24v 10a smps (led trafosu) çıkış gerilimini ayarlama

Başlatan yesilu, 31 Ekim 2017, 14:39:39

yesilu

Bu smps de gerilim geribeslemesi +v, 22k, geribesleme noktası (bu noktadaki gerilim 2.5v olacak şekilde çıkış gerilimini ayarlıyor), 2k, 1k trimpot, gnd şeklinde seri dirençlerle gerilim bölünerek yapılıyor, trimpotu 0 yapınca 30v, 1k yapınca 21v olarak çıkış veriyor. gerilim ve akım ayarlı güç kaynağı yapmak istiyorum, 1k lık trimpotu 10k ile değiştirince 7-30v arası ayarlanacağını tahmin ediyorum(hesaplıyorum denebilir, ama evdeki hesap...)
1-Buna opamplı bir akım sınırlama (ayar) devresi ekleyebilirmiyim, nasıl
2-7v altına inebilirim 2k lık direnci büyüterek ama devre buna göre dizayn edilmemiş, bu 7v-30v u en basit şekilde 3-25v a nasıl çekebilirim
3-çıkış kondansatörleri 2x35v 100uf luk, v kurtarıyor, ancak düşük gerilimlerde gürültü olacağını düşünüyorum, bunu nasıl düzeltebilirim, çıkışa kapasite mi ekleyeyim
4-10k lık çokturlu potta linearite problemi olacak, gerilimi düşürdükçe daha çok döndürmek gerekecek, bunu lineerleştirmenin basit bir yolu var mı (çok önemli değil basitçe gideriliemiyorsa kalsın)
Aslında elimde 40v giriş 1.5-35v 6amp çıkışlı akım ve gerilim ayarlı bir step down modül var ama bunu kullanmadan yapılabilirse (daha basit yapı daha az sorun) iyi olur gibime geliyor. (2 halde de dijital voltampermetre eklenecek, 2 adet 10k 10tur potansiyometre ile gerilim ve akım ayarlanacak).

Zoroaster

#1
Son zamanlarda sabit voltajli SMPS devresini ayarli hale getirme konusunda cokca mesajlar gelmeye basladi.

Otomobillerde motor ile tekerlekler arasinda sanzuman olur. Hangi devirde gitmek istiyorsaniz gaz pedalina yaptiginiz baski ile motor devrini dolayisi ile tekerleklerin donus sayisini ayarlarsiniz fakat tutupta 3 viteste 10km/h hizla gitmek icin gazdan ayaginizi cekerek yavas gitmeye calismaz ya da 100km/h gitmek icin 1 viteste gazi koklemezsiniz.

Bu anlattiklarimin ayarli smps ile ne alakasi var diyebilirsiniz. Eger cikis voltajini 24 volt civarinda 1 kac volt gibi dar bir aralikta ayarlayacaksaniz tamam geri besleme direnci ile cikis voltajini degistirebilirsiniz fakat 0 ile max arasinda gezinmek isterseniz bu durumda sanzuman gerekir.

Bu sanzuman nedir derseniz cikis akimi, akimdaki ripil, giris gerilimi cikis gerilimi ve pwm frekansina bagli olarak transformator sargilarinin ve cikistaki filitre(?) enduktanslarinin ve kapasitorlerin yeni bastan hesaplanmasi ve farkli degerlerdeki bu elemanlarin komutatorle secilmesi isidir. Boylece otomobildeki 1. vites komutatorun 1. konumuna, 2 vites 2 konuma .... gelir.

Eger bunlari kademeli degistirebilirseniz o zaman bu is olur fakat bu hic pratik olmaz. Bunun yerine pwm frekansi ile oynama yoluna gidilir.

Bu isin uygulamada sorun cikarttigini soyle anlayabilirsiniz.

Dediginiz gibi geribesleme direncini pot ile degistirin ve cikisa yuk baglayin. SMPS girisine de varyakdan ayarli voltaj girerek kotu bir sebeke varmis simulasyonu yapin. Ayni sekilde cikistaki yuku degistirerek smpsi degisik sartlarda regulasyon yapmaya zorlayin.

Sonra scopla pwm sinyalini izleyin. Scopunuz yoksa trafoya yaklasip cikacak sesleri dinleyin.

Normalde PWM, regulasyon ugruna yuke ve sebeke gerilimine bagli olarak gezinir ve gezinebilecegi genis bir sahasi vardir. Siz pwm degerini geribesleme direnci ile kisar ya da acarsaniz regulasyon icin gezinme araliginizi daraltirsiniz. Adeta futbol sahasinin bir kosesine sikisir ve 1 kac metre karede top oynamaya calisirsiniz.

Bu da smps in kararsiz calismasina neden olur. SMPS gacur gucur vicir vicir otebilir.

Bu durumu bozuk musluklu dus altinda dus almaya benzetebilirsiniz. Dus alirken birden su sogur ve sicak suyun siddetini artirirsiniz fakat bozuk musluktan dolayi kucucuk bir cevriste bir anda kaynar su gelir yanarsiniz bu kez de sicak suyu kisarsiniz donarsiniz.

Bu islemi pes pese yaparak belki ilik bir su elde etmeyi basarirsiniz ama bu isin yolu yordami bu degildir.
Seytan deliginden kacti.

ÜC

"Herkez okuyabilir ama herkez anlayamaz" sözü kesinlikle sizin yazlılarınız için geçerli değil Bülent hocam.