DC Motor'un Alan sargısı

Başlatan serdarkaradeniz, 13 Ekim 2005, 18:18:15

serdarkaradeniz

Bir DC Motor'un alan etiketinde 300V 3.5-7.5A yazıyor. Ben bu alan sargısına 220V uygulayabilirmiyim. Voltaj için alt sınır belirtmemiş. Bu konuda tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyorum.

piedos

sanırım önce DC ye çevirmen gerekecek
Dc ye çevirince zaten yaklaşık 220V DC gerilimin olacak ama yetermi bilmem
Einstein: "Only two things are infinite, the universe and human stupidity, and I'm not sure about the former."

epolat

Arkadaşın uygulamayı düşündüğü gerilim dc dir zaten.Ama neden 220 ?sürücü kullanmıyormusun ?analog bir sürücü kullanıyorsan yada kullanmak zorundaysan field voltajını ve akımını ayarlayamazsın ancak dijital bir sürücü kullanırsan bu değeri istediğin gibi ayarlarsın.Asıl soruna gelince motorun karakteristiği bozulacaktır öncelikle devir değişecek buna göre armatür voltajıyla oynaman gerekebilir.(maksimum hız) En iyisi dc motor üretimi yapan birilerine sor derim.

Sonradan fark ettim sadece 220 v yazmışsın  umarım dc den bahsediyorsundur.

serdarkaradeniz

ilginize teşekkür ederim.
Sistemden bahsedeyim elimde 314kw DC motor var. Armature besleme kartı çalışıyor. Alan besleme kartı ise direk sürülüyor. Biraz daha açayım. Benim motor devrim 1400-2100rpm, yani 1400 rpm'de alan zayıflatma uygulamam gerekiyor. Oysaki alan kartı 300VDC, 8A olarak sürekli basıyor. Dolayısıyla 1400 devrin üstüne çıkmada problemim var, Bunun için 300VDC yerine ben 280VDC, 7.0 A verdim. Motor kalkınma torqunda zayıflama olsada motor 1600rpm 'lere ulaştı. Benim bu akımı indirmem için alan(field) akımını dolayısı ile voltajını düşürmem gerekiyor. Motor etiket değerlerinde düşük voltaj için bir limit belirtmediğinden cesaret edemedim. (motor 314kw)

serdarkaradeniz

220 misal olarak verdim ,mesala 200vdc uygulanırmı

necati

motor max devire ulaştığı yere kadar ikaz voltajını azaltabilirsin.
etiketteki max deviri geçmeyin.
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

mesmert

dc motorlarda field ve armatür voltajı vardır.
field voltajı sabit olacak armatür voltajı ile motor devri kontrol edilecek türkiyede sanayi tip dc motorlar bu mantıkla çalışır

field voltajını; 220 volt ac gerilimi metal kılıflı köprü diyot ile dc gerileme cevir herhangi bir sorun çıkmaz... ama motorun etiket değerindeki rpm degerini tam yakalayamazsın.

salim ALTIN

merhaba.
Alan azaltmalı sürücünüz yok sanırım. ama alan azaltmalı çalışmak istiyorsunuz.
O zaman şunu göz önünde bulundurun.;
Motorunuzun ancak 300 volt alan voltajın da maksimum devre çıktıktan sonra alanını azaltırsanız sabit moment ile çalışabilirsiniz. Başlangıçta alanı azaltırsanız ihtiyaç duyduğunuz kalkıştaki yüksek momente ulaşmanız mümkün olmaz. Konu hakkında en detaylı bilgi için Femsan dan Fuat bey ile irtibata geçmenizi önerebilirim. 0216 4824844
Aksi durumda motorunuzun tüm çalışma değerleri değişir. Motorunuz daha yüksek devirde çalışır ve daha düşük moment üretebilen bir duruma iner.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....

epolat

Bu konuya en iyi cevabı sürücü kullanmadığınız için bencede Fuat bey verebilir.

stlg

Sevgili serdarkaradeniz
Ben endustrıde tekstil sektorunde alan sargısına baglanan reostalarla
guclu potansiyometrelerle devir ayarının yapıldıgını gormustum devir
belirli hız limitleri arasında ayarlanıyordu biliyorsunuz dc motorlar cok dayanıklı birsey olacagını zannetmiyorum sadece devir ve torkunda oynamalar olacaktır  benim bahsettigim sistemlerde enduvi gerilimi direk
uygulanıyordu

             ALLAHA EMANET OLUNUZ
ALLAHA EMANET OLUNUZ Hoştur bana senden gelen,  Ya gonca gül yahut diken,  Ya kaftandır yahut kefen,  Kereminde hoş lütfunda hoş.

z

Alan sargisina uygulanan gerilimi dusurmek istiyorsan bu senin elinde.

Ancak, Enduvi akimi, enduviye uygulanan gerilim yaninda alan sargisindan gecen akima da baglidir. Eger alan akimini dusurursen enduvu akimi artar. Bu nedenle enduvi devresine uygulayacagin gerilimi de dusurmen gerekir.

Aksi halde motoru kacirabilirsin.  :D
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

salim ALTIN

Alıntı yapılan: "salim ALTIN"merhaba.
Alan azaltmalı sürücünüz yok sanırım. ama alan azaltmalı çalışmak istiyorsunuz.
O zaman şunu göz önünde bulundurun.;
Motorunuzun ancak 300 volt alan voltajın da maksimum devre çıktıktan sonra alanını azaltırsanız sabit moment ile çalışabilirsiniz. Başlangıçta alanı azaltırsanız ihtiyaç duyduğunuz kalkıştaki yüksek momente ulaşmanız mümkün olmaz. Konu hakkında en detaylı bilgi için Aksi durumda motorunuzun tüm çalışma değerleri değişir. Motorunuz daha yüksek devirde çalışır ve daha düşük moment üretebilen bir duruma iner.

Merhaba.
Sorununuza çözüm buldunuzmu bilemiyorum.  Tavsiyeleri okuyunca sistemin çalışması konusunda alan azaltmanın nasıl sonuçlamacağı bilinmiyor diye düşündüm.  eksik bilgilendirme nedeniyle bir problem yaşamamanız için tek bir şey söyleyebilirim. 300KW lık bir motorda kaldırdığı yükü düşününce vede söz konusu devirler ile moment hesapları yapıldığında sonuçları yanyana yazarsanız bu işin niçin zor olduğu ve maksimum çalışma değerine ulaşıldıktan sonra uygulandığı ortaya çıkar.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....