SMPS Trafosu seçimi

Başlatan mfbmfb, 14 Nisan 2016, 08:46:43

mfbmfb

Merhaba arkadaşlar,

10-30Vdc giriş 12V 400mA çıkış veren bir DC-DC SMPS devresi tasarladım. Flyback izoleli çıkış olacak. Trafo seçimindeki kriterler nelerdir?
Max Duty cycle, Giriş, çıkış gerilimleri, anahtarlama frekansı kullanılan topology vs diye düşünüyorum. Ancak kullanılan trafonun dönüştürme oranı ne ölçüde etki eder?
Simulatörde 63uH lik giriş indüktansı ve 0,63uH lik kaçak indüktans özelliklerine sahip 1,53 dönüştürme oranlı trafo kullanmam gerektiği söyleniyor. Ben indüktans değerleri aynı olan 0,5 dönüştürme oranlı bir trafo kullandığımda da istediğim sonucu elde ediyorum. Acaba dönüştürme oranı burada çok kritik bir durum değil mi?


mfbmfb

Trafo distribütöründen öğrendiğim bazı bilgileri paylaşmak istedim. Flyback topolojisinde trafonun tetiklendiği nokta ile power GND si arasındaki gerilim değerinin belirli bir sınırı var ve bu datasheette bildiriliyor. Benim durumum için LX to SGND min -0,3V max +70V olabileceği datashette söylenmiş. Bu sınırı aşmadığı sürece trafo çalışacaktır. Trafonun dönüştürme oranına göre entegre pwm i ayarlayacak ve çıkış gerilimini sağlayacaktır.

mehmet

Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

abstruse

powerintegrations firmasının yazılımı var ama kendi ürünü için tasarım yapıyor bence kullanıabilir.

mfbmfb

Alıntı yapılan: mehmet - 18 Nisan 2016, 18:05:44
https://320volt.com/en/stmicroelectronics-viper-smps-tasarim-programi/

Belki işe yarayabilir...

Teşekkürler. ST ile devam edeceğim anlaşılan. Maxim Integrateds firmasının da gayet güzel bir simulator programı var ayrıca program hem online hem offline çalışıyor. Belirlediğiniz parametrelere göre bir trafo hesabı çıkartmakta bir sorun yaşamıyorum zaten. Tüm özellikleri aynı olan 2 adet trafo var ve simulatörün bana çıkarttığı trafonun dönüştürme oranı 1,53 iken diğer trafonun dönüştürme oranı 0,5. Ve 0,5 lik olanla devreyi kurduğumda da devrenin tüm giriş gerilimlerinde düzgün bir şekilde çıkış ürettiğini görüyorum. Bu da bana dönüştürme oranının SMPS de çok da kritik olmadığını düşündürdü. Zaten duty cycle pwm ile değiştirilerek çıkış gücü ayarlanıyor.