Scr Tristör Muadili

Başlatan TA7R, 16 Ocak 2015, 17:21:43

TA7R

Merhaba , yapmak istediğim bir güç kaynağı devresinde sanıyorum çıkışa bağlanacak cihazları korumak için bir scr kullanılmış , bulamıyorum . Yerine ne kullanabilirim ?
Orijinal scr = S0565j  ------ 50 volt , 65 Amper , non sensitive gate




Not : Farnell de  S4065JTP  var ancak voltaj 400 V bu problem yaratır mı bilemiyorum .

frederic

Volt değerinin yüksek olması problem yaratmaz.

TA7R

Hocam çok teşekkür ederim . Bir sorum daha var mümkünse . Tek tek diyotlardan köprü yapmak istiyorum 17 volt yaklaşık 1.3 kv trafo doğrultmak için . Bunun için rectifier diyot bulamadım 70a lık ancak , "standart recovery diodes" var 70HFR10  bu olabilir mi doğrultma için

ilhan_mkp

hocam elinizdeki diyotlar uygun görünüyor.

OG

Alıntı Yap1.3 kv trafo doğrultmak
1,3KVA dediğiniz kabul edilirse, bu gucte cekilecek akım 76-77 Amper. Kondansator boş iken şarjı gibi durumlarda ani yuklenmeler olur ve kısa surelide olsa kaynak ne verebiliyorsa o kadar akım gecer, Bu en az 100A gibi olabilir.
70HFR10 ise 70A gorunuyor. Diyodun kısa sureli akımları birhayli yuksek olur ama sanki secilen eleman sınırlarda gibi.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

TA7R

Çok teşekkür ederim sağolun , bir hata yaptım trafoyu her ihtimale karşı fazla sardırmak istiyordum ondan öyle yazmışım . Ancak devre max 57 Amper lik bir devre (13.8v) , kullanacağım yük/alet ise 45 A çekiyor. İyi çalışmalar dilerim ,selamlar.

TA7R

#6
Ben her ne kadar trafoyu ihtiyaten büyük seçtiğimi , kullanacağım yükün  max 45 A olabileceğini yazmış olsam da , üretici firmanın cihaz için vermiş olduğu karakteristik bilgiyi fark ettim şimdi ,
"ICS (Surge) Amperage Output 70 Amps"
yazıyor , OG hocanın uyarısının benim verdiğim yanlış değerler nedeniyle olduğunu düşünmüştüm ancak Surge akım değerinin böyle olduğunu gördükten sonra tereddütüm arttı fakat 70A den daha büyük diyot bulmak da çok zor

OG

Hocam sınırlarda gezmeseniz iyi olur.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

TA7R

OG Hocam teşekkür ederim , daha yüksek güçlü diyot arayayım biraz daha . İyi çalışmalar ,selamlar ...

asma

Merhaba
İki şekilde sınırı aşabilirsiniz, ilki için mutlaka önlem almalısınız, ikincisi için filtre kondansatörlerini de bilmemiz gerekiyor.
Cihazı fişe taktığınızda (yüksüz durumda) boş olan kondansatörler şarj olurken bir kaç yüz amper akım çekecektir. Hele troid trafo kullanıyorsanız 16A lik şebeke sigortası kullanamazsınız , hemen atar. ;)
Çözümü kolaydır , 220Vac girişine soft start devresi ekleyeceksiniz.
İkinci sorun ise yük akımıyla diyot akımının aynı olmamasıdır.
Trafo , köprü diyot ve yükten oluşan devrede yük akımı diyot akımı ile eşittir.
Ama kondansatör eklenirse şarj ve deşarj olayı değiştirir. Kondansatör değeri, lineer regülatörde çıkış gerilimi (13,8V), dalgacık gerilimi ya da yüzdesi , max. yük akımı (45A) önemli olur.
Şöyle düşünün , dalgalı DC geriliminiz filtre kondansatörünün uçlarında yükselen ve azalan bir dalgalanma oluşur. 1 birim yükselen 3 birim zaman ise düşen eğim varsa her bir periyotta 1/4 zamanda diyottan geçen akım 3/4 zamanda kondansatörden , yüke akan akımı da içinde barındırmalı.  ???
+45A yük akımında 180A akım çekmeye zorlanan diyotlarınız bu küçük palslere dayanacaktır.  ;)  Sanırım sizin diyot için bu değer 110A ve trafodaki voltaj düşümü , kablolamadaki voltaj düşümü bu akımı biraz sınırlar. (kaynak iç direnci gibi görebiliriz)
Dayanacaktır yazdım ama garantisi yok, diyotlar ısınınca işler değişir. Diyotlar zarar görürse tek başına gitmezler.
O yüzden "sınırlarda gezmeseniz iyi olur"

Kolay gelsin.

Bu arada sekonder sargınız tek damar kablo mu?

z

Köprü diyodda diyodlar sürekli iletimde değiller. 20ms on 20ms off.

Bu durumda sürekli akım akıtacak şekilde yüksek akımlı diyoda da ihtiyacınız yok.
Örneğin 50A DC akım çekilecekse diyodları 30A seçseniz de olur. Gene de katalogdan zorlama koşullarına bir bakın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

TA7R

#11
Trafoyu henüz sipariş vermedim , 16.5 v ac sekonderli toroid sardıracağım nasipse , voltaj regülatör devresi için de 27 volt bir iki amp hazır trafolardan kullanmayı düşünüyorum. Sekonderin tek damar olacağını tahmin ediyorum. Soft start veya step start konusunu düşünüyordum , deneyip duruma göre yapmayı planlıyordum . Daha önce bir lambalı hf lin. amp. için yaptığım step-start devresinden artan malzemelerim de var.
5-6 yıldır kullandığım 20A bir güç kaynağım var epeydir arızalıydı geçen gün açabildim sadece kpc5010 köprü yanmış başka da bir sorunu yoktu köprüyü değiştirip çalıştırdım. Bunda 100.000 uf tek kondansatör kullanmıştım ,sigorta attırmadı hiç , yapacak olduğumda 20x6800 uf kullanmayı düşünüyordum.
70 HF (R) SERIES diyotların datashettlerinde :
IF(RMS) 110 Amper ,
IFSM @50HZ 1200 Amper
yazıyor ...
Değerli görüşlerini paylaşan bütün arkadaşlara teşekkür ,selam ve saygılar .


mesaj birleştirme:: 18 Ocak 2015, 23:52:29

Şemada anlayamadığım bir kaç nokta var birincisi , 8 adet 2n3771 i sürmek için yine bir 2n3771 kullanmışlar , bu sürücü 2n3771 in emitör -base arasında 4.7 yazan bir direnç var.
Şemada aksi belirtilmedikçe bütün dirençlerin ohm olduğu yazıyor . Yanlıştır diye firmanın yaptığı diğer güç kaynaklarının şemasına baktım ,hemen hemen değişik akımlar için de aynı konfigrasyonu kullanıyorlar ,2n3771 sayısı ve çıkıştaki scr gibi bir kaç değişiklikle ... Onlarda da bu 4.7 yazıyor , ama ikna olabilmiş değilim emitör base nerdeyse kısa devre nasıl çalışacak bu transistör .

OG

Paralel çalışan güç çıkışlarında Vbe arasındaki o direnç için 4R7 normal bir değer.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

asma

Alıntı yapılan: z - 18 Ocak 2015, 23:18:09
Köprü diyodda diyodlar sürekli iletimde değiller. 20ms on 20ms off.

Bu durumda sürekli akım akıtacak şekilde yüksek akımlı diyoda da ihtiyacınız yok.
Örneğin 50A DC akım çekilecekse diyodları 30A seçseniz de olur. Gene de katalogdan zorlama koşullarına bir bakın.
Hocam bir yanlışlık olmasın. Ben farklı biliyordum:

Şekle göre konuşursak ilk alternansta iki diyot iletime geçer , diğer alternansta ise diğer iki diyot iletime geçer. Yani sizin dediğiniz gibi 20ms bekleme durumu var.
Ancak periyotun 1/3 kadar bölümünde diyotların iletimde kaldığı gözüküyor, bu da 6-7ms eder. Diğer sürede kondansatörün deşarjı ile yük akımı akmaya devam eder.
En alttaki grafikte iki yönlü kondansatör akımı açıkça görülüyor.
Ben matematiksel ifadeyle bu işin hesabını anlatacak kadar bilmiyorum ama yüke giden tüm akım enerji trafodan gelip diyottan geçen enerjidir. 1/3 sürede bu enerjinin kondansatöre depolanması lazım ki , iletimde olmadığı zamanda yük beslenebilsin. Bu yüzden yukarıdaki mesajımda yük akımının 4 katı tepe değere ulaşacağından bahsetmiştim. Şimdiki durumda 3 katı diyorum.  :) Çünkü örnek grafikte öyle görüyorum. Gerçekte nasıl olacağını bilmediğim için kapasitör değerini de istemiştim. 45A için 110A değeri bel ki uygun olabilir, emin değilim.

Şemayı paylaşman münkün mü?
Trafo sargısı için düşüncem şuydu: Eğer trafo sekonderi paralel sarılırsa iki kablo ayrı köprü doğrultucuya girilip çıkışları birleştirilebilir. Böylece diyotları paralel kullanmış olursun. (biraz pahalı da olsa garanti olur)

Kolay gelsin.




z

#14
20ms on 20 ms off dedim ama yanlış yazmışım. 10ms on 10ms off.

10ms nin yarısı kadar zamanda yük akımını + kapasitör akımını bir diyod gurubu üstlenirken diğer iki diyod dinlenmekte.

Yuk akımı I ise  en az bu akımın 2 katı kadarı diyoddan akmalı.

Sonuçta diyodu ısıtacak güç 5ms zaman aralıgında oluyor. 5 +10 ms boyunca diyod dinleniyor.

Yük akımının 2 katı kadar akım akarsa ısınma 2I akımı ve 5ms boyunca olacak. 15 ms boyunca 0 akım akıtacak.

Ortalamaya bakarsak 2I*5/20= I/2

50 A yük akımı varsa 2*50*5/20=25A

Ben olaya şu şekilde bakıyorum. Eğer DC bir akım akıtıyor olsaydık diyoddan 50A sürekli akacaktı. Fakat tüm peryodun 1/4 ünde akım akıtıyor. Tamam yük akımının üstünde akıyor ama sonuçta diyod yük akımının sadece yarısını üstleniyor.

Diyodları soğutabiliyorsak sorun yok.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com