Ynt: Kaçak endüktansı yüksek transformatör sarmak

Başlatan z, 10 Haziran 2015, 10:55:49

z

Kaçak endültansı düşük transformatör sarılmaya çalışılır fakat bana tersi kaçak endüktansı yüksek transformatör sarımı gerekli.

Kaçak endüktansı tarafımdan belirlenebilmeli. Bu amaçla tek bir nüve kullanmam gerekiyor.

Ne yaparım da kaçak endüktansı artırırım?

Aklıma gelen çözüm  E nin 3 bacağı var. Biz hep orta bacağı kullanıyoruz.

Eğer primerin bir kısmını orta bacağa bir kısmını yan bacaklardan birisine sarıp sekonderi de boşta kalan bacağa sarmak. Ancak saturasyon sorunu yaşamamak için bu durumda normalden daha büyük göbek kesitinde nüveye ihtiyacım olacak.

Yada primeri orta bacağa sekonderi yan kanarlardan birisine sarıp boştaki yan kola gap eklemek. Ancak kaçak endüktansı ayarlamak için gap değerini mekaniki olarak değiştirmek zor olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

diot

E I nüve kullanıyorsa I yı takma. Bol bol kaçak enduktans olur.


z

Primer ve sekonder aynı göbeği paylaşıyorsa kaçak endüktans nasıl artacak?

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Icarus

Magnetik devreyi kısa devre yapan -mangetik yolun sekonderden geçmeden primere geri dönmesini sağlayan- birşey takmalısın.
Ama neden böyle birşey istiyorsun ? Saç trafolarda bunun bazı özel uygulamaları var.
Ama Ferrite böyle bişi hiç mantıklı değil çünkü unutmamak gerekir ki çoğu saç trafo şebeye bağlanır ve çift yönlü enerji transferi yapabilir.
ANCAK ferrit nüve kullanan çoğu inverter sadece tek yönlü (primerden -> sekondere) enerji transferi yapabilirler...

z

Inverterlerde primerden sekondere enerji aktarılır ama nüveye yüklenmiş enerjinin tamamı sekondere aktarılmamışsa bu enerji gerisin geriye  besleye iade edilebilir.

Amacım 2. bir nüve kullanmadan primere seri bobin eklentisini aynı nüveyle halletmek.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

diot

Eğer manyetik akının bir kısmı pirimerden sekondere uğramadan geçerse , bu kaçak akı dan dolayı her iki sargıda kacak endüktans artar. Bana göre , burada yapabileceğin pirimerde oluşan manyetik akı yı sekondere ulaşmadan bir kısmını boşluğa yaymak. Dolayısıyla kaçak manyetik  akıdan dolayı pirimer ve sekonder kaçak endüktansları artacaktır.

z

İşte bu yüzden I yı kaldırmak kaçak endüktansda önemili bir değişikliğe neden olmaz. Fakat  mıknatıslama endüktansını fazlaca düşürür.

Eğer primer ve sekonder farklı kollara sarılır ve primer akısının bir kısmı sekonderden akmayacak şekilde bypass yapılırsa kaçak endüktans artmış olur.

Fakat bu işi mekanik usullerle yapmak istemiyorum.

İkinci bir primer daha sarıp mağnetik akıyı akımla denetlemek mümkün görünüyor.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Icarus

Sanırım yapmak istediğiniz şey şu: kaynak makinesinin çıkışı kısa devre olduğunda primerde kısa devre olmasın. Tıpkı florasan lamba balastları gibi... ?

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

diot

Çoook eskiden kaynak makinalarında şöyle bir yöntem uygulanıyordu. Pirime ve sekonder ayrı kollarda sarılı idi ve ortadaki göbek bir vidaya bağlı ve vidanın diğer ucu cihazın üstünde bir direksiyon simidine bağlıydı. Simidi döndürdükçe nüve iceri dışarı hareket ederek kaçak endüktansı ayarlamakta ve dolayısıyla akım ayarı yapmakta.  Buradan hareket ile  3 adet bobin sararak pirimer - sekonder  - ve kontrol bobini kullanarak bu iş halledilebilir sanırım. Kontrol bobinine bir elektronik devre yardımı ile akım vererek pirimerden sekondere geçecek akımı engelleyebilirsin sanırım. Burada her sargı ayrı kolda ve kontrol bobini orta kolda olmak durumunda.


z

Evet işte aynen bu yöntemin hareketli parçası olmayan elektronik versiyonuna kafa yormaktayım.

Benim uygulamam da kaynak makinesi zaten.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Icarus

fakat diot'un dediği şebekeye bağlı olan saç trafolarda. Sizin öyle yapmanız işini çoook daha zorlaştır. Mesela primer'e seri balast koymakta aynı şekilde


Icarus

Bunlar smps'lerde güncel olarak kullanılıyor. (Genellikle magnetik switch ve sekonderde  darbe şekillendirmede) Fakat herhangi bir nüveyi böyle kullanmak çok zor o yüzden özel nüveleri var.

z

Doğru yoldayım.

Aynı nüveye birden fazla görev verme işlemine integrated magnetics deniyormuş.

http://scholar.lib.vt.edu/theses/available/etd-4198-143730/unrestricted/Ch6.pdf

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com