Tek bir atomun fotoğrafı çekilmiş!

Başlatan CaFFeiNe, 15 Şubat 2018, 22:30:20


yılmaz_34

İnsan yazdığını silerde ,yaşadığını silemez içinden.....

ziyaretci

#2
Bence bayağı büyükmüş. 2mm'lik alanda mikrometre ile ölçülecek boyutta. Ben işkillendim doğrusu.

Düzeltme:
Kimyan pek iyi değil, belki atom çapı en büyük elementtir.

Epsilon

Alıntı yapılan: erkantr67 - 17 Şubat 2018, 20:20:58
Bence bayağı büyükmüş. 2mm'lik alanda mikrometre ile ölçülecek boyutta. Ben işkillendim doğrusu.

Düzeltme:
Kimyan pek iyi değil, belki atom çapı en büyük elementtir.

"İçeriğine milyarlarca atom sığabilecek 2 mm mesafeli iki elektrot arasında fotoğraflanan atom,..."
Yani  2mm lik mesafeye milyarlarca atom sığabilir deniyor

Sozuak

#4
...

Melih1802

Haberdeki fotoğrafa bakınca "milyarlarca atom sığar" dedikleri yere en fazla 100 tane atom sığar gibi görünüyor.



Epsilon

Alıntı yapılan: Melih1802 - 17 Şubat 2018, 21:17:10
Haberdeki fotoğrafa bakınca "milyarlarca atom sığar" dedikleri yere en fazla 100 tane atom sığar gibi görünüyor.




Haberin adresi:
https://news.nationalgeographic.com/2018/02/trapped-atom-photograph-long-exposure-competition-spd/

Sayfada konu ile ilgili kısmın google çevirisi:
"....Yine de, atomu fotoğrafın içinde görebilmemizin tek nedeni, uzun bir kamera maruziyeti ile yakalanabilen bir hızda lazer ışığını emip tekrar yaymasıdır. Yani, aslında bir atomun taslağı yerine lazer ışığının yeniden yaydığı fotoğraftır. Uzun pozlama efekti olmadan atom çıplak gözle görülemez. ..."


Melih1802

@epsilon neyin cevabını verdin.
Ben haberdeki fotoğrafı vererek "buraya 100 tane bile sığmaz" dedim, senin cevabında görüntülenme üzerine bir çevirme var.
Cevap yazmadan önce okumak çok faydalı oluyor :)

Epsilon

Alıntı yapılan: Melih1802 - 17 Şubat 2018, 21:51:30
@epsilon neyin cevabını verdin.
Ben haberdeki fotoğrafı vererek "buraya 100 tane bile sığmaz" dedim, senin cevabında görüntülenme üzerine bir çevirme var.
Cevap yazmadan önce okumak çok faydalı oluyor :)
Sizin düşündüğünüzü başkalarıda düşünmüştür diye ,national geographic açıklamasını yapmış.Çeviriyi anlamamanız normal ,zira onu anlasaydık "Bu fotoğrafı çekmeyi düşünebilecek,bilgiye sahip  olurduk.

Melih1802

Forumda sorulan soruya cevap verilmemesine hala alışamadım. Bazen kendimi Mr Spock gibi hissediyorum.

Mucit23

#10
Ama bu atom uzun pozlama tekniği ile fotoğraflanmış. Göründüğü gibi değil.

Epsilon

#11
Hocam anlayamadığınız nedir?
Adamlar  diyorki:
Elektrik alanda bir atomun hareketsiz olmasını sağlayabilmişler ve bazı çekim teknikleri ve laser kullanarak fotoğrafını çekebilmişler.Olay tıpkı gece gökte Ay ve Jüpiteri birbirine yakınken  Ay bize çok büyük gibi görünürken  ,aslında jüpiterin  çok daha büyük olması gibi.

elektronart

Az çok fotoğrafla uğraşmış biri olarak şöyle özetleyebilirim:
Fotoğraf çekilirken uzun pozlanmış, bu süre içinde atomun sürekli aynı yerde durması gerekir ama bunu başaramazlar, bir kaç 100 mikrometre seviyesinde bile olsa bir oynama söz konusudur. Bunun yanında ışık yayılmasından bahsedilmiş. Yani küçücük bir ledin ışığı nasıl kendinden daha büyük bir halka olarak görünüyorsa bu da aynı şekilde fotoğrafta kaynağından daha büyük görünecektir. Hem biraz hareket etmesi hem de ışık yayılması nedeniyle olduğundan çok daha büyük görünüyor atom.
Konu başka yere gelmiş ama haberin ana fikri atomun boyu değil zaten, tek bir atomun fotoğrafının çekilmesi. Bunlar hep kalabalık topluluklar halinde dolaştığından tek başına yakalamış olması ve bunu görüntülemiş olması önemli olan. Boyuna takılmayın :)
Açık Elektronik

HexfeT

#13
50mm lens ve uzatma tüpünden bahsediyor. Makro fotoğrafçılıkta iyi bir makro lens alacak gücü olmayan hobicinin yöntemidir bu genelde.

Optik sistemler ile ışığın dalga boyundan küçük şeylerin görüntülenmesi mümkün değil diye biliyorum. Elektron mikroskobu bu yüzden var ki; en güçlüsü bile atomu bir kabarcık gibi gösteriyor.

Adam en basit mikroskopla bile karşılaştırılamayacak kadar az büyütme oranı ile atom fotoğrafı çekmiş yani. Atomun kendisini değil de dolaylı olarak sebep olduğu bir etkiyi görüntülemiştir. 5cm çapında mercekten çıkan ışığın bina duvarına yansıması gibi gibi... Tek bir atomun basit bir fotoğraf makinesi ile görüntülenebilecek şekilde ışıkla etkileşime girmesi ilginç.

Edit: "Atomun absorbe edip tekrar yaydığı lazer ışını kamera ile uzun pozlama yapılarak görülebilir. Aslında görüntülenen atomun tekrar yaydığı ışıktır" gibi bir açıklama yapılmış. Yani tek atomdan oluşan bir ledin yaydığı çok çok az ışığın uzun pozlama ile yakalanması gibi düşünülebilir. Tek atomun fotoğrafı çekildi diye başlık atılması işin puştluğu diyelim. Fotoğrafı çekilen şeyin bir detayı görünmüyorsa ona fotoğraf denilemez.

Uzun pozlama nedir? Basitçe şöyle anlatalım; gece gökyüzünün fotoğrafı çekilirse anlamsız, karanlık bir görüntü çıkar. Şehir ışıklarından uzak bir yerde makineyi sabitleyip >30 saniye ışık almasına izin verirseniz çekilen fotoğrafta yıldızlar ve gaz-toz bulutları bile görülebilir. Teleskopların çektiği harika görüntülerde şip-şak çekilmiyor, bu şekilde elde ediliyor. Gerekirse evrenin bir noktasına çevrilip günlerce pozlama yapılıyor diye biliyorum.

TABS

Maşaallah Atomda ne semirmiş, obez olmuş bir de resminin çekilmek istendiğini görünce poz vermiş.
Canon reklamından başka bir şey degil.  Kim bilir nerelere ne bağışlarda bulundular  ..!