ultra viyole ışık ile siterilizasyon

Başlatan salim ALTIN, 11 Ocak 2006, 12:06:45

salim ALTIN

Merhaba.
Arkadaşlar kuş gribi problemi ile birlikte en önemli konumuz heralde sterilizasyon ve bilgilenme ile korunma olacak. Özellikle hepimizin üzülerek izlediği çarpıklıklardan sonra biz teknik insanların özellikle doğru bilgi sahibi olması gereklidir.
Gelecekte bu tip problemlerde artış yaşanabileceği andişesi ile en azından korunma yollarını bilmekte fayda olacağı kanaatindeyim.
Bu konuda daha önceki bir tarihte yine konuşmuştuk. Steril ortam oluşturmada Ultra viyole ışık kullanımı konusuna bakmanızı tavsiye ederim. Mesela tavuk yumurtalarının ultra viyole ışık ortamından geçirilerek yüzey siterilizasyonu sağlanabilir. Aynı zamanda ozon gazı da sterilizasyonda kullanılmaktadır. Tabi ki UV ışığın ozon gazı ürettiğini de belirtmeliyim. ( Güneş ışığı siteril özelliğe sahiptir. içindeki UV ışık bileşenleri nedeni ile. Bu nedenle "güneş giren yere doktor girmez" !!!!! )    
Bu konudaki bilgiler ise:

http://www.mayerkimya.com/ultraviyole.htm
ULTRAVİYOLE:

   Ultraviyole ışığı sayesinde mikrop kırma işlemi, çok sık başvurulan en etkili dezenfeksiyon yöntemlerinden biridir. Tüp benzeri cam bir kılıfın içine yerleştirilmiş ultraviole lambası sayesinde cihaza giren suya dozajı ayarlı uv ışığı verilir. Bu özel ışın suda bulunan bakteri, virüs,küf ve mantar sporlarının DNA yapısını bozarak onları derhal etkisiz hale getirir. 200 litre/ saatten 500.000 litre/saate kadar modelleri mevcuttur.

   Dezenfektan olarak yararlanilan özel ışığa, kısa dalga boylu ışık veya UV-C ışığı denmektedir. Bu ışık boyu 200 nm (nanometre) ile 280 nm arası UV-C bandına girmektedir. Dezenfeksiyon için gerekli olan ışığın dalga boyu 253.4 nm (0.0002534 mm) dir. Bu lambalar yararlanılacakları ortamlara göre değişik sekillerde aplikasyonu yapılarak sterilizatör olarak kullanılmaktadır. UV lambaları her yıl değiştirilmesi gereken ekipmanlardır. Bu değiştirme işlemi sırasında ayrıca quartz tüpün temizlenmesi faydalı olur.



http://www.iaqenergy.com/uvc.html
UVC is used to disinfect the municipal water supply in Marseille, France, in 1908.
Westinghouse develops the first commercial UVC germicidal lamps during the 1930s. They are used primarily in hospitals.
  After World War II, UVC is used for sterilizing air in hospitals, kitchens, meat storage and processing plants, bakeries, breweries, dairies, beverage production, pharmaceutical plants, and animal labs -- anywhere microbiological contamination is a concern. Typically a beam of UVC is directed across the ceiling of a room.

Tabi tehlikelerini de bilelim.http://saglik.tr.net/genel_saglik_solar_radyasyon.shtml

FOTOTERAPİ ve FOTOKEMOTERAPİ ( PUVA )
Elektromagnetik spektrumun bir bölümünü oluşturan Ultraviyole (UV) ışınlar ile yapılan tedavi yöntemi Fototerapi olarak adlandırılmaktadır. Tıpta kullanılan UV radyasyonu 200 ila 400 nm arasındaki dalga boylarında ışınlardan oluşmaktadır.Dalga boylarına göre kısa (UVC) , orta (UVB) ve uzun (UVA) olmak üzere UV ışınlar 3 çeşittir.
UVC (200 – 290 nm ) ışınları dünyanın atmosferinden geçemez.Bu nedenle doğal ışıkta bulunmaz.UVC yayan lambalar başlıca ameliyathane dezenfeksiyonlarında , bazende akne vulgaris tedavisinde kullanılırlar.UVB (290 – 320 nm) ışınları , ğüneş ışığının biyolojik etkilerinden primer olarak sorumlu ışınlardır.Güneş yanığı , bronzlaşma ve yıllarca maruz kalma sonucu erken deri yaşlanması ve deri kanserine neden olurlar. Deride vitamin D yapımına yardımcı olurlar.UVA (320 – 400 nm) ışınları , görünür ışığa en yakın spektrumdaki ışınlardır. Doza bağlı olmak şartıyla genel olarak deriye en az zararlı ışınlardır. Eritem , bronzlaşma ve muhtamelende deri kanseri oluşturmamaktadırlar. Işığa duyarlandırıcı ilaçlarla (psoralen gibi ) beraber UVA uygulandığında mükemmel bir tedavi aracı olmaktadırlar (Fotokemoterapi ) . Bu şekilde uygulanan fotokemoterapiye özel olarak PUVA (Psoralen + Ultraviyole A ) adı verilmektedir.
Fototerapi ve fotokemoterapinin uygulandığı başlıca dermatolojik hastalıklar şunlardır : Psoriasis (sedef) , vitiligo , palmoplantar püstüloz , mikozis fungoides (Evre 1A ve 1B ) , atopik dermatit , jeneralize liken planus , ürtikerya pigmentoza , alopesi areata , pitriyazis likenoides , lenfomatoid papüllozis , pitriyazis rubra pilaris ve üremik kaşıntılar. Ayrıca polimorf ışık erüpsüyonu , hidroa vaksiforme , soler ürtiker , persitan ışık erüpsüyonu , aktinik retiküloid ve eritropoietik protoporfirya gibi bazı hastalıklarda da koruyucu olarak düşük dozlarda kullanılabilmektedir.
Hastalar fototerapi için haftada 2 , 3 veya 4 gün , özel kabinlere , özel gözlüklerle girerler. Fotokemoterapi alacak hastalar ise kabine girmeden 1.5 – 2 saat önce psoralen grubu ilaçlardan içerler. Bu ilaç kullanıldığında hastaların tedavi sonrasında dahi 8 – 12 saat gözlerini ğüneş gözlükleriyle korumaları gerekmektedir.
Dermatoloji Ünitemizde tüm vücuda UVA ve UVB verebilen Daewlin marka bilgisayarlı kabin kullanılmaktadır.
İnsanlar 3 guruba ayrılırlar. 1- Birşeyler yapıp üretmeye çalışan küçük bir gurup. 2- Birşeyler yapanları hayranlıkla ve takdirle izleyen büyük bir gurup. 3- Hiç birşeyden haberi olmadan yaşayan devasa yığınlar....