Güneşin etrafında dönen gezegenler

Başlatan z, 18 Haziran 2016, 08:32:44

Kabil ATICI

Mümkün Şu anki modelimiz güneş ve en yakın gözlemleyebildiğimiz sistem.
Ama uzay çok büyük ve bazı kozmik olaylar da var ki bizim hayalimizin ötesinde. Örneğin galaksilerin çarpışması (tamamlanması milyonlarca yıl sürebiliyor), bunu kafa kafaya çarpışmadan(bu da olasılıklar dahilinde) ziyade galaksilerin birbiri içinden geçmesi durumu var. Bu durumda mevcut galaksi ve gezegen yapıları çekim kuvvetleri nedeni ile çok farklı varyasyonları oluşturması mümkün. İşlem sonunda galaksi yapısı çok farklı bir durum gösterebiliyor.

Bu oluşumlardan hali ile yeni gezegen sistemlerinin oluşması veya var olan gezegen sistemlerinin dağılması gibi durumlar (uzayda başıboş dolanan gezegenler) mümkün.
ambar7

muhittin_kaplan

Marduk. (tespit edilmemiş, inanılıyor)

OG

FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

vedo35

Arkadaslar hazir bir astronomi basligi acilmisken coktandir kafama takilan bir soruyu sormak istiyorum. Jupiter, Saturn,Neptun ve uranus gibi atmosferi metan, hidorojen vesaire ile dolu bu gezegenlerin atmosferi neden tutusmuyor, patlayip yanmiyor? Mesela Neptun gezegeninin atmosferi metan uygun bir mesale yada cakmakla atmosfere soyle bir cakmak caksak gezegen havaya ucmasi lazim degilmi? :)
Biliyormusun dedi, ben ne yaptiysam kader icabi yaptim dedi. Ben gene sustum.... Kimbilir sende belki kaderin memurusun vazifeni yapiyorsun dedi.

Burak B

"... a healthy dose of paranoia leads to better systems." Jack Ganssle

Kabil ATICI

Uranüs ve neptün hadi neyse de, saturn ve jüpiter için tutuşma için gereken enerji inanılmaz boyutlarda var. Manyetik alanları çok güçlü bunun yanında çevresinde dönen uydular bu manyetik alanı gezegene geri gönderdiğinde  ciddi yıldırım ve şimşek fırtınalarına yol açıyor.

Gaz devi oldukları için gezegendeki fırtınalarda oluşan  yıldırım ve şimşek dünyadakiler ile kıyas bile kabul etmez. (bu şimşek ve yıldırımların oluşturduğu elektromanyetik dalgalar dünyadan izlenebilmektedir) Kaldı ki jüpiterin kırmızı gözü olarak bilinen yapı çok güçlü bir fırtına ki  bu ortaya çıkan  yıldırım ve şimşek enerji muazzam.

Tüm bunlardan belirtildiği gibi eksiği oksijen, bu atmosferde oksijen olabilir ama daha derinlerde, yüksek basınçta sıvı ve hatta katı halde olabilir. (çekim kuvvetleri çok büyük ve çok yüksek bir atmosfer basınçları var.Bilinen tek durum hidrojen veya metan ile birlikte değil, belki bir zamanlar birlikte idi ama o eskilerde kalmış... Oksijen ağırlık olarak hidrojen ve metandan daha fazladır. Yüksek çekim gücüne sahip gezegenlerde bir arada bulunamazlar. (dünya da da... Hatta  dünyada hidrojen serbest kalınca doğrudan uzaya kaçar. Tutmaya çekim kuvveti yetmez.)
ambar7

olemiss

The orbits of the planets are coplanar because during the Solar System's formation, the planets formed out of a disk of dust which surrounded the Sun. Because that disk of dust was a disk, all in a plane, all of the planets formed in a plane as well. Rings and disks are common in astronomy.

Yani gezegenler vakti zamanındaki bir toz diskinden ortaya çıkmışlar.  O toz, bir disk şeklinde olduğu için de, bugün tüm gezegenler aynı düzlem üzerindeler.  Yani co-planar: aynı düzlemli.

Soru süperdi.  Ama bodrum katındaki dağınık bir atölye için bahane olarak kullanılamaz!
Yazılım Mühendisi, Çevirmen.

vedo35

Verdiginiz bilgiler icin cok tesekkur ederim. Simdi niye tutusmadiklarini daha iyi anlamis oldum.
Biliyormusun dedi, ben ne yaptiysam kader icabi yaptim dedi. Ben gene sustum.... Kimbilir sende belki kaderin memurusun vazifeni yapiyorsun dedi.

timpati

herhalde insan olmanın saçma gereklerinden biri bu; merak. sinirlenmeden yanıtlayın lütfen, bunca işinize HİÇ yaramayacak bilgi kırıntılarını öğrenip de ne yapacaksınız? kaçınız bırakın uzaya çıkmayı, yurt dışına gidebiliyor?

ben de "uzay çalışmalarından kuşku duyanlar derneği" sempatizanıyım. bana öyle geliyor ki bütün bu uydurma bilgiler, aslında dünya denen hapishaneden asla çıkamayacağımızı bilenlerin teselli ikramiyesi olarak bize sunduğu yalan haberler. insanlı uzay gezisine de inanmıyorum, oradan geldiğini söyledikleri görüntlere de. herşey kurgu, herşey hayal ürünü, çıldırma eşiğine gelmeyelim diye avuntu senaryoları bunlar. aksini kanıtlayın ama kendi gözlemlerinizle, kendi mantığınızla ve kendi duygularınızla. bana başkalarının yalanlarıyla gelmeyin sakın ya da nasıl inanmak istiyorsanız öyle devam edin, sizi bilmem de ben daha yararlı işlerle uğraşmaya devam edeceğim.
why mr. anderson, why ?

z

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

RaMu

@olemiss aslında soruya soruyla cevap gibi olmuş,
peki bu toz, niye disk şeklinde düzlemselmiş?

@gerbay hocam
bu gezegenlerin başka bir sistemin gezegeni olduğu ve
kendi güneşleri etrafında dönerken
bir noktada eski yörüngelerinin güneşimizin çekim alanı ile kesiştiği
ve bu vesileyle bizim güneş sistemimize dahil oldukları
yönünde bir açıklama düşünce var.

Kendi ekseni etrafında ters dönmekte olan gezegenlerin
kendi eksenleri etrafındaki dönüş hızları azalıyor,
zamanla güneş sistemindeki diğer gezegenlerle aynı şekilde dönecekler.
Sorularınıza hızlı cevap alın: http://www.picproje.org/index.php/topic,57135.0.html

sadogan

Alıntı yapılan: timpati - 21 Haziran 2016, 02:49:12
herhalde insan olmanın saçma gereklerinden biri bu; merak.
İlginç bir yaklaşım, insanoğlunda merak olmasa ne olurdu acaba?


OG

Alıntı yapılan: timpati - 21 Haziran 2016, 02:49:12
herhalde insan olmanın saçma gereklerinden biri bu; merak. sinirlenmeden yanıtlayın lütfen, bunca işinize HİÇ yaramayacak bilgi kırıntılarını öğrenip de ne yapacaksınız? kaçınız bırakın uzaya çıkmayı, yurt dışına gidebiliyor?
Kendisinde olmasa idi merak edilmez idi.
Ne var alemde o var ademde.
FORUMU İLGİLENDİREN KONULARA ÖM İLE CEVAP VERİLMEZ.

olemiss

@sadogan:

> insanoğlunda merak olmasa ne olurdu acaba?

Bakınız: Osmanlı İmparatorluğu
Yazılım Mühendisi, Çevirmen.