Kullanilacak malzeme seçimi

Başlatan sifirzero, 17 Aralık 2015, 12:50:14

RaMu

TECRÜBE.

Buda kısaca anlatılabilecek,
hemen aktarılabilecek,
hemen edinilebiliecek bir şey olmadığından gelen cevaplar gayet normal.

Birçok devre yapıp
yapılmış birçok devreyi inceleyip
-ha böyleymiş- dediğinde
bu soruyu sorduğun zamana dönüp bakma fırsatın olursa
verilen cevaplar gayet normal gelecek.

Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

Kabil ATICI

Herkesin kendine göre,
kaynaklara erişimine ,
malzemeye ayrıbileceği kaynağa,
devreden kaç tane yapacağına,
hedef kitlesinin kim olduğuna, ve
en önemlisi kişinin tecrübesine göre malzeme seçimi değişir.

Malzeme seçiminde yapılan işe göre elektronik bilgisinden ziyade kişinin ticari bilgisi önem kazanır. Özellikle ticari bir uygulama yapılıyorsa. Ama akademik bir durum ise bu sefer olay farklı bir yaklaşımla yaklaşılır. İş hobi tarzı ise bu kez durum daha farklı olur ki çoğunlukla hemen hemen her şey denenebilir ve kullanılabilir bir durum olur. Çoğunlukla olay kişisel tatmin olayına dayanır.
Hali ile bunların tamamı malzeme seçimini etkileyen faktör ve durumlardır.

Çoğunlukla ticari uygulamalarda yeni malzemelerden ziyade daha kullanılan, kendini kanıtlamış ve kullanılmakta olan malzemeler tercih edilir. Çünkü kimse parasını riske atmak istemez. Ki çoğu durumda ticari itibar kaybı ciddi sıkıntı oluşturur.
ambar7

Mnemonic

Bende deneyimlerimi ve bilgilerimi aktarayım;
pek hobi amaçlı proje yapmıyorum. Hatta hiç yapmıyorum desek daha doğru olur:)
malzeme seçimini yaparken dikkat ettiğim bir kaç kriter şu şekilde. Daha öncede bir arkadaşın bahsettiği gibi devre özel ve sadece bir tane üretilecekse pek malzemeyi düşünmüyorum. zaten üzerine fazla fazla yazıyorsunuz.
ama seri üretime girecek bir devre ise şu şekilde yaklaşıyorum. öncelikle komponent değerleri devrenenin çalışmasını ne kadar etkileyecek ve bu bana ne kadar geri dönüş yaptıracak ben garanti yüzünden ne kadar zarar edeceğim. ürün bir güç elektroniği kartı ise(inverter sürücü yada benzeri gibi) genelde denenmiş bilinen kararlı ürünleri ve hesaplarda çıkan değerlerde kullanıyorum. ancak çok kritik bir devre değil ise. atıyorum. sistemde 10 tane 10K direnç var 1 tane 11K direnç var, SMD üretim için 11K direnç kullanıyorum hepsini 10K takıyorum. yada yakın değerli kondansatörleri birleştirerek tek seri kullanıyorum. hem bu şekilde elimde fazla artan komponent bırakmadan imalat yapıyorum hemde daha kolay oluyor. gelelim marka ve tölerans değerlerine; burada gene devrenin hassasiyeti ve geri dönüş durumu analizi yaparak değerin hassas olduğu devrelerde %5 hatta %1 komponent kullanıyorum. ve iyi markaları seçiyorum. ayrıca akım ve güç değerlerini komponent gücü ve akımının üzerinde tutuyorum. diğer devrelerde ise standart marka ürünler ve %10luk komponent kullanıyorum. bu analizleri bütün devre olarak değil bir kaç katmandan oluşan devreler içerisinde de ayrıştırıyorum. mesela bir devreyi en az 3 yada 4  farklı devreymiş gibi düşün. beslemesi, lojik kısmı, sürücüsü, güç katı, analog katı gibi ve bunları kendi içinde bu değerlerde değerlendirebilirsin.

sifirzero

Ustam cok saolasin bilgilerin icin.seri uretimden once hesap ve deneme yapiliyor.malzemenin toleransina dikkat ediliyor.calisma karakterisligi datasheetleri iyi okumak gerekir.
sifirzero.blogspot.com [email]sifirrzero@gmail.com[/email] iman hem nurdur hem kuvvettir

Mnemonic

datasheet konusunda ben zaten he çok fazla vurgu yaparım. taktığın bir diyot bile olsa datasheetini detaylı oku derim. hiç beklemediğin bir yerden gol yersin. ;)