433mhz Alicia öğrenme butonu ekleme

Başlatan Mr.Java, 02 Mayıs 2016, 08:36:50

Mr.Java

Piyasada ki cihazlarda buton var ve öğrenme butonu var. Bu butona bastığınızda kumanda dan basmanızı bekliyor. Bastığınızda kumandayı tanıyor ve kullanabiliyorsunuz.
Sormak istediğim bu verici tarafındaki kodları nasıl okuyabilirim.

ete

Soruyu eksik sorduğunu farkında değilsin. Sebebini anlatayım. Piyasada pek çok şifreleme sistemi mevcut. Hangi sistemden bahsediyoruz bilmek gerekir.Çünki her bir şifreleme mantığını çözülmesi ayrı teknik yada algaritma gerektirir. İşe en azından elcikten çıkan sinyalin incelenmesi ile başlanabilir. Bir skop yada logic analizör kullanarak elcik'den çıkan sinyal paketinin bir kaydını alır ve incelemeye başlarsın.
Bu tür sinyallerde genelde Header denilen bir başlık sinyali vardır ve genelde uzunca bir LOW sinyalidir. Ardından gelen sinyal de kullanılan şifreleme mantığına uygun şekilde data veya şifre bitleri görülür. İşini kolaylaştırmak açısından Elcik içinde kullanılan şifreleme entegresinin ne olduğuna bakarsın ve verilen şifre ile karşılaştırarak data bitlerinin nasıl şekil aldığına karar verirsin. Genellikle bir bitlik şifre bilgisi en az 2 veya 4 bit ile ifade edilir. Mesela en çok kullanılan şifreleme entegrelerinden birisi olan PT2262 de ;
- LOW (Bit 0)  = Kısa bir HIGH - Uzun bir LOW - Kısa bir HIGH - Uzun bir LOW şeklinde gelen bir sinyal gurubu ile temsil edilir.
- HIGH (Bit 1) = Uzun bir HIGH - Kısa bir LOW - Uzun bir HIGH - Kısa bir LOW ile temsil edilir.
- Z(boş bit)     = Kısa High - Uzun Low - Uzun High - Kısa LOW şeklinde ifade edilir.
Bu bitlerin uzunlukları şifre entegresinin ayarlanabilir osilatörünün clock palsi ile alakalıdır. Mesela bir Kısa HIGH 4 puls den oluşur.
Uzun HIGH ise 12 pals den oluşur. Header sinyalinin uzunluğu bile bellidir. Yapman gereken bunları tespit edip kendine uygun bir algoritma ayarlamak olacaktır.
İşin temeli Header sinyalini yakalamaktan başlar. Bu sinyal uzunluğu diğer bütün sinyallerden daha uzun olduğundan en uzun sinyal süresini bulup kayıt edersin. Sonra gelen sinyal paketinin içinde yer alan diğer puls uzunluklarını kayıt altına alırsın. Ölçerek tabiiki. Bu işler öğrenme aşamasında yaptırılır. Zaten topu topu bir çokuzun, bir orta uzun birde kısa puls süreniz olacaktır.
Sonra gelen data paketinin içinden header sinyalini buluncaya kadar sinyalleri okursun.
Sinyali yakaladıktan sonra yukarıdaki örneğe göre konuşacak olursak;
ikinci ve 4. cü bitlerini uzunluk olarak kayda almak gerekir. Böylece kayda aldığın bu sinyalleri elindeki süreler ile karşılaştırarak,
2 ve 4 uzun LOW ise bit sıfırdır., 2 ve 4 kısa LOW ise Bit 1 dir. 2 ve 4 bir uzun bir kısa ise bit Z dir deyip bütün bitleri okumuş olursun.

Kısaca işin temelini anlattım. Programlama bilgin ve becerin var ise bu bilgileri kullanıp yapabilirsin yok ise hiç bulaşma işin içinden çıkamazsın. Zira iş ticari bir konudur ve kimse daha fazla detay vermez. Oturup kendin çözmen gerekir.
Unutma çözülebilecek kodlar yalnızca şifreleme entegresi kullanılan vericilerdir. Rolling Code kullanan sistemlerde her seferinde farklı kod üretildiği için çözülmesi imkansız değil ama çok ama çok zor dur. Bu nedenle elindeki sistemi öncelikle çok iyi tanıman ve nasıl çalıştığını öğrenmen gerekiyor aksi taktirde o sana bakar sen ona bakarsın.

Ete
Bilgi hazinedir paylaştıkça büyür.            http://etepic.com