onun yan bileşenlerini en az çaba ile elde etmeye çalışmak bence çok daha doğru bir strateji. Böylece kaynaklarınızı daha etkin kullanır ve birim zamanda çok daha fazla ve yararlı şeyler öğrenebilirsiniz. Örnek olarak mikroişlemcileri öğrenmek için PIC veya Z80 tercih edebilirim ama Z80 tercih edersem donanım tarafı ile ilgili çok daha fazla şeyle uğraşmam gerekir. Amacım algoritma ve yazılım ise Z80 ile uğraştığımda zamanımın önemli kısmını adresleme, çevre birimleri, data yolları vs gibi kısımlara harcamam gerekir.

erkan614

İşletim sistemi yapmak bence şuan itibari ile çok kolay
insanlar sana bedava bile yardım ederler senin için kod yazarlar
ama bunun için kaynağın olması lazım ki o bile zor değil insanlar sana bağışta bulunurlar
önemli olan insanların ilgisini çekebilecek bir kişimisin? (bkz: bildik milyarderler)
ha ben kendim yapçam diyosan o işte basit
al bi rasberrypi veya banana pi başla çalışmaya akvaryum ışıklarını yak kapat sonra bunların raporlamasını termal printerden çıkart
sonra dokunmatik panel ekle
hepsinin kütüphanesi hazır
gel kullan diye bekliyorlar

polleme

İşte söylemek istediğim bu. Embedded sistemlerle uğraşmak istiyorum diye kendime komple bir kart yapmama gerek yok. Mevcutlardan işime en uygun olanını seçip asıl yapmak istediğim işe odaklanırım. Bir sonraki aşamada üretim noktasına geleceksem kendi kartımı tasarlarım ayrı ama baştan önemli yol katetmiş olurum. Bazı gerekliliklere daha net karar verebilirim böylece.

trinity

Böyle küçük ölçekli bilgisayar yapmak hiç alt yapınız olmadığını düşünürsek 3-5 sene sürer, eğer bu zaman zarfında bütün Ar-Ge masraflarınızı karşılayıp size birde maaş bağlayacak biri arkanızda varsa yapılabilir.

Çinde iş gücü ucuz ve arkalarında yıllarca bir projeyi destekleyen devlet destekleri var.

MC_Skywalker

Endüstirden söyle örenke vereyim.

Baskı makinası; Üreticisi MAN Roland. Tüm elektronik kontrol birimleri Siemens'e özel yaptırma. makına üzerinde S5 PLC var ama siemensin hiçbir yalızmı ile okunup/programlanamıyor. Motor kontrol kısmıları Baumer firmasının. MAN Suse Linux üzerine yazlımları ve tüm mekanıik aksamı yapmış.

Baskı makinası; Goss internaional Siemens, EAE vb bir çok elektronik ekipman kullanmış MS Windows vista üzerine yazlımları ve tüm mekanıik aksamı yapmış.

Kalıp işlem makinası(CtP) kontrol kısmı hariç tüm elktronik ekiman birçok firmadan temin edilmiş. Micro işlemci kartı hariç tüm kartlar kendi tasarımı ve yazılım OS9 üzerine kendileri yazmışlar.
makinanın diğer parçası ARM9 lu SoM modül kullanarak yapılmış, motor kontrol, ısı kontrol vb. kısmları ve RTOS üzerine yazılımı yapmışlar.

Demem oki yapacağın cihaza göre en uygun altyapıyı seçip cihazını yapı satarsın.  karmaşık şeyleri tak başına yapmaya kalkarsan hem zaman hem nakit kaybedersin.


birkan

Arkadaşım arm9 veya daha alt işlemci, Ram modülü ve Usb port tan oluşan bir kart tasarla. Başka bir şey ekleme. En basitinden olsun. Örnek beaglebone. Kartı bastır parçaları lehimle. Kur linuxu. Al sana bilgisayar işte. Ses kartı, ağ kartı vs. Hepsinin linux sürücüsü ve usb port olanı var.
Not : İşletim sistemi için yorum yapmak istemiyorum.