thermometre saat projesi şema dosya

Başlatan durubay, 05 Mayıs 2005, 00:38:30

cirak05

tamam işte bunu öğrenmek için sordum. çok teşekkürler.

durubay

Arkadaslar saatteki ileri -geri kaymalar program+osilatör+devre eleamanları toleransı bu üçlüden kaynaklanabilir.
programla ne kadar oynarsanız oynayın diger iki etken hiç bir zaman tam saati yakalamanızı engeller.

Bunu çözmek için ds1302 & pcf8583 gibi RTC entegreleri kullanmak gerekir.
ETE beyin ve benim verdigim devrede durum ne yazıkkı bu şekilde.
küçük rutinler yapılabilir ama yeterli olmaz dusuncesindeyim.
Tuncay

SpeedyX

program+osilatör+devre eleamanları toleransı
demişsiniz, bence burada program kısmı daha ağır basar.

Asm ile bir cihaz yapmıştım 100 saatte 0,3 sn hata oluyordu ve osc de 4mhz XT idi.
Yani saat osc si ile daha kolay olur ama ozaman bunu bilmiyordum, buna rağmen kararlı bir cihaz oldu ve 150 tane yaptım hepsi neredeyse sorunsuzdu, birde şunu farkettim, 20 tanesini tek tek süre testinden geçirdim ve çok az da olsa farklı olduklarını gördüm (+/- 0,2sn gibi bir fark), bunuda programa nop ekleyerek çözdüm.

mesela 2 tane picimiz, 1 devremiz var, aynı programı iki pic e de yükleyip aynı devre üzerinde tek tek denediğimizde farklı süre hataları yapıyorlar. yani sadece osc değil piclerde töleranslara sahip gibi görünüyor.

Aklıma bir soru geliyor; ideal bir 4mhz xt olsa (töleranssız), her picin komut işleme süresi tam 1us olmayacak mı? (Benim tecrübelerime göre olmayacak.)

rtc entegresi kullanmadan maliyet düşük oluyor fakat sağlıklı olması için rtc entegresi daha uygun ki onlarda da böyle bir tölerans mevcut mu acaba?

Veli B.

bu tolerans doğası gereği her yarı iletken bazlı devrede olacaktır.Sorun şu ref aldığınız saat stabil mi?Sizin yaptığınız saatin doğru, ref saatin hatalı olma ihtimalide her zaman mevcut!!!

zenze

durubay verdiğiniz hex ve baskı devre çalışan devreye aitmidir ben board da denedim randıman alamadım. son sözünüze göre devreyi basıp deneyeceğim teşekkürler birde baskı devrede 4. displayin G si bağlı gözükmüyor?

durubay

zenze bey ben devreyi baskı devresi ile basıp çalıştırdım.
G segmenti evet baglı gorunmuyor haklısınız.
bordda sorun cıkabiliyor bende ilk bordda denedigimde sorun cıkardı.
bc237 beyz direncleri 1 k olsa daha iyi olur
pil 4,5 volt.

top wiev/üstten görünüş
Tuncay

zenze

ilginize teşekkürler devreyi en kısa zamanda basıp deneyeceğim

Erol YILMAZ

Hassas uzun sure sasmayan saat vs gibi seyler yapmak icin
piyasada satilan 50-100 ppm lik dandik kristallerden kacmaniz lazim.
Bunlarla ayar tutmaz... Ozel birseyse sicaklik kompanzasyonu olan ve frekans dogrulugu cok yuksek osilatorler var. Gerci piyasamizda biraz zor ama...

Erkan Gench

Biliyorsunuz bu kristallerin şaşmasındaki en önemli sebeplerden birisi ısı değişimleri. Zamanında daha önce bahsettiğim 300 devre isimli kitapta bu iş için bir devre görmüştüm. Adamlar kristal için mini bir soba yapmışlar ve bu soba kristali sürekli aynı ısıda tutuyor. Yani mantık şu bir transistör üzerinde güç harcatılarak ısıtılıyor ve bir ntc yardımıyla bu ısı sabit tutuluyor kristalde bu ısının sabit olmasıyla şaşmıyor.

Tabi bu devre pil ile çalışan saatler için pek uygun olmaz.

Bu arada şunuda unutmayalımki kol saatleri sürekli ısısı sabit olan bir soba  üzerinde olduklarından şaşmıyorlar pek fazla :)
Zorluklar, zamanında yapmamız gerekip de yapmadığımız kolay şeylerin birikmesiyle oluşur. Henry Ford ----------- Ya Rabbi Filistin'deki ve dünyanın her tarafındaki Müslüman kardeşlerime yardım et.

ete

Aklıma yeni bir fikir geldi ve hemen uyguladım. Sonuç olumlu gibi.
Piyasada satılan küçük masa saatleri ver ve hemen hemen %90 nı çok kararlı çalışıyor. Hatta benim evde iki adet saat varki hiç şaşmaz (nedendir bilmem).
BU saatlerin normalde 1 Hz lik sinyalle çalışan minyatür bir motorları var  ve motora giden sinyali esas alırsanız saat 2 Hz lik palslar alıyor. Motorun bir ters bir düz sinyal alma zorunluluğu nedeni ile. Her neyse bu sinyali pic'in anlayacağı 1 HZ lik palse dönüştürme için biraz uğraştık ve arkadaşım (Nurim) sonunda çözümü buldu. Motora giden her iki uçtan birer diyotla çıkıp diyot uçlarını birleştirirseniz GND ye gör bu uç sürekli 1 Hzlik pals üretiyor. Bu ucu pic'e verip (araya bir transistör veya bir opto koymak gerekiyor) RB0 int cunuda aktif yaparsanız sürekli 1 Hz de kesme oluşturup saat sayabiliyorsunuz ve bu saat de doğru gidiyor. Bir defa ince ayara gerek kalmadan doğrudan düzgün çalışıyor.

ETE
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com

z

Biraz alengirli yöntem ancak referans olarak kullanabileceğiniz frekans kaynaklarından birisi de TV yayınlarından 15625 yatay senkron pulslarını çekip almaktır.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

mustafacan

ETE ustanın dizayn etmiş olduğu saati değişik şekillerde uyguladım . ETE ustanın müsaadesi ile burada sistem detayını anlatıp çalışma resimlerini yayınlıyorum.

Proje şeması ETE usta tarafından sitede verildi. Ek olarak  Saatlerin osilator katı 1 adet masa saatinin palslerini basit bir preanfi ile güçlendirerek pice verilmesi şekilde sağlanmıştır. 1. proje 20-25 gün kesintisiz çalıştırılması neticesinde. referans olarak alınan 3 adet farklı dijitall saatten ileri yada geri 1 saniye dahi şaşmamıştır.
Sistemler 12 volt ile çalışır hale getirildi.

Proje 1
saatimiz 110cm x 30 cm boyutlarında olup 4 digitli ama Eksi ısı gösterebilir şekilde dizayn edildi. Displaylar tarafımdan çizildi. Basit bir kumanda modül sayesinde saat ayarı uzaktan yapılabilmektedir.




Proje 2
Saatimiz 49 cm x 7 cm boyutlarında olup 6 digitlidir. Eksi ısı gösterebilir.Diğer projeye ek olarak saniye katıda vardır.  Kasası ahşaptan yapılmıştır.



Proje 3
Saatimiz 40 cm x 12 cm boyutlarında olup 4 digitlidir. eksi ısı göstermez. 2. fotoğrafta boyutların belirlenmesinde referans olarak saatin solunda 20 ytl kullanılmıştır. 3. fotoğraf ta saatin kalınlığı gösterilmek için çekildi.




Proje için ETE ustaya tekrardan teşekkürler.
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

CaFFeiNe

mustafacan kardeş yukarıdaki 1metrelik saatte kullandığın ledler şeffaf parlak ledlerden galiba bunların açıları dar diilmi senin yaptığın saatte resmi yandan çekmene rağmen çok güzel görünüyorlarda

birde yanına 20ytl koyduğun modüller özel bir tipmi onlarda çok parlak çıkmış

mustafacan

Cafeinne
1 metrelik saatin ledleri 6000milikandil 25-30 derece açılı
yanına 20 ytl koyduğum saat displayı ise özel bir modul değil standart 100mmlik    7 segment displaydir

yorumlarınız için size  teşekkürler

ama proje için teşekkürler ETE ustaya
Keşfedilecek çok teknoloji var. Boş Vaktim Yok!

CaFFeiNe

@mustafacan

yaptığın saatler çok güzel olmuş ama 1 metrelik saat ne işe yarayacak merak ettim salona asacaksan oldukça büyük bir salonun olmalı  :)