Balastlardan güç kaynağı

Başlatan JohnF, 09 Eylül 2005, 17:27:10

JohnF

Selamlar,

Basitçe bir güç kaynağı yapmak istediğimde elektrikçilerde satılan şu balast trafolarından kullanıyorum. Çok ekonomik, bulunması kolay oluyor. Nerdeyse her elektrikçide var. 12 V çıkışlı, 50 W olan bu trafoların boyutları da gayet tatmin edici. Basit işlerde bu tip trafolar kullanmanızı tavsiye ederim.

Benim merak ettiğim bir nokta var. Bulabildiğim bütün modeller 50 W, piyasada acaba daha yüksek güçte trafolar üretilmiyor mu (balastlardan bahsediyorum tabii :))? 50 W yukarısına ihtiyaç duyulmuyor galiba...

Elektronikçilerde satılan trafolar biraz pahalı oluyorlar, benim keseme göre değiller pek. Sardırmak ise bambaşka bir dert :( (hele Kayseri' de).

Erol YILMAZ

Bu 12V guc kaynaklarını 50 W lık SPOT ampuller icin yapıyorlar. En birinci uretim amacı bu.  Bildigim kadarıyla çeşidi yok.

aster


JohnF

2x50 nasıl yapabiliriz?

Benim aklıma redundant sistem yapmak geldi ama çalışır mı bilinmez? Köprüden ve filtre kapasitörünün ardından bir tane güç transistörü koysak devreye ve bu iki devreyi kontrol eden ortak tek bir seri regülatör entegresi kullansak, çıkışları bu şekilde birleştirip kullanmak mümkün olabilir mi acaba?

aster

sadece öneri idi yarına kadar beklersen sonucu bildiririm
hurdalıkta atacak yer bulamadığım bu dediğin trafolardan 3-4 tane vardı
bir işe yarasın bari

cenkara

Daha önce elektrikçilerde 5 tane spot besleyecek güçte(250W) olanları vardı görümüştüm. Hatta bir yerde kullanılmıştı demonte etmiştim. Şu an arasan bulabilirmisin bilmem.Ama şimdi artık spot trafosu kullanan yok uzak doğu malı tanesi 6 YTL ye satılan elektronik(smps) balast kullanıyorlar.

JohnF

Daha önce bu trafolarla 2 tane redresör yapıp parelel bağlamıştım. Hem trafolar çok ısınıyordu hemde besledeğim devre. Gerçi devre çalışıyordu o da ayrı mesele fakat problem şu ki ortak bir referans noktası olmayan iki kaynağı paralel bağlamak kısa vadede olmasa bile uzun vadede çok sakat. Kapalı çevrimler söz konusu. Bu sebeple redundant yapmak mantıklı geliyor bana. Yaptığım araştırmalarda lineer redundant devresine hiç rastlayamadım, hepsi switching.

Şöyle bir devre yaptım fakat simülasyonda verim alamadım. Q1&Q2 BD240 olacak aslında.



Var mı önerisi olan :)?

Biraz malzeme bilgisi konusu aştık idare edin.