STM32F769 deneme bordu çalışması.

Başlatan Logan, 03 Mayıs 2017, 15:03:38

Logan

Merhaba arkadaşlar.

Aşağıdaki konular ile yürüttüğüm hobi projesini sonunda bitirdim.

Elek konusu ==> https://www.picproje.org/index.php/topic,69294.msg532184.html#msg532184
Embedded Wizard konusu ==> https://www.picproje.org/index.php/topic,68856.msg528871.html#msg528871
Differential Pair Routing konusu ==> https://www.picproje.org/index.php/topic,68964.msg529695.html#msg529695

Ufak tefek sorunlar yaşadım ancak bu problemlerin içerisinde beni en çok zorlayan malzeme tedariği oldu. SDRAM'i (MT48LC4M32B2B5-6A) bir şekilde tedarik ettim ancak QSPI flash hafızayı (MX25L51245GXDI-10G) bulamadım. Ben de farklı pakette aynı kodlu bir muadilini ekledim şemaya. Fakat hız farklılıklarından dolayı çalışmadı. Orijinal bordun üzerindekini söküp havadan diğerinin yerine bağladım. Bakınız 2. resim sol alt köşe.





Üzerine Disco boardda olmayan (canbus, izole giriş çıkış, rotary vs. vs.) birkaç özellik ekledim.

Artık çalışmaya hazırız. :)
İmza.

Mucit23

Hocam boş bir vaktinizde Embedded Wizard kullanımını temel seviyede anlatsanız çok güzel olurdu  :)

Logan

@Mucit23,

Embedded Wizard'ı bıraktım. İçinden çıkılacak gibi değil. Fakat kullanmamamın esas sebebi, keil ya da iar gibi derleyiciler için uygun proje dosyasını oluşturmaması. Bu sebeple TouchGfx kullanıyorum. Gayet de memnunum. QSPI flashı stlink ile MCU'yu da keil ile istediğim gibi programlıyorum. Araştırmadım ancak muntemelen flashı da keil ile programlamanın bir yolu vardır.

Şimdi cubemx ile canbus ve diğer donanımları çalıştırıp TouchGfx ile oluşturulan projeye adapte ettim mi gerisi hayal gücüne kalıyor.
İmza.

leblebitozu

Eline sağlık güzel olmuş ancak STM32F7 mikro fiyatları hiç makul gelmiyor bana, 7-8 USD'ye linux board'lar satılırken bu paralar uçuk.

Logan

@leblebitozu,

Evet haklısın. Biz de Variscite firmasının bir SOM kartını kullanıyoruz. Üzerinde 1gbit ethernet, USB, wifi, canbus vs. vs. var. İşlemci ise yanlış hatırlamıyorsam texas olması gerek. O kadar ucuza alıyoruz ki bir ara kendi bünyemizde üretelim dedik fiyatların iki katına bile yaklaşamadık. Ofiste bu işlerle ilgilenen yazılımcı bir arkadaş var. Detayları tam bilmiyorum ancak sanırım gereksiz kısımları çıkartarak linux'ı baştan derledi ve en son sistemin 2-3 saniyede açıldığından falan bahsediyordu.

Bu som kartı kullanarak veri toplama işlerinde bir sürü proje (ekranlı, ekransız, HDMI çıkışlı, capasitif dokunmatik, rezistif dokunmatik vs. vs.) yaptık. Ancak ben bu projelerin tasarım (PCB, şema ve mekanik) kısımlarında kaldım. Açıkçası oturup baştan bu işlere girmeyi hiç gözüm kesmedi. Fakat bir yanda da ekranlı sistemlere bildiğimiz programlama dili ile müdahale edebilmeyi, kullanabilmeyi düşünüyordum. Bu projenin çıkış noktası burasıdır.

Son electronica fuarında ST'nin standında bu uygulamaları ve deneme bordlarını gördüm. Fuar dönüşü ST'den disco bord ve LCD ekran istedim. Biraz çalıştıktan sonra oturup boş zamanlarımda bu kartı yaptım.

İşin özü budur.
İmza.

elt42at

Hey gidi, ben de stm32f429ii ile aynı sebepten pcb yapmış, iş emWin e gelince rafta toz katmanının 1cm yi geçmesini beklemekte.
800x480/24bit çözünürlükte chromeArt desteği derken, 16bit tek kanal 8mb 84mhz ram ile hayal kırıklıkları.  ;D


Bu tarz bir proje endüstriyel uygulamalarda daha stabil. Firsat bulursam uğraşmak istiyorum aslında.

Elektroemre

#6
@Logan hocam harici ram stabil çalışıyor mu? (Ekrana bitmap basıldığına göre-frame buffer sdram de - yani sorunsuz çalışıyor gibi görünüyor ama merak ettim)

Birde pcb 4 layer mı? BGA'ları nasıl lehimlediniz?

Logan

#7
Merhaba @Elektroemre,

Harici Ram sorunsuz çalışıyor. Gerek kendi uygulamalarımda gerekse TouchGfx'in deneme uygulamalarında herhangi bir takılma ya da yavaşlama söz konusu olmadı.

PCB 1.6mm 35um 5 katlı. 3 kat sinyal 1 kat Vdd 1 katta GND hattı.

Lehimleme işine gelince ilk mesajımda elek konusuna değinmiştim. Fakat uygun bir çözüm bulamayınca Sparks elektronikten elek siparişi verdim. Bizim fabrikada kendi otomatik dizgi hattımız var. Ancak daha önce BGA lehimlemedik. Operatör arkadaşla konuşup önce ondan onay aldım. Sonra kartları, eleği ve malzemeleri (MCU, Flash, RAM, 60 pin DSI LCD soketi ve birkaç küçük malzeme) teslim edip dizdirdim. DSI soketi arka tarafta olduğu için çift taraflı dizgi yapmak zorunda kaldık. Ancak daha önce böyle bir tecrübemiz olmadığı için soketi lehimleyemedik. Sebebi ise çift taraflı dizgilerde farklı sıcaklıklarda eriyen krem lehim kullanılması gerekliymiş. Elimizde krem lehim olmadığı için soketi elle lehimledim.

İlk denemede tabi ki çalışmadı. :) Dizgi mi yoksa malzeme mi derken en son flashtan olduğunu anladım. Yoksa Xray ile dizilen malzemelerin röntgenini çekmek zorunda kalacaktım. İş iyice uzayacaktı.
İmza.

Elektroemre

#8
Cevaplar için teşekkürler hocam, ekranıda orijinal disco board dan söktünüz sanırım?
Bu arada "5" katlı kart çok ilginç :)

M_B

@Logan Hocam cok güzel olmuş elinize sağlık.
Kartların dizilmemiş halinin resmide  var mı ?
İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

Logan

@Elektroemre,

LCD board zaten modüler, ayrı satılıyor. DSI soket ve sabitleme deliklerini tam oturtursan sıkıntı çıkmıyor.

http://www.st.com/en/development-tools/b-lcd40-dsi1.html

Ben en fazla 4 katlı kart çizmiştim. Ancak bordun orijinal tasarımı 5 katlı. Gerber dosyalarını Altium'da birleştirip detaylı bir şekilde inceledim. Neyi nasıl çizmiş nereden geçirmiş. Mümkün mertebe o tasarıma sadık kalmaya çalıştım. Nitekim işe yaradı.

@M_B,

Dizilmemiş halinin resmi aşağıda. Belki işe yarar diye söylüyorum. İstanbul Baskı Devre firmasından tedarik ettim. Ancak kendi bünyelerinde üretmiyorlar.


İmza.