Yazılım ile notebook şarjına müdahale etmek

Başlatan ByTEK, 25 Temmuz 2015, 19:53:56

ByTEK

Delphi ve Lazarus için windows ortamında batarya dolumunu kapatmak yada açmak mümkünmüdür ? macım yazılımla ayarladığım seviyeler arasında dolumu sağlamak. Örneğin %20 nin altına düşünce %90'a kadar şarj ettirip tekrar %20 altına düşünce yeniden şarjı açmak diyebilirim.Şarj seviyelerini okuyabiliyorum fakat şarjı kesmek ile ilgili birşey bulamadım. mümkünmüdür ? mümkün ise yol gösterebilirmisiniz ?

Farklı dilller içinde örnek olabilir.

kutahyaspor

#1
konu ilginç, forumlarda bazı laptopların (dell, Sony Vaio, Fujitsu.. vs.) kendi sürücüleriyle şarj kontrolü yapılabildiğinden bahsedilmiş.

linux üzerinde bazı donanımlarda çalışan şöyle bir uygulama varmış;
https://wiki.archlinux.org/index.php/Tp_smapi#Control_Battery_Charging


Alıntı YapOn Thinkpad devices, you can control the start and stop of the battery charging in Ubuntu. Run these commands in your terminal to install tp-smapi:

sudo apt-get install tp-smapi-dkms
sudo modprobe tp_smapi

Then write your desired charging thresholds (your own values) to the virtual files in /sys/devices/platform/smapi:

echo 10 | sudo tee /sys/devices/platform/smapi/BAT0/start_charge_thresh
echo 100 | sudo tee /sys/devices/platform/smapi/BAT0/stop_charge_thresh

In the above commands you can change the values 10 and 100 to any value. The first one will help you to choose at what level charging must start and the second value will let you choose at what level charging must stop.

çalışmanın sonucunu merak ediyorum, kolay gelsin.

ByTEK

Yeni çıkan çoğu Laptopta bu özellik zaten var. Fakat eski laptoplarda maalesef yok. mesela şuan kullandığım laptopta yok. Şuanda kendim manual şekilde tam dolduğunda çıkartıp %10 dediğinde takıyorum. Windows kullanıyorum. O kadar araştırmama rağmen bir türlü bu konu ile ilgili bilgi bulamadım diyebilirim. laptop adaptörü ve notebook arasına ufak devre yapıp usb ile haberleştirip çözülebilir. Fakat amacım sadece yazılımla çözmek.

muhendisbey

Peki bundaki amaç ne ben anlayamadım. Yüzde 10 ile 90 arasında şarj-deşarj olması ne avantaj sağlayacak? Yüzde 60'a kadar şarj olsun daha fazla şarj tutmasın derseniz eyvallah, bataryanın ölmesini geciktirirsiniz.
Linux yüklediğimde Lenovo laptop'um yüzde 60'a kadar deşarj olup sabit kaldı. Windows'a geçtiğimde yüzde 60'tan 100'e kadar şarj oldu.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

ByTEK

amaç bataryanın işlem yapması. yoksa sağolsun windows şarj aleti takılı iken %98 den aşağıya indirmiyor. adaptörden yiyor ve pili sabit tutuyor. Sürekli şarjda tutanlara 1 sene giden batarya doldur boşalt döngüsünde 2 sene gitti. Çevremde bu şekilde kullanıp kullanmayan arkadaşlarım var. Önceki laptobumda 1 senede batarya şarj tutmaz hale gelmişti ve max 10dk tutuyordu. Şuan kullandığımda manual olarak yapsamda 1 seneyi geçti fakat min 1 Saat gidiyor. gayet güzel şarj tutuyor.

muhendisbey

Batarya'da işleyen demir ışıldar mantığı yoktur. Bataryanın belirli doldur boşaltı, belirli bir son kullanma tarihi vardır. Yeni bataryalarda doldur boşalt değil bu saat üzerinden söylenir.

Bataryanın ayakta kalması için 10-90 arası çok fazladır. İdealde ölmesini istemiyorsanız, ömrünü uzatmak istiyorsanız bu kullanıma bağlı olarak 55-60 ve 95-100 arasıdır. Birçok bilgisayar bunu destekler zaten. 95'in altına düştüğünde ancak şarj olup 100'e tamamlar veya batarya koruma modu olan bilgisayarlarda 55-60 arasıdır.

Neden?
Her elemanda olduğu gibi bataryanın da düşmanı sıcaklıktır. Ne kadar uzun şarjlar yapılırsa ömrü o denli kısalır.
Bir de ne yaparsanız yapın SKT geçmiş batarya daha az şarj tutar yada şarj tutmaz. Sebebi içerisindeki kimyasal maddelerin bozulmasıdır. Yani bataryayı çıkartıp yastık altında saklasanız da 4 sene sonra ilk aldığınızdaki gibi bir performans göremezsiniz.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

sadogan

Donanımsal olarak bu tür korumalar zaten mevcut.
Hücre başına 3.2 volt gerilime indiği zaman zaten notebook kapanır 4.2 volt hücre geriliminde şarj kesilir.
Lityumion piler zaten üretimden çıkar çıkmaz ömürleri azalmaya başlar her yıl yaklaşık ömründen %20 kaybeder.
Bu nedenle pillerin üretim tarihi hayati önem kazanır.
Üretici firmaya göre 500 ila 1000 arasında şarj ömrü vardır
Ayda bir kaç kez tam deşarj yapmak yeterli.