Hidrojen geliyor... adim adim !

Başlatan Erol YILMAZ, 31 Ekim 2005, 22:02:16

Erol YILMAZ


CoşkuN


CaFFeiNe

harbi yaw
peki hidrojeni sudanmı elde ediyor bu ürünler orada bir şişe gördümde :)

öyle ise arabalara su koyacağımız günleri iple çekiyorum :)

gerçi ozamanda içmeye su bulamayız litresi benzin fiyatı kadar olur herhalde :)

ground

Benim bildiğim bu işin mimarı toshiba..

Laptop bataryasıyla başlamıştı.. Ve bunu her sektöre sokacaklar..
⌒╮'╭⌒╮⌒╮.
╱◥██◣                  
| 田︱田田|              
╬╬╬╬╬╬╬╬╬

Picproje - Sözde değil özde paylaşım..

ajlaalias

Caffeine cevap hidrojen suyun ayrışmasıyla elde diliyor.Burda Yakıt Hücer Sistemleri kullanılıyor.Bu reaksiyon sırasında çıkan neerji de lektrik enerjisine çevriliyor.

Fuel Cell dersen google da olayın reaksiyon şemalarını bulursun.
......

CaFFeiNe

peki hidrojeni sudan elde etmenin maliyeti nedir acaba?
en basitinden ortaokul yıllarında yanlış hatırlamıyorsam suya biraz tuz karıştırıp elektrotlara DC voltajı verdimmi 2 ayrı tüpte oksijen ve hidrojeni elde edebiliyorduk (tüpün içine çakmağı çaktımmı küçük bir patlamada oluyordu :) ) peki madem bu kadar basit neden 10 larca senedir bilinmesine rağmen arabalarımız hidrojenle değilde benzinle çalışıyor? bize bu yöntem ile elde edilen hidrojenin sağladığı enerjinin onu elde etmek için verilen enerjiden az olduğu bu sebebten kullanılmadığı öğretildi peki şimdi hidrojen nasıl verimli ve ucuz bir şekilde elde ediliyor?

ajlaalias

http://www.obitet.gazi.edu.tr/Makaleler/T14_Hidrojen.htm


Hidrojen enerji sisteminin yeni olmasına karşın hidrojen üretimi yeni değildir. Şu anda dünyada her yıl 500 milyar m3 hidrojen üretilmekte, depolanmakta, taşınmakta ve kullanılmaktadır. En büyük kullanıcı payına kimya sanayii, özellikle petrokimya sanayii sahiptir.
Ülkemizde Suni Gübre Sanayii (25.000m3), bitkisel yağ (margarin) üretimi (16.000m3), petrol arıtım evleri (rafineri) (1.200m3), petrokimya endüstrisi (30.000m3), hidrojene hayvansal yağ üretimi (200-300m3) ve çeşitli yerlerde kullanılmak üzere basınçlı silindirlerde gaz veya sıvı hidrojen üretimi (6.000m3) sadece sanayide kullanılmak üzere yapılmaktadır. Enerji üretimi amacıyla ticari boyutlu hidrojen üretimi mevcut değildir.
Hidrojenin üretim kaynakları bol ve çeşitlidir. Fosil yakıtlardan elde edilebildiği gibi güneş, rüzgar, hidrolik enerji gibi yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması ile suyun elektrolizi yolu ile üretimi, biyokütleden üretimi ve biyolojik proseslerle üretimi mümkündür. Günümüzde hidrojen ağırlıklı olarak doğal gazdan buhar reformasyonu sonucu elde edilmektedir. Suyun elektrolizi bilinen bir yöntem olmakla beraber ekonomik hale getirilmesi konusunda çalışmalar, gene benzer şekilde güneş enerjisinden biyoteknolojik yöntemlerle hidrojen üretimi konusunda araştırma-geliştirme çalışmaları devam etmektedir.


Anlayacağın üretmesi değil depolaması ve kullanım haline getirmesi mesele.....

http://www.eie.gov.tr/hidrojen/hidrojen_depolanmasi.html
......

aster

http://picproje.com/index.php/topic,4789

http://www.hidrojenturk.com
http://www.hidrojenforumu.com

Bu konuyu Türkiye'de işlemeye çalışan firma elimsan'dır
bu firmanın başkanın ibret verici bir de yaşam öyküsü vardır
bu konuyu daha öncede işlemiştik

Y.K.B. Muzaffer Avcı ile Yapılan Mülakat
Niçin Hidrojen Enerjisi
http://www.elimsangroup.com/turkce/bmesaj_01.htm