solar panel için akım sınırlama

Başlatan zenze, 22 Ekim 2018, 18:20:47

zenze

elimde 10 w solar panel ve 12v 100 a lik akü var. Aküyü haftada bir bir miktar kullanacağım. Kullandıktan sonraki gün şarj için 3-4 a çekmeye çalışacak fakat solar panel 10 w olduğu için yeterli gelmeyip gerilimi çökecek. Power ledlerde kullanılan sürücü(akım sınırlama 3w sanırım 700 ma) kullanarak şarj etsem olur gibi düşünüyorum. Fikri olan arkadaşlar paylaşırsa sevinirim.

F.T

LM317 ile akım sınırlama google dan araştırın çok basit bir şekilde yaparsınız.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

zenze

Alıntı yapılan: F.T - 22 Ekim 2018, 18:54:04LM317 ile akım sınırlama google dan araştırın çok basit bir şekilde yaparsınız.

LM317nin üzerindeki gerilim düşümü "gerekmediği zaman bile"  çok olur, panelim verimini düşürür diye sıcak bakmadım

F.T

Solar panelden fazla akim çekilmisinin ne sakıncası var.Aküyü şarj et paneli devreden çıkar.
Hakk şerleri hayr eyler Zannetme ki gayr eyler Ârif anı seyreyler Mevlâ görelim neyler Neylerse güzel eyler.

tunayk

Pek bir zararı yok. Hatta kısadevre bile etsen belirli bir akımdan fazla çekemezsiniz.  Belki panel biraz ısınır.

zenze

Şöyle bir zararı var ; Fazla akım çektiğinde çıkış gerilimi düşmeye başlar. Aküyü şarj etmez.


elektronik

#6
panel kaç volt ?

panelden  verimli şekilde yararlanmak için panelden gelen enerjinin akü şarj voltajına göre en yüksek voltaj ve akım noktasını yakalamak gerekiyor (mppt)

mppt şarj yapapıp veya hazır alıp kullanabilirsiniz.

Andromeda

#7
..100 A lik akü 10 W lık panel ile dolmaz..
o akü 10 amperliktir.
" Tanrı, iradesini hakim kılmak için yeryüzündeki iyi insanları kullanır, yeryüzündeki kötü insanlar ise kendi iradelerini hakim kılmak için Tanrı'yı kullanırlar." ..." Tanrı'dan mesaj gelmiyor, biz Tanrı'ya mesaj gönderiyoruz"

muhendisbey

10W panel için mppt lüks kalır. Paneli 12v kabul edersek step up/down converter kullanarak verimli şarj yapılabilir. Dediğiniz sistem için şarj devresinde akım sınırlandırmaya gerek yok.
Zulmü alkışlayamam, zalimi asla sevemem; Gelenin keyfi için geçmişe kalkıp sövemem.

zenze


timpati

işe normal bir güneş ışığında panellerin verdiği gerilimi ölçerek başlamanızı öneririm. karşılaştıklarımın çoğu 12V kuru aküleri doldurmak için tasarlandığından (hücre gerilimi ve sayısı, seri-paralel bağlama şekilleri vb) genellikle ortalama güneş ışığında 16-18V veriyordu. 12V'luk bir akü tam dolumda 14.4 volta kadar çıkar ve durumda da bu değerden az gerilim çıkaran bir kaynakla (sizin örnekte solar cell) doğrudan şarj yapamazsınız, önce gerilimi yükseltmek gerekir. bunu ise ya daha güçlü bir güneş ışığı (ona söz geçiremeyiz veya ya uygun zamanı beklemek ya da dünyadaki konumumuzu değiştirmek gerekir) ya solar panelin hücre sayısını artırarak (o da sizde sabit görünüyor) ya da mevcut gerilimi özel bir devreyle artırarak yapabilirsiniz. arkadaşların dediği DC step up veya DCDC converter devresi bu işe yarar, piyasada hazır olarak da var. örneğin 10-14 Vdc girersiniz, devre çıkışından isteğinize göre örneğin 15-24Vdc arası alabilirsiniz.

standart 12V/7Ah'lik bir kuru akü, güneş de yeterliyse sizin panelinizle yaklaşık 8-10 saatte ancak sıfırdan tam dolu hale gelebilir. akünün o anki doluluk durumuna, güneşin ve havanın durumuna göre bu azalabilir de artabilir de.
akünüz sulu tip ise onun şarjı ayrı, kuru tipse ayrıdır. alır veya yaparken dikkat edin. şarj devresi akım sınırlama işlemini de çoğunlukla üslenir (devresine bağlı).
why mr. anderson, why ?