ir2110 sorun oldu bana

Başlatan robomaster, 21 Kasım 2014, 18:05:07

robomaster

Alıntı yapılan: irdal - 04 Aralık 2014, 12:00:04
mosfetin body diodunu kullanmak yerine mosfeti iletimde tutuyorsun, daha sağlıklı bir yöntemdir z arkadaşın bahsettiği
konuyu açarmısın hocam...

justice_for_all

Microdenetleyicilerde H bridge için pwmler bulunmakta birbirinini complimenti olan.O şekilde kullanılması önerilir.
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay

hasankara

direk mosfet sürücü entegresinin vcc ve vdd pinlerinin gerilimini ölçüp en fazla kaç volt olduğunu görün. mosfet lerin gate-source arasına 12 veya 15 volt zener takmanız halinde faydası olması muhtemel.

robomaster

Alıntı yapılan: justice_for_all - 04 Aralık 2014, 15:27:56
Microdenetleyicilerde H bridge için pwmler bulunmakta birbirinini complimenti olan.O şekilde kullanılması önerilir.
Degerlik kardesim nedenini soruyorum. yoksa o kisim tamam.

bayelektronik

ir2184,21844,2109 bunun gibi driverları kullan sadece pwm gir gerisini o halleder

robomaster

Alıntı yapılan: bayelektronik - 04 Aralık 2014, 17:47:09
ir2184,21844,2109 bunun gibi driverları kullan sadece pwm gir gerisini o halleder
ir2110 dan farki nedir bunlarin

hasankara

bu entegreler ile yarım köprü mosfetlerini kısa devre yapma olanağı yok. yarım köprü, yükün yalnızca 1 bacağına bağlanır bunun için üst mos ile alt mos yük pinleri aynı zamanda birbirine bağlanır, bu durumda iki mos aynı anda iletime geçtiği anda kısa devre durumunu meydana gelir. bayelektronik in bahsettiği entegrelerde iki mosu aynı anda iletime sokma olanağı bulunmuyor.

peki iki mosu aynı anda iletime sokmak durumuna ne zaman ihtiyaç duyulabilir? üst mosun yük ucu yükün bir ucuna alt mosun yük ucu ise yükün diğer ucuna bağlanır böylece toplamda iki mosfetle yük kontrol edilebiliyorken tek mosfet sürücü yeterli olsun diye ir2110 tercih edilebilir.

ilk bahsettiğim durumda ise yükün yalnızca bir bacağına, 2 mos kullanarak kimi zaman high kimi zaman low side uygulanabilir. bu durumda yine 2 uçlu bir yük için 4 mosfet kullanılabilir yani 2 mosfet sürücüsü ile yine iş görülür ancak tekrar belirteyim 2 adet olmak üzere 2li mosfet bağlantılı yarım köprülerden oluşturulmuş bu kombinasyonda her yarım köprünün kısa devre oluşturmasını engellemek için bahsi geçen ir2109 gibi entegreler tercih edilir.

bahsi geçen ir2109 gibi entegreler ile senin kullandığın ir2110 entegrenin giriş isimlerine dikkat edersen farkı görebilirsin. hin-lin iken bu pinlerin isimleri in-sd e dönüşmüş. sd(shutdown) ucu tüm çıkışları iptal edebilirken konum değiştiğinde yalnızca birisine çıkış verme olanağı sağlıyor, in isimli pin ile hangi çıkışın aktif olacağı seçiliyor.

in-sd giriş isimli entegrelerin kendi arasında farklılaşmalarının bir sebebi Ton Toff delay parametreleri. delay ihtiyaçtan dolayı düşünülmüş bir özellik olarak bu entegrelere dahil ediliyor. yarım köprü mosfetlerinin açılıp kapanma süreleri göz önünde bulundurularak çok kısa süreliğine de olsa birisi tam açılmadan diğeri kapanma durumu meydana gelmesin diye araya gecikme koyuluyor. modellerin datasheetlerine baktığın zaman bu sürelerde farklılıklar olduğunu görebilirsin.

robomaster

@hasakara
cok iyi anladim. tesekkurler.
yarim bridge calisma (hout ve lout cikislar kisa devre edilmeden)
hangi durumlarda tercih edilir.

hasankara

iki entegre içinde tercih edilebilecek durumlardan bahsettim biraz daha özel örnekler vereyim. bir 2 uçlu fırçalı motorun bacaklarına uyguladığın gerilimi ters uyguladığında motor önceki haline göre ters dönmeye başlar. bu yön kontrolünü manuel değilde elektronik olarak sağlamak için yükün her iki ucu içinde farklı zamanlarda hem low hem high side uygulamak isteyebilirsin. 4 mosfetli kombinasyon tercih edilebilir. mosfet korumalı tipte mosfet sürücüler kullanılabilir.

yine aynı motor için düşünecek olursak yön değişimi olmasına gerek yok ama kimi zaman high side anahtarlansın kimi zamanda low side anahtarlansın istiyorsun. motorun bir ucu bir mosfetle high side, diğer ucu diğer mosfetle low side anahtarlamaya karar verdin yani 2 mosfet kullanıyorsun, o halde motoru döndürebilmek için iki mosfetin de aynı anda aktif olmasını isteyebilirsin. bu sefer bir adet ir2110 tipindeki bir mosfet sürücü entegresini tercih edebilirsin.


robomaster

yarim koprude dc motor frenleme de yapilamaz o zaman.

hasankara

fren yaptırabilmek de istiyorsan 4 mosfetli kombinasyon tercih edebilirsin. veya motorun bir ucunu sabit kaynağa bağlarsın diğer ucuna 2 mosfetle hin lin uygulayarak bir durumda motoru sabit yönde döndürüp diğer durumda fren yaptırabilirsin.

robomaster

eger half bridge sadece bir yonde dondurebiliyorsa o zaman su metod da bir cozumdur.
motorun bir ucu direk dc de diger ucu mosfetin drain ucunda.
source sasede. gate ucu ya hout ya da lout kanallarindan birinde.
demekki half bridge dc motoru cokta tej yonlu calistirmak icin deil.
zaten o is tek mosfetlede oluyor.

hasankara

bak illede yarım köprü ile çift yön döndürmek istiyorsan şöyle yapabilirsin. motorun bir bacağı sabit 6 volta bağlı olur. yarım köprü ile diğer bacağına ya 0 yada 12 volt vererek iki yönde döndürmüş olursun, üçüncü bir ihtimalle de bu bacağı tamamen boşa alarak motora enerji vermeyi kesmiş olursun. bu şekilde de en fazla 6 volt uygulamış oluyorsun. dediğini doğru anladıysam yanlış bir kanıya varmışsın sanırım o şekilde iki yönde döndüre bilmen olağan gözükmüyor.

robomaster

#28
Evet benim dedğim 2 yönde döndürme için değil.
Half bridge ile motoru tek yönde döndürmek yerine tek mosfteli bir bahsettiğim tasarımda uygun olacaktır.

Şunu vurgulamak için söyledim. Half Bridge kullanımı  DC motor kontrolünden ziyade daha çok
1. Eğer tek half bridge varsa AC motor hız kontrolü
2. Veya 3 tane half bridge kullanıyorsak 3 faz AC motor hız kontrolü veya BLDC motor kontrolü gibi
uygulamalar için daha uygun.
Vb... uygulamalar
DOĞRUMUDUR? Bu bir.

İkincisi Ayrıca aklıma bir şey getirdiniz. Motorun her iki ucu kısa devre edilirse fren etkisi yapar.
Her iki ucuna aynı DC seviyeyi uygularsam aynı etkiyi alırmıyım.
Sayenizde çok verimli gidiyor benim için. Teşekkür Ederim.

justice_for_all

Alıntı yapılan: robomaster - 04 Aralık 2014, 17:16:17
Degerlik kardesim nedenini soruyorum. yoksa o kisim tamam.

daha önce başıma gelmişti bende bi tarafa pwm bi tarafada high,low sürüyordum.high ,low sürdüğüm mosfet aşırı ısınıyordu ve bi kaçtane yaktım.bu yüzden pwm ile sürülmesi gerekir.
Deneyip de başaramayanları değil, yalnızca denemeye bile kalkışmayanları yargıla.   Gökhan Arslanbay