Bilmece bulmaca voltaj kaynağını açıklamaca.

Başlatan z, 01 Haziran 2016, 18:16:20

z

İlginç bir durumla karşı karşıyayım.

BC237 transistörün emetörüne 330 ohm direnç bağlayın. Direncin boşta kalan ucuna ayarlı gerilim kaynağının eksi ucunu bağlayın.
+ besleme ucunu da beyz bacağına bağlayın.

Voltmetrenin bir ucu GND'de diğer ucu ise kollektörde olsun.

Güç kaynağını 0.0....0.3v civarına ayarlayın. (0...300mV)

Bu şartlar altında voltmetrede 1.2v okuyorum.

Eğer sizler de bu durumu teyid ederseniz bilmecem olayın izahıdır.

Not: Besleme polaritesini değiştirmek de sonucu fazla değiştirmiyor.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JOKERAS

Usta dediğin devreyi denedim.
Emitteri 330 ohm ile şaseye bağlanmış,Base'i  artıya bağlanmış ve 0.3V uygulanmıştır.
Tr'nin Collectörü ölçülmüş 0.2V civarı voltaj görülmüştür.

Sanırım bu durumda sizin Adaptör dandik.Adaptörünüzün çıkışlarında ripil var.
Bu da tr'nin osilasyona girmesine sebep olup bir nevi boost oluşturuyor.

Karamel

#2
sevgili z hocamiz.

oncelikle bu mesaji sizin icin değil. forumumuzdaki diger insanlarin faydalanmasi icin yazdigimi belirtecegim.

UYARI: mesajim Turkcesini bilmedigim. ingilizce kelimeler icerecektir!


giris giris ve uyari kismini hallettikten sonra konumuza donecek olursak. transistor dogasi geregi yapiyor bunu ama bunun nedenini anlatmadan once bazi temel seyleri bilmemiz gerekiyor.

elektron u bilmeyen yoktur diyip. bunu anlatmiyorum ama sadece sundan bahsediyorum ki. n type meteriallarda electron sayisi hole denen yapidan daha fazla oluyor. (hole un ne oldugunu birazdan ogrenecegiz) bu yapilara donor deniyor. yani bagislamak istiyor bunlar elektronlarini.

hole denen seyler var.  meterial p type ise hole fazla elektron az oluyor. bunlara acceptor deniyor. yani bunlar almak istiyorlar elektronlari. hole lari tam olarak protonlar diye dusunmeyelim. bunlar ilk okulda. lisede yada 45 dk lik youtube belgesellerinde boyle adlandirilabilirler ama asil adi bu.  hole lar kutlece agir ve hareketleri yavas. elektronlarin kutleleri hafif ve hizlari isik hizina yakin. (meterial icersinde hareket ettiklerinden hizlari bircok neden dolayi yavaslayabiliyor. o yuzden simdilik hizi su kadardir vs gibi seylere takilmayalim)

transistor icersinde 3 tip semiconductor meterial var. bunlar ard arda birlestirilince contact noktalarinda hole lar ve electronlar hareket ediyor ve electric field yaratiyorlar. n type ta positive. p type ta negative olacak sekilde oluyor bu. bu olusan kisima depletion region deniyor. malzeme cok fazla dope edilmise o kisimin region i kucuk oluyor. az dope edilmissede region buyuk oluyor. tabiki bu meterial in cinsine gorede degisiyor. o yuzden. buyuk kucuk farkini direkman bundan anlayamiyoruz.

daha once bu konulardan behsetmistim. tabiki mesajim anlasilmak yerine hakaretlere maruz kalmisti. neyse.

asagida transistorun. nasil birsey oldugunu gosteren bir resim var. yine daha once transistorun. collectorunun cok fazla dope edildigini. base ve emitterin lightly dope edildigini soylemistik.




simdi onemli bir konuya deginelim. volt dedigimiz sey. kabaca bir yer ile bir yer arasindaki olusmus farktir. gnd ile gnd arasinda 0v okuyorsunuz. cunku fark yok ama bir pil in bir ucu ile diger ucu arasinda 1.5v okuyorsunuz. bu arada 1.5v biriminde bir fark oludugunu soyluyor bizlere.

simdi p ve n type meterial yan yana getirilce. birbirilerini etkiliyorlar. depletion region olusuyor. yani bu arada kucuk bir voltage olusuyor ama bunu biz mesela bir diode un uclarina voltmetre baglayinca goremiyoruz. neden? cunku bu olusan voltage lar birbirini yok edecek yonde ve ayni buyuklukte oluyor. mesela resimde gordugunuz gibi voltmetrenin bir ucu collector de diger ucu base ile collector arasindaki p type meterial in ucuna dokunsa negativ bir gerilim okuyacaktik voltmetrede. bc237 npn olduguma gore. ntype ta pozitiv bir gerilim gorecektik.



simdi gelelim sizin yaptiginiz seye. normalde voltmetreyi. transistorun herhangi bir bacagina istediginiz kombinasyonlarda baglayin. voltage okuyamazsiniz. nedenini yukarida anlattim. peki simdi neden okuyorsunuz? sebebi bok basit. base emitter arasinda forward bias denen birsey yapiyorsunuz orada. bunu yaptiginiz zaman. base emitter arasindaki region daraliyor. bu regioni bozdugunuzdan. burada kucuk bir gerilim olusuyor. oncelikle birinci olarak bunu olcuyorsunuz.

ikinci olctunuz seyde. base i bias ettiginizden onun depletion region ini bozuyorsunuz. bu yuzden collectorun n type meterial inin voltage inide birinci seferde olusan voltage a ekliyorsunuz. cevap 1.2v gibi birseyler cikiyor.

bu bilgilerin hepsi bir onceki konudaki mesajimda onerdigim streetman in solid state electronic devices kitabinda anlatiliyor. iste butun bilgiler orada. o konudaki @muhendisbey hocam zaten bu konuyu biliyordur. fakat @bulutay hocam. kendi transistorunu yada mosfet ini yapabilseydi. zaten bunlari deneyler esnasinda kendi kesfedecekti.  yada siz z hocam. size ve forum a onerdigim kitaplari okusaydiniz. bu olaya belkide hic sasirmayacaktiniz.




sevgili berat agam. ben vakti zamaninda makedonya dan ulkemizin suan ki sinirlarina goc etmis Turk asilli bir ailenin ikinci cocuguyum. sarisin mavi gozlu zayif ve ortalamada boyum vardir. ailem yillar once burada eskisehir e yerlesmiler. bense suan deu de yani izmirde muh. fakultesinde okumaktayim.(tinaz tepede) bana lab a giris izni veren hocam. bir an once okulu bitir gel burada calismaya basla dedi. bir onceki mesajimdaki dilleri ogren ve basarilarida goster dedi. bende yaz okullarina kalarak. okulumu 3 yilda bitirecegim. yazin hem ailemin yaninda olayim. hemde okula gideyim diye. anadolu universty den ders alayim dedim ama sonra ogrendim ki olmuyormus. bende yazin izmirde tinaz tepenin guzelim daglarinda kalacagim. belki ara sira 70 numara ile alsancak kordon a gider deniz gorurum. neyse. ders kodu. oradan aklimda kalmis. yanlis kalmis. sizde zahmet edip aramissiniz ama yanlis bilgilere ulasmissiniz. ben suan izmirde tinaz tepede ikamet etmekteyim. casusluk yapacaginiza sorsaydiniz ben zaten size bunlari anlatirdim.




sevgili berat agamiza gerekli aciklamayida yaptiktan sonra simdi gelelim diger konudaki olaya. sevgili z hocam. ben 20 yasindayim. siz 50 yasini devirmis olmalisiniz? ben size sevgili hocam diye hitap ediyorum. boyle yaziyorum. siz bana hakaret yapiyorsunuz. daha mesaj yazmayacagim dedigim halde. birden fazla mesajinizda bana hakaret yaptiniz. belki bu mesajin altinada hakaret yapacaksiniz... hocam lutfen..! sizi olgunluga davet ediyorum. ben size bu hakaretleri yaptirtacak ne yapmisim??


bizim halk kucuk sevgisi. buyuk saygisi. ogretmen sevgisi ve saygisi. gibi konulari ne yazik ki unutmaya basladi. yasli basli insanlara terbiyesizce davranan genclik turedi. yasli basli insanlarin genc insanlara hakaret yaptigi bir zaman a geldik. sinav olana kadar canim hocam. sinavda dusuk not alinca. ben onun taaa... diye kufur yapan bir genclik cikmis meydana. bunlar yanlis. bunlar bizde hem dinen hemde ahlaken yasaklanmistir. insaniz hata yapabiliriz ama hatalarimizinda lutfen farkina varalim. dunya bize değil. biz tum dunyaya ornek olalim. burada muhtesem hocalar vardir. yeni kayit olmus benim yasimdaki gencler buradaki hocalardan faydalanin. buradan sadece elektronik yada bilim değil. hersey ogrenebilirsiniz. mesela @OG hocamdan ahlak adina bircok sey ogrenebilirsiniz. @MrDarK hocamdan yoneticilik. bir ogranizasyonu yapmak icin gereken liderlik. ogretmenlik gibi konulari ogrenebilirsiniz. @gerbay hocamdan herseyi ogrenebilirsiniz. konu yazin buraya. kendi alani olmamasina ragmen. acar bilgisayari. konulari arastirir. hizlica ogrenir ve size verecek bir cevabi olur. bakin bu cok onemli birsey ve benim simdiye kadar hayatim boyunca hocamdan ogrendigim cok onemli seylerden birisidir. @mufitsozen hocamiz vardir. hocamin hayati zaten basli basina bir ornek tablosu. vs vs. bu listeyi bitiremeyiz...

daha fazla uzatmadan. yani anlasilacak sey o ki. ben buyuk adam olacagim ama nasil olacagim? milletime ve devletime nasil faydali bir insan olacagim? gibi sorulara yillarca cevap aramaya gerek yok. iste hersey ortada. her hocadan alacaginiz iyi yanlar var. siz bunlarin farkina varip. hoca bunlari nasil yapiyor gorup. ilk basta onu taklit yapip. daha sonra hocadanin metodundan daha iyi sonucu nasil alirim? bu yontemi daha nasil gelistiririm? diye her gun calisacaksiniz. hic bir zamanda ben cok iyi. bilgili birisi oldum diyip. hocalarin buyuklugunu kucumsemeyeceksiniz.

sevgiler.
Karamel

z

Bahsettiğim deneyi yapıp elde ettiğim sonucu teyid ettiniz mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

sovalye

@Karamel ne anlatmaya çalıştığını tam olarak anlamıyorum. Yarı iletkenler konusundan bahsetmiyorum. Normal açılmış konuların altına bunları okuyun diyerek o dalın en temel ders kitabını vermek garip değil mi ? arthur beiser kitabı kuantum fiziği dersinde( Elektrik elektronik mühendisliği için) bile sadece ilk bölümleri okutulan bir kitap. Buna rağmen sınavlarının ortalaması leş gibi çıkar. Semiconductors dersi lisans seviyesinde çok nadir üniversitelerde var. Normalde analog dersinin bir parçası olarak gösteriliyor. Ders sırasında konunun uzmanı sayılacak hocanın sizin seviyenizi fazlası ile geçiyor dediği konuları içeren bir kitap için alın bunu okuyun yazıyorsun. streetman 600 pierret 800 sayfa, bunları bu konuda lisans üstü yada doktora yapmaya çalışmayan birisi okumaz,okuyamaz. Okuması aman aman gerekmez. Avalanche breakdown 'un oluşumunu, zener den farkını bilmek tabi ki güzel ama diyot bağlayabilmek için zorunlu değil. Devreye bağlamadan önce kuantum tünellemesini hesaplamak gerekmez diye tahmin ediyorum. Bu kitapları öner ama bu konuyu nereden öğrenebilirim diyen birini beklesen daha hoş olacak. 210 kodlu dediğin ders galiba odtu ee212. (Arada mesajlar silindi galiba)
Ayrıca dil kullanımında problem var bununla ilgili daha önce pervaneli bir konuda uyarmışlardı. Eğitim dili ingilizce olunca kavramın türkçe karşılığını bilmemen veya fark etmeden kullanman normal ama forumun bir kuralı var mantıklı gelir, mantıksız gelir. İnsanlar uymanı bekliyor. Döşediğin yazı öyle kısa pıt diye yazılacak bir yazı değil. Bu kadar özen gösterip yazdıktan sonra kelimelerinin de mümkün olduğunca türkçe olmasını istiyorlar. Ben de avalanche kullandım el mahkum ama yazarken bir düşündüm karşılığı var mı diye, google baktım bir şey çıkmadı, bununla devam ettim.

student

Alıntı yapılan: z - 01 Haziran 2016, 18:16:20
İlginç bir durumla karşı karşıyayım.

BC237 transistörün emetörüne 330 ohm direnç bağlayın. Direncin boşta kalan ucuna ayarlı gerilim kaynağının eksi ucunu bağlayın.
+ besleme ucunu da beyz bacağına bağlayın.

Voltmetrenin bir ucu GND'de diğer ucu ise kollektörde olsun.

Güç kaynağını 0.0....0.3v civarına ayarlayın. (0...300mV)

Bu şartlar altında voltmetrede 1.2v okuyorum.

Eğer sizler de bu durumu teyid ederseniz bilmecem olayın izahıdır.

Not: Besleme polaritesini değiştirmek de sonucu fazla değiştirmiyor.


Tarifinize göre, BC237 transistörlü devrenizin hiç bir noktası GND'ye bağlı değil. Bu durumda voltmetre ne değer gösterse haklıdır...

z

"BC237 transistörün emetörüne 330 ohm direnç bağlayın. Direncin boşta kalan ucuna ayarlı gerilim kaynağının eksi ucunu bağlayın....
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

OG

Alıntı yapılan: Karamel - 01 Haziran 2016, 20:22:45
buradan sadece elektronik yada bilim değil. hersey ogrenebilirsiniz. mesela @OG hocamdan ahlak adina bircok sey ogrenebilirsiniz.
@Karamel ben ahlak hocası değilim.
Her ne var ise kendimce birikimim,
onu paylaşmak vatana ve halka bir hizmettir diye düşünürüm.
Kimse almak zorunda da değil.

Teknik isim ve deyimlerin kabul görüp de yerleşenlerden pek azı hariç türkçeleştirilmesi mümkün değil, bu kabul.
Ancak, her halimizi de farklı dillerden düşünüp konuşmaya başlarsak yani dilimizi kaybedersek çok şeyi kaybederiz, çünkü ortaklığımızı kaybederiz.

Tuhaftır, bu çoğu zaman "medenileşme" adı altında yapılır, 
Bu video da onun mizahı

https://www.youtube.com/watch?v=s0ottFo0bUc

.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

robomaster

#8
Alıntı yapılan: z - 02 Haziran 2016, 01:23:31
"BC237 transistörün emetörüne 330 ohm direnç bağlayın. Direncin boşta kalan ucuna ayarlı gerilim kaynağının eksi ucunu bağlayın....

Simetrik kaynaktan bahsediliyor.

330 ohm ---->  eksi uca (-300mv)
base  --------> artı uca (+300mv)
voltmetre ----> bir ucu gnd diğeri kollektöre. Kollektör voltmetrenin iç direnci üzerinden gnd de.

Yani kısaca EC arasına ters gerilim uygulayın deniyor.

Düzeltme : Ben denemeye fırsatım olmadı.



HexfeT

#9
Transistörün kollektör N - beyz P bileşimi diyot gibi davranacaktır. Ölçü aletinin bir giriş kapasitesi olduğunu varsayarsak diyot üzerinden güç kaynağının gürültüsünün tepe değerine şarj olacak ve bunu göreceğiz. Diye sallasam.. :)

Aynı şeyi güç kaynağı voltajını bir diyot üzerinden ölçerken de görmemiz lazım bu durumda.

JOKERAS

Durumum Başçavuş ve Eşek hikayesi gibi:)
zzzzz kaale bile almamış iyimi?
Olsun,o Ustadır, bilgedir vardır bir bildiği diyerekten geçelim konumuzun en öz meselesine.

Şimdi z usta derki,Direncin boştaki ucunu ayarlı güç kaynağının Eksi ucuna bağlayın.
Ama Aynı usta,ölçü aletinin probunu GND'ye bağlayın der.
Acaba küçük ayrıntı bumu bilemiyorum.

Soru şu..
Sizin Güç kaynağının Topraklama hattı varmı?Benim yok!
Eğer topraklama varsa oradan osilasyona girmiş olabilir diye düşünüyorum.



z

Kaynak simetrik değil. - uç ile Gnd den bahsediyorum. Başçavuşum osilasyon meselesi olabilir. Şüphelenip scopla zaten bakmıştım. Fakat hiç bir şey görememiştim. Bu gene de osilasyon olmadığı anlamına gelmez. Scop probunu ya da şasesini dokundurduğumda susan çok osc ile karşılaştım.

Neyse teoriler çoğalsın suçluyu buluruz.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

M_B

@z Hocam;
Elimde BC337 transistor vardı onunla testi yaptım collectorde 0,726V gordum.
Beyze uygulana voltaj 0,302

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

ferdem

Aşağıdaki gibi bir ölçüm yaptığınızda ne okuyorsunuz?

Bu ölçümde de değişik durumlar oluyordu diye hatırlıyorum. Fırsat bulup tekrar bakamadım.

z

Sorun anlaşıldı.

Aynen bu şekilde bir bağlantı yapıp çıkış voltajını sıfır yaptığımda güç kaynağı çıkışında 0v ölçüyorum. Voltmetreyi diyodun arkasına dokundurduğumda kaç volt ölçüyorum dersiniz?

1.7V.

Aslında durum daha vahim. Güç kaynağını ilk çalıştırdığımda çıkış voltajı sıfır iken diyod arkasında 30v okudum. Daha sonra 1.7v'a düştü.

Result: Diyodun P ve N materiallerin oluşturduğu PN junctionunda  depletion region çok bad damage oluyor.

http://youtu.be/NRFsKcVW9-Q
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com