Aku + DC voltaj paralel??

Başlatan Maxim, 09 Ocak 2018, 20:38:11

Sozuak

#15
Marş motoru hariç voltaj kolay kolay 10 voltun altına inmez bu dediklerinizle zaten. Bence kondansatörle destekleyip geçin. Araçta kullanılacak bir de harici 220 volt  hattının bağlantısı gerekecek sıkıntılı işler. Devrenin yük ve kumanda bölümü ayrılabiliyorsa kumanda/kontrol kısmını diyotla ayırıp 10.000 uF kondansatörle destekleyin. Hani yük voltajı kritik mi bilemediğim için çok yorum yapamıyorum ama aşırı telaşa gerek yok. Eğer 50-100A çekildiğinde demekle aracın aksesuarlarından  birinin çalışmasını kastediyorsanız onu da belirtin. Devreniz tam olarak nedir yada ne kadar sürekli/anlık güce ihtiyaç duymaktadır. Devre 100A çekmeyecek ise bu kadar yatırıma gerek yok.

Benim aracımda ki 2000 motor, marş basarken bile kolay kolay ses sistemi kapanmaz yani voltaj yeterince yüksek kalır. Akü kötü durumda yada şarjı az ise yeni de olsa marş basarken 5-6 voltlara iner marş motoru zaten kısa devre neredeyse.

Maxim

@Sozuak hocam devre yok, yani benim yaptığım bir devre yok
araç tarafında sonradan takılacak bir devre olmayacak

ve şunu diyorum burası önemli, yazdım ama ayrıca yazınca anlaşılacaktır
bu olay 12 saat boyunca sürebilir, bu süre zarfında araç çalışmıyor yani akü şarj olmuyor
dolayısı ile aracın kendine kullandığı elektrik, aküyü bu uzun zaman zarfında bitirebilir.
50-100 amperlik anlık akım çekme olayı tedbir amaçlı, belki 1 kere belki 3 kere belkide hiç yaşanmayacak bu sürede

şimdi, bu süre zarfında aküyü paralel şarj etmeye kalksak 2-3 bilemedin 5 amper veren şarj devresi olacak
zaten kontak açık ama araç çalışmıyorken akü şarj olacakmı o da soru işareti, çünkü araç zaten o halde duruma göre 2-5 amper çekecektir.

bende burada tıkanıyorum
1-aküyü şarj etmemde lazım ama akü takılıyken bu olacakmı?
belkide çok kuvvetli bir şarj devresi iş görebilir sonuçta araçta şarj dinamosu var o kullanılıyor normalde

2-acaba diyorum, 100 amperlik 12v bir smps mi taksam aküye paralel?? benim işim görülmezmi.
bu fiyat bakımından çok avantajlı olacak

3-şimdi aklıma geldi, 200 amperlik bir smps alayım, 15-16 volta ayarlı olsun
akü ile arasına konjektör koyarım sanki şarj dinamosundan şarj oluyormuş gibi aynı
bu nasıl fikir?

fide

Merhaba.


3. maddedeki Konjektor olayını tavsiye etmem. Zira konjektor aküye giden voltajı değil, şarj dinamosunun statorundaki sargılara giden akımı ayarlar. Sargılardaki manyetik kuvvetin artıp azalması ile ortamdaki manyetik alan, ortamdaki manyetik alanın değişmesi ile devire bağlı olarak şarj dinamosunun çıkış voltajı değişir. Konjektörde amaç düşük devirde ve yüksek devirde stabil şarj voltajını koruyabilmektir.


Konjektörün doğrudan akü şarjı ile alakası yoktur. Akü şarjını şarj dinamosunun sargıları üzerindeki manyetik alanla oynayarak kontrol eder.


Mantığı nasıl kurulur bilmiyorum ama şöyle bir devre nasıl olur?


SMPS çıkışına diyot bağla, akü çıkışına da güçlü mosfet bağla. Eğer kullanım esnasında SMPSin diyottan önceki voltajı düşerse mosfeti açar aküyü devreye sokarsın. Voltaj yükselirse mosfeti kapatır, SMPS ile devam edersin.







Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com