asenkron motorun alternatör olarak kullanılması

Başlatan ismshn, 27 Eylül 2005, 21:26:44

ismshn

arkadaşlar bu konu ile ilgili mesajlar burada yer alırsa daha güzel olur kanısındayım.
alternatif yakıt türleri ile ilgili mesajlar devam edebilir.

ismshn

asenkron motor (rotoru sargılı-sincap kafesli) yıldız bağlanır. U V W uçlarından U V arasına , U W arasına, V W arasına eşit kapasiteli kondansatörler bağlanır, mili döndürülürse alternatör gibi davranır.

cenkara

Alıntı yapılan: "ismshn"asenkron motor (rotoru sargılı-sincap kafesli) yıldız bağlanır. U V W uçlarından U V arasına , U W arasına, V W arasına eşit kapasiteli kondansatörler bağlanır, mili döndürülürse alternatör gibi davranır.


Genelde piyasada statoru sargılı rotoru sincap kafesli olarak bulunur.
Ben bunu seneler önce denedim. Çalışıyor.
Ayrıca piyasada hazır jenaratör olarak satılanlar var.

ismshn

bu konu alternatif yakıt türlerinde tartışılıyordu.
akışını bozmamak için buraya taşıdık. konu muallakta kaldı
evet motor alternatör olarak çalışıyor teknik açıklamasını yapmaya çalışıyorduk.
bunalmis arkadaşım bu konuya baya açıklık getirdi.
güçte azalma oluyordu burada kalmıştık.

cenkara

Neden motoru altarnötör olarak kullanmak istiyorsun. Motoru altarnatör olarak kullanırsan kayıpları var tabiki. Normal altarnatör kullan. sosnuçta motorda olsa altarnatörde olsa çevirmek için bir güce ihtiyacın var.

ismshn

alternatör kullanılınca rotoru sargılı oluyor sürtünen aşınan parçaları var.
rüzgar türbini olarak kullanılacaksa rotor ağır oluyor dolayısıyla makina ağırlaşıyor.
ayrıca küçük güçte alternatör bulmak zor ve pahalı diye düşünüyorum.

salim ALTIN

Merhaba.
@ismshn arkadaşım konu üzerinde tam konuşur iken yarım kaldı. Buradan devam etmek istedim. Bu sistemin çalışmayacağı şeklimde yorum yaparken mutlaka çalışmaktan ne algılandığı önemli tabi. Boşta çalıştırıldığı takdirde enerji ürettiğini zaten deneyini yapıp osiloskop ile görüntüleyerek borda koymuştum. Burada konuya açıklık getirilmesi gerekli ki, genç arkadaşların kafalarında sanki ihtiyaç duydukları anda çözüm üretebilecekleri bir konu gibi kalmasın. Çünki bu sistem verimli ve kullanılabilir bir sistem değildir.
Sebebini tartışmaya en başa dönerek başlamak gerekir. En baş dediğimiz ise elektriğin oluşması aşamasıdır. Buraya kadar inmeliyiz çünki bir elektrik üretmekten bahsediyoruz.
Cevaplanması gereken soru şu;
Okullarda okuyup okutuyoruz. Manyetik bir alan içinde hareket eden iletkende bir enerji oluşur diye. Bunun fiziki açıklaması nedir.? Bunu öğrencilere veya kendimize sorduğumuzda aslında üzerinde pekte fazla düşünmediğimizi göreceksiniz.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

ismshn

salim hocam
genç arkadaşların kafalarında sanki ihtiyaç duydukları anda çözüm üretebilecekleri bir konu gibi kalmasın.
sözüne katılıyorum şuan bizim yaptığımız bir arayış ve tartışmadır.Uygulamaları vardır ama daha fazla irdelenmesi gerekir.
Manyetik bir alan içinde hareket eden iletkende bir enerji oluşur.
ama asenkron motoru alternatör olarak kullandığımızda statorda hem uyartım yapıyoruz hemde gerekli enerjiyi alıyoruz. Bu sebeble verimi düşüyor. Alternatör verimleride genelde düşüktür (%50-%60 civarı )
ilginç bir yönde rotor kısa devre çubuklu olduğu için diğer alternatörlerin yapısına benzememesidir.

salim ALTIN

Merhaba.
Evet VERİM kelimesi teknik insanların hayatlarından eksik olmaması gereken bir kelime olmalı.
Konuyu biraz daha detaylandırmaya gelince:
Bir iletkende elektrik oluşturmak için o iletkenin atomlarının son yörüngesinde bulunan elektronları bir güç yardımı ile bulundukları yörüngeden ayrılmaya zorlamak gerekir. Alternatör veya Jenaratör de (AC akım üreteci Alternatör - DC akım üreteci Jeneratör) uyguladığımız enerji ile bir manyetik alan oluşturur ve manyetik alan kuvveti yardımıyla teli oluşturan atomların elektronlarına bir kuvvet uygulayarak bu elektronları yerlerini terk etmeye zorlarız. Fakat bu manyetik kuvvet sona erdiğinde madde atomları kaybettikleri elektronları geriye almak isterler. o nedenle değişken olmak durumundadır manyetik alan.
Öyle ise bir elektrik üreteci alternatörde manyetik alanı oluşturmak gerekecektir. Sonra da bu manyetik alanı değişken olarak iletkenler üzerine uygulamak gerekecektir.
Asenkron motor yapısı itibariyle dönen kısım olan rotoruna (sargılı veya bilezikli asenkron motor hariç) dışarıdan doğrudan bir elektrik enerjisi uygulanarak manyetik alan oluşturulması için uygun bir yapı değildir. Çünki sac gövdesi içine enjekte edilmiş akım geçişi sağlayan aleminyum kısa devre çubuklar  içerir. Bu çubuklar ancak bir sabit manyetik alan içinde döndürüldüğünde yukarıda anlattığım etki nedeni ile kendi içinde elektronların yer değiştirmesine dayanan bir elektron akışı yani elektrik akışı sağlar. Oluşan bu elektron akışı ise akışın neticesi olan manyetik kuvvet etkisini ortaya çıkarır. Fakat rotorda açığa çıkan bu manyetik kuvvetin kalıcı olması ancak sürekli bu döngünün sağlanmasına bağlıdır. İşte bu noktada enerji uygulayarak elde edilen bu etkinin VERİMİ anlaşılmalıdır. Burada verim yada kayıplar anlaşılmalıdır.;

a:Bunlar manyetik alanın tamamının hedefe yönlenmemesinden kaynaklanan manyetik kayıplar.
b: Manyetik alan oluşturmak için kullanılan enerjinin, uygulandığı bobinlerin üzerinde kaybolan kısmı.
c:Rotor üzerinde oluşturmaya çalışılan manyetik kuvvetin de aynı stator da ki gibi kayıpları.

Fakat özellikle asenkron motorun enerji üreten bir sistem olarak kullanılması söz konusu edildiğinde HEM ROTORDA MANYETİK KUVVET OLUŞTURMAK İÇİN ROTORA ENERJİ AKTARABİLECEK ŞEKİLDE STATORDAN BİR ENERJİ UYGULAMAKTAN, HEMDE EŞ ZAMANLI OLARAK AYNI SİSTEM İÇİNDEN TOPLAN 3 BOBİN GURUBU ÜZERİNDEN DIŞ ORTAMA ENERJİ ALMAKTAN BAHSETMEMİZ GEREKİR.

Bu nasıl gerçekleşebilir.?
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

z

Bu çubuklar ancak bir sabit manyetik alan içinde döndürüldüğünde yukarıda anlattığım etki nedeni ile kendi içinde elektronların yer değiştirmesine dayanan bir elektron akışı yani elektrik akışı sağlar.

Yukarıdaki ifadenizde Kırmızı renkle işaretlediğim bölümü çıkartıp atarsak AC indüksiyon motorun da elektrik üretebileceği anlamını çıkatırırız.

Bir bobinde endüklenen gerilim, manyetik alandaki değişim şiddetine ve bobinin sarım sayısına bağlıdır.

Eğer bir endüksiyon motorunu şebekeye bağlarsan motorun çekeceği akım kayıpları ihmal edersek sadece motordaki mekanik yüke bağlıdır.

Eğer motorun dönüşünü harici bir kuvvetle dönme yönünde desteklersen motora binen mekanik yük azalacak demektir. Yükü motorun çevirdiği devir sayısının üstünde döndürürsen artık motor elektrik üretmeye başlar.

1. Elektrik üretebilmesi için rotor çubuklarından akım akıyor olması gerekir. Zaten akıyor.

2. Akan akımın ya değişken olması lazım ki manyetik alan da değişsin (rotor çubuklarından akan akım zaten AC) yada akan akımın oluşturduğu aalanın hareket etmesi lazım. (Rotor döndüğü için zaten değişken)

Bir miktar kalıcı mıknatısiyeti olan AC motoru şebekeya bağlamadan çevirdiğinde elektrik üretir. Bu gerilimi yüke vermeden kapasitörlerden akıtırsan pozitif geribesleme ile motor kendini uyarır ve enerji üretmeye başlar daha sonrada yükü motor sargılarına bağlarsın.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ismshn

bunalmış arkadaşın teknik olarak dediklerini desteklemek için yazıyorum
asenkron motor uçlarına bağlayacağımız kondansatör  gücünü motor gücünün iki katı olarak seçeriz sebebi hem uyartım hemde yükü beslemek için olmalıdır.
asenkron motorun jeneratör olarak kullanma sebebleri arasına istediğimiz güçlerde ucuza bulabiliriz sadece kondansatör bağlamakla sonuca ulaşabiliriz diye düşünüyorum.

salim ALTIN

merhaba.
Ben konuya tahmini değilde teknik olarak cevap verilmesini düşündüğüm için geri döndüm. Hafta sonu sizinle karşılıklı konuşmamızda yarım kalmıştı çünki.
Burada elektrik üretmek kavramı var. İster rüzgar, ister su gücü ile olsun alternatif bir kaynak vasıtası ile asenkron motoru alternatör olarak kullanıp kullanamayacağımız kısmına cevap verilmesi gerektiğini düşünüyorum. Bu amaçla yazıyorum.
Diyorum ki ; asenkron motor bobin giriş uçlarına kondansatörde bağlansa üzerinden enerji çekmeye kalkmanız durumunda enerji üretemez. Yapısı müsait değil. Bu konuda yorum ve açılımlarınızı bekliyorum. Ki genç arkadaşlar da öğrensinler.
Mesela bağlanan kondansatörlerin teknik olarak yaptığı işlemi anlatmanızı rica ediyorum.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

z

Kondansatöre neden ihtiyaç var sorusunu daha önce cevaplamıştık.

Alıntı YapTrafolarda ve motorlarda çekilen akımın mıknatıslama akımı + iş yapan akımdan oluştuğunu biliyoruz. Mıknatıslama akımının reaktif bir akım olduğunu da biliyoruz.

Eğer AC motorun ürettiği gerilimden kendisinin kullanması için reaktif bir akım üretebilirsek motorun mıknatıslama akımını motorun kendi geriliminden üretebiliriz.

Reaktif akım çekebilmek için stator sagılarını kapasitif olarak yükleyebiliriz. (Endüktif yüklesek olmazmı ?)

Alıntı YapAsenkron makinanin generator olarak calismasinda, stator akimi ile gerilimi arasindaki aci 90 dereceden buyuktur. Bu nedenle aktif guc 3x Vs x Isg cos Fsg<0 .....
Isg bileseni Vs e gore tam Pi/2 radyan geride oldugundan enduktif bir akimdir.


Daha önce sorduğum "endüktif yüklesek olmazmı?" sorusuna da cevap verelim.

Olmaz, zaten endüktif olan açıyı açıyı en fazla 90 derece yapar buda endüktüf olacak demektir. Açıyı öne almalıyız ki endüktif bölgeden kurtulalım.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ismshn

bunalmış arkadaşın teknik açıklaması yeterli
bu anlatılanları deney yaparak görmemiz gerekir
sanırım alternatör deneyinde jeneratör şeklinde çalıştırıp bir yükle çalıştırmayı denediniz elde ettiğiniz sonuçlar nelerdir bunun üzerinde konuşursak daha görsel olacak cevaplara çabuk ulaşırız.

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"Merhaba.
Sanırım şöyle bir test devresi iş görebilir.
Doğru akım motoru ve asenkron motor triger kayış-kasnak ile birbirine bağlanmış durumda.
asenkron motor değerleri 0.75KW 1400 d/d  yıldız 380 Volt , Üçgen 220 volt.
İstediğim devir ayarı yapabilmem mümkün.

Bağlantıları yaptım sistemi çalıştırdım. Ölçü aleti hiç kıpırdamıyor doğal olarak. Osiloskop ise bir şey göstermiyor haliyle.

Acaba nasıl bağlamalıyım kondansatörü. ?
Kondansatör konusunda bir kaç kat büyüklükten bahsediyorsunuz.? bu değerlerin hangi sebeple hangi teknik verilere dayanılarak verildiğini söyleyebilirmisiniz.
Sanırım benim bu deneyi yapmak için bir kaç yanlışım oldu. Hazır deney imkanımda var iken rica etsem tam detaylı olarak anlatsanız mümkünse şema filan da çizerek.
Sanırım okuyanlar büyük merak içinde.
Bu güne kadar literatürde rastlamamıştım. Bu konuda çalışma yok, sanırım patentte yok. Eğer başkası almamışsa patenti ben alırım. Sonra fikri ben vermiştim demeyin ama.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....