sigorta yandı ama pompada yanmış?

Başlatan zengdai, 04 Şubat 2017, 00:19:14

zengdai

Aracımın cam sileceği pompası suyun donmasından olacakki çalıştırırken zarar görüp yanmış.  sigortasını kontrol ettim, haliyle oda yanmış. fakat aklıma takılan şu sigorta görevini neden yapmadı. Sigortalı pompanın  zarar görmesi mümkünmü,  normalmi?

mehmet

Benim aklıma gelen ilk durum; sigorta değerinin yüksek olması...
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

harti212

Arıza büyükse normal.  Çok yüksek akım olduğunda sigortada yetersiz kalır. zaten sigortanın görevi yangın çıkmasını önlemektir gerçekte.

Bence sadece buz tutmakla kalmamış su motorun içine sızmış olmalı.

muhendisbey

Motor bozuldugu icin sigorta atmis olabilir.
Sigorta yuksek secilmis olabilir.

Aslinda sigorta o noktada motoru korumak icin kullanilan birsey de degil. Aracin elektrik hatti saglamsa ve yangin cikmamisa sigorta gorevini yaptigindandir.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

asma

Alıntı yapılan: muhendisbey - 04 Şubat 2017, 01:12:46
Motor bozuldugu icin sigorta atmis olabilir.
Sigorta yuksek secilmis olabilir.

Aslinda sigorta o noktada motoru korumak icin kullanilan birsey de degil. Aracin elektrik hatti saglamsa ve yangin cikmamisa sigorta gorevini yaptigindandir.

Aynen öyle.
Sargılar ısınıp izolesi bozulduğunda kısa devre başlar. Sigorta atınca akım kesilir , motor gövdesinde ve tesisatta oluşacak yangın önlenir.

Kolay gelsin.

zengdai

sigortalar orjinal çünkü araç bir kaç aylık.
Alıntı YapAslinda sigorta o noktada motoru korumak icin kullanilan birsey de degil. Aracin elektrik hatti saglamsa ve yangin cikmamisa sigorta gorevini yaptigindandir.     
O zaman sigorta değerini küçük tutup motorun zorlanma amperine denk bir değer seçseler olmazmı yaww.  Neden bunu yapmıyorlarki!

asma

Motor diyelim ki 3-4 amper ile çalışıyor , kalkınmada da 6A i çok kısa süre geçiyor. zorlandığında 10-12A değerini bile aşıyor.
Sigorta değerini 10A seçtik.
Hava soğuk , silecekler donmuş olsun. Arabayı çalıştırdık , rölantide çalışırken sileceği çalıştırdık. Ne olur.
Anlık 12A çekip 8A değerinde kaldı. Sigorta atmadı , motor ısınıyor.
Bir süre sonra motor sargısı yanar ve sigorta atar.
Sigorta 6A olsun.
Nadiren de olsa akü tam doluyken kalkınmada 6A değerini biraz fazla geçip sigortanın atmasına neden olabilir.
Sigortayı 7,5A seçelim.  :)
Motor zaten uzun süre (normal) çalışmada epeyce ısınır. Sargıların üzeri toz , çamur kaplıysa , fırçalar bitmek üzereyse , kollektöre su girmişse motor sigorta atarken az hasarla da olsa yanar. Belki yanmadan da kurtulur ama o motoru söküp kömürlerini yenileyip , varsa rulmanları değişip yoksa yatakları ve dişlileri yağlanıp yerine takılmalı. Soru şu bu bakımı yapacak ustalar azalmışken bakım ücreti ne kadar ve yeni motor ne kadar?
Ya da yanak silecek motoru yenisiyle mi değişecek yoksa sökülüp bobinajcıya sardırılıp tekrar ustaya montaja mı götürülecek?
Diyelim ki yenisi 70 lira / 1 saat , bakımı 30+30lira / yarım gün. 
Tezatlar sigorta seçimiyle bitmiyor ki.  :-\

Geçmiş olsun , kolay gelsin.

MC_Skywalker

#7
Sigorta seçimi çok önelidir. Motor vb. gibi anlık yüksek kalkınma akımı olan elektrik devreleri için T ile kodlanmış geç atan sigortalar tercih edilir.  devereni çabuk kesilmesi gereken durumlarda F  ile kodlanmış sigorta seçilir.

Yaşadığım bir olayla şöyle anlatayım. 24V 3.2A normal çalışma şartları olan motorun olduğu sistemde üretici 6A F ile kodlanmış sigorta kullanmış. makina üretim esnasında tam bu motorun kısımda ürün sıkışıyor. haliyle sigorta büyük olduğu için kontrol kartını da yakıyor. incelmelerimiz sonunda motorun kalkınma anında 3,9A dan fazla çekmediğini bulduk ve tüm makinalardaki motor sigortalarını 4A T ile değiştik.  artık makinada sıkışma nedeniyle oluşan sıkıntıda sadece motorun sigortası atıyordu. kart yanmıyordu.

Muyat

Bir diger ihtimal şu.
Aracınızın ilk sahibi siz degilseniz sizden önceki sahibi tarafından kurcanlanmış olabilir,sigorta degeri değişmiş olabilir.
Bir de piyasada bolca araba elektrik sigortası var fakat en iyisi bana göre MTA marka olanıdır.Diger ne oldugu belirsiz sigortalar kısa devre anında hemen atmıyor biraz bekliyor.Bu da araca zarar veriyor.Sigortayı değiştirirken akım degerini ona göre seçip MTA marka sigorta takın derim