Başka Bir Şey

Başlatan ByTEK, 17 Eylül 2016, 01:56:37

tunayk

Paylaşım için teşekkürler. İşin doğrusunu söylemek gerekirse, elde sonsuz kaynak olsa da işleri bu bakış açısıyla ele alabilmek, çalışan personel ile ilişkileri böyle bir mantıkla sürdürebilmek ayrı bir vizyon ve sabır işi. Eğer bu ofis, ortam, ilişkiler kişisel tasarımı ise gerçekten bu Kadir arkadaşı tebrik etmek lazım.

Ürün portföyü bu yöntem ile çalışma konusunda ters düşmüyor.  Son kullanıcıya ve keyif işlerine hitap eden ve oldukça yüksek katma değerle satılan ürünlerde daha esnek çalışma şartlarına sahip bir şirket tabiki mümkün. Sonuçta Apple, Google, Sahibinden vb. şirketlerin iş modelleri artık bir sır değil. Örnek alınıp kafa yorulduğunda benzetilmemesi için sebep yok. Peki ;

Lakin perakendede satılan ürünlerin yüzde kaçı bu kar marjı ile satılabiliyor?
Kazandığı parayı yata kata arabaya yatırmayan patron anlayışı gelişir mi?
Aldığı görevi hakkıyla yerine getirmeye istekli personel yetişir mi?
Kariyer dediğimiz şeyin ana motivasyon unsurlarından olduğu memleketimizde, emri altındakileri kumanda etmek, daha fazla yetki sahibi olmak, ellerini daha az kirleterek iş yapmak ana tatmin konuları iken, rütbelerden arınmış bir ortamda tatmin olacak adam bulunur mu?

Videoların birinde görev dağılımından bahsediyordu. Proje işlerinin yanında günlük temizlik vb. işlerinde keyfiyete bırakıldığı, herkesin iş parçacıklarından istediğini yapabileceğinden bahsediyordu.  Çalıştığı yeri süpürmeye erinen süper zeki çalışanlar varken memlekette bu mantık tutar mı?

Herşeye rağmen, tüketim kültürü arttıkça, tasarım ve tatmin tarafına para ödeyeceğimiz ürünlerin ve, bu ürünleri üretecek firmaların önümüzdeki günlerde artacağından şüphem yok.  Birkaç yıl adını sanını duymadığımız bir ton iş ve iş modeli çıkıyor her gün.  Mühim olan fikrin tutacağına gerçekten inanmak ve ortaya çıkan ürünü satılacağı mahallede satışa sunmak. Belki de burada hata yapıyoruz çoğu kez. Kadir diyor ki; önemli olan üründür, kaliteyi üretebilmektir. Halbuki yaygın inanış önemli olan satış ve pazarlamadır. Eğer satış kanalın var sa nasıl olsa bir yere ürettirebilirsin diyor akıl.  Eh üretici için çarkı döndürecek kaynak ve dayancak sabrı varsa, satışçı için satacağı ürünü istediği anda tedarik edecek kaynakları var ve tahsilat sıkııntısı yoksa her iki taraf için de sorun yok zaten. İster sat ister üret keyfin bilir. 

Ya yoksa?

Firzen

Gaza geldim bende firmaya başvuru yaptım.
Kararsız...

trinity

Bizim şirkete de birkaç tane teknik personel alınması gerekiyordu, patronun söylediği ben elemana daha fazla yatırım yapmam, konut işine giriyorum arsa alıcam oldu.

Türkiyede artık bir arsa alıp üstüne bir apartman dikip satmak patronların öncelikli hedefi. bırakın serbest çalışma saatlerini özgürlükçü ofisleri, kimse işe eleman bile almak istemiyor artık.

trgtylcnky

Alıntı yapılan: tunayk - 18 Eylül 2016, 17:27:34

Kazandığı parayı yata kata arabaya yatırmayan patron anlayışı gelişir mi?
Aldığı görevi hakkıyla yerine getirmeye istekli personel yetişir mi?
Kariyer dediğimiz şeyin ana motivasyon unsurlarından olduğu memleketimizde, emri altındakileri kumanda etmek, daha fazla yetki sahibi olmak, ellerini daha az kirleterek iş yapmak ana tatmin konuları iken, rütbelerden arınmış bir ortamda tatmin olacak adam bulunur mu?

Hepsi bende var ama tembel ve maymun iştahlıyım. Kısmetimizde yokmuş.

berat23

Alıntı yapılan: trinity - 19 Eylül 2016, 09:56:50
Bizim şirkete de birkaç tane teknik personel alınması gerekiyordu, patronun söylediği ben elemana daha fazla yatırım yapmam, konut işine giriyorum arsa alıcam oldu.

Türkiyede artık bir arsa alıp üstüne bir apartman dikip satmak patronların öncelikli hedefi. bırakın serbest çalışma saatlerini özgürlükçü ofisleri, kimse işe eleman bile almak istemiyor artık.

bence insanları eleştirmeden biraz empati yapmak lazım.

kaç kişi arsa alıp para kazanmak varken eleman alır? böyle konuşmak biraz bekara karı boşamak gibi oluyor.

HexfeT

#20
Elon Musk alır mesela :)

Bizim insanımız garantici. Hayal kurup yatırım yapmaz. Çizilmiş yolu takip eder anca. Sıradan insanlar neyse de, büyük servet sahibi adamların da hep garanti işler peşinde koşmasına kızıyorum.

muhittin_kaplan

Musk in da atalari savas uzerine yasayip kitliklarla savaslarla toprak ta pisseydi muhtemelen o da garantici olurdu.
Buyuklerimin hic posetle birsey aldigini bilmem. Hep cuvalla alirlardi. Garanticiydi hepsi. Yatirim yapip 3 ekmek yiyebilrcekken garanti gordukleri 1 ekmege yonelmislerdir.

trgtylcnky

Arsa almak eleman çalıştırmaktan daha riskli görünüyor bana. Bir arsanın değer kazanacağını tahmin etmek çok kolay değil ayrıca uzun vadeli bir yatırım. Onun yerine çalışan bir işletmem varsa bir eleman daha alır bir elemanlık daha üretim yaparım ya da işleri çeşitlendiririm mesela. Zaten bildiğim işi yapmak varken ne diye o kadar parayı emlak gibi hiç bilmediğim bir alana gireyim.

Yatırım maliyeti ilginç bir konsept. Makyevelli diyor ki: Kendi paranı fakir gibi harca, başkasından gelen parayı su gibi harca. Bence yatırımda da aynısını düşünebiliriz. Risk almak için önce insanın kendini güvende hissetmesi lazım. Yatırımın başarısız olduğunda bir kurtarma planı olmalı. Sürekli yeni girişimler yapıp batırarak yükü akrabalarına bindiren insanlar var. Demek ki adam akrabalarını güvence olarak görüyor. Bir de "Kredi borcunu ödemeyelim zaten yakında af çıkar" şeklinde bir B planı varmış.

hgs

Alıntı yapılan: trgtylcnky - 21 Eylül 2016, 13:08:44
Arsa almak eleman çalıştırmaktan daha riskli görünüyor bana. Bir arsanın değer kazanacağını tahmin etmek çok kolay değil ayrıca uzun vadeli bir yatırım.

Her zaman artıyor emlak, arsa rakamları. Sadece siz bilmiyorsunuz.

sovalye

Alıntı yapılan: hgs - 21 Eylül 2016, 14:04:23
Her zaman artıyor emlak, arsa rakamları. Sadece siz bilmiyorsunuz.
http://lmgtfy.com/?q=mortgage+crisis#
Evet her zaman artiyor.

hgs

Morgage krizi ile alakası nedir? Her şey peşin para ile dönüyor.

Parasını 1 senede 2 ye katlamak isteyenler istanbul çevresinden değeri artacak yerlerden bolca arazi alır. Ertesi sene 2 ye katlanmıs sekilde satar.  Burada 30ktlye kıytırık araziyi alıp 1 hafta 10 gün sonra 50ktl ye satma durumları sürekli karşılaştığımız bir durum. Bolca istanbullu gelip yatırım yapıyor, gidip görmedikleri arazilere bile.


Ben bunu yapıyormuyum? hayır !   Bunu yapmıyor olmam, var olan gerçeği değiştirmiyor.

sovalye

Balon ekonomiyi anlatip ta mortgage krizi ile ne alakasi var yazdiniz ya..
Hocam insanlar nakit parayi evde mi basiyorlar? 5 yil 10 yil calismanin esdegeri parayla nasil olsa fiyati artacak diyerek ev arsa aliyorlar. Bu aldiklari seyin degerinin yukselmesinin tek sebebinin satacaklari insanin da malin degerinin yukselecegini dusunmesi oldugunu farketmiyorlar. Iste bu durum ortada para kalmayana kadar devam edebilir(paranin tamaminin artik emlak almakla ilgilemeyen kesimin eline gecip, ekonomik donusumun durmasi)

Amerika da mortgage krizi cikmadan birkac kisi haric herkes boyle birseyin imkansiz oldugunu dusunuyordu. Insanlar normal para kazaniyorlar kazandiklari ile emlak borcuna giriyor. Amerika gibi biryerde insanlarin toptan issiz kalmasi imkansiz gorundugu icin tum borclar guvenli goruluyordu. Ama unutulan nokta emlak piyasasi calistikca para yavasca donguden cikip gitmisti. Ama insanlar bunu farketmedikleri icin sistemi buyuttukce buyuttuler, azalan para yuzunden sistemin kendini cevirecek enerjisi kalmayinca hersey(gercekten hersey) çöktü

trinity

Geçen sene 80bin olan arsalar bu sene 100bin den aşağı satılmıyor, en az %25 kazancı var riskide çok az. Durum böyle olunca bizim patronlarda arsa işine yönelme kararı aldılar eleman alımlarını kıstılar.

hgs

Oradaki durum farklı. Var olan kredileri, fonlar alıp bunu kagıt olarak satıyorlardı. Bir kredi kagıdını 3-5 kez satıp bunların üzerinden para kazanıyorlardı. Buradaki durum farklı. Kriz bizde her zaman çıkıyor.

İşsiz bir kişi hiç çalışmadan rahat rahat yaşayabiliyor türkiyede.

Darbe olmuş ertesi gün herkesin işine gittiği bir yerden bahsediyoruz. Şartlar ve mesele çok farklı amerikadakine göre.

Ülke batarmı elbette batabilir. Risk var diye haraket edilmez. Risk var ise yatırım yapan içinde risk vardır. Eleman alıp iş yapacak adam ülke battığında kime ne malı satabilir ?

muhittin_kaplan

#29
Kriz, çekilen mortage kredilerini "kırdırmak için" başka büyük yatırım bankalarına satıyorlardı. Bu büyük yatırım bankaları riski üstlenip bu kredileri "güvenli olarak not veren" kurumlar tarafından maniple edilmiş notlara bakarak aldılar.

Güvenli not neden verildi ? (bizdeki findex notu gibi)
kredi alamayacak adamların kredi alması için brokerların oyunları üzerine, çünki bu broker ler verdikleri krediler üzerinden (aslında sattıkları, kredi para satmaktır) prim alıyorlardı. Ne kadar çok kredi okadar çok prim.

Bu Sözde Güvenli Krediler le Ev alındığı için ev fiyatları devamlı artıyordu, Krediler patlamaya başlayınca (adamlar ödeyemeyince) İpotek altındaki evler yok pahasına satılmaya başlandı ve böylece ev fiyatları görece düştü. Bu arada Bir çok firma battı birçok insan işinden oldu, işinden olanlar morgage lerini ödeyemediler.Kartopu büyüdü gitti..

Bu Arada Bu Morgage Kredisinden CFD ürettiler. Yani Morgage Kredisi puanı üzerinden Yatırım Hesapları felan Açtılar. (CFD dahada ayrı bir konu)

mesaj birleştirme:: 21 Eylül 2016, 16:09:11

Ama Derseniz ki Emlak Piyasası hep Kazandırır, Mersin Örneği Bu konuda bir tezat oluşturur. Bir Zamanlar kazandırırken, Sonradan Yoğun İmar açılması ve Yapılanma Bunun Önüne geçmiş ve hatta değerleri düşmüştür.
Yakın Zamanda Osmaniyede de böyle bir değer kaybı bekliyorum.