Bu diod ne işe yarar ?

Başlatan ACM, 19 Şubat 2021, 00:56:53

ACM

Arkadaşlar merhaba.

  Mosfet ile dimleme yaparak çalıştırdığım motor devresinde donma sorunu yaşıyorum. Öncelikle mclr pinini halledeyim dedim , biliyordum ama yinede bakınayım derken daha önce hiç rastlamadığım resimdeki mclr bağlantısına rastladım. Çeviri ile baktığımda diodun gerekli olduğunu yazmışlar.

  Bu diod ne işe yarar , donma sorunu için eklemelimiyim ?

Not : Resimde sol tarafta drençde var ama küçük resimde görünmüyor , resmi açınca görünüyor.




z

Elektronik devrenin enerjisi, kesilip hemen ardindan tekrar verilirse ve bu esnada MCR pinindeki kapasitor bosalmaya firsat bulamazsa (bosalmasi icin tek yol, kapasitoru sarj eden direnc yoludur) tekrar enerjilenen devre reset kapasitoru zaten dolu oldugu icin MCR pini vasitasiysla resetlenemeyecek demektir.

Sarj direncine paralel diyod baglandiginda diyodun iletim yonundeki direnci, sarj direncine kiyasla cok dusuk oldugundan resetleme kapasitorunun sarj suresi uzun desarj suresi de kisa olacaktir.

Haliyle de bahsettigim sorun buyuk olcude cozulmus olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

ACM

  Z hocam eğer diodu kullanmaz isem kapasitör sayesinde ani gelip gitmelerde veya parazitte resetlenmeyecek , bende reset almasın veya donmasın istiyorum zaten. Diodsuz bağlantıyı yapayım o zaman. Eğer yanlış anlamış isem uyarın lütfen.

HexfeT

#3
MCLR pini için özel bir durum söz konusu değil ise, eğer ölçecek olursanız GND-PIN ve PIN-VCC arasında zaten dahili diyot varmış gibi sonuç alacaksınız. Neredeyse bütün dijital entegreler ve mcu lar için geçerli. Ya özellikle her pin'e dahili iki diyot yerleştiriliyor ya da yapı gereği mecburen böyle oluyor. Yani dışarıdan diyot koymanın aslında pek mantıklı tarafı olmayabilir, zaten içeride olana paralel atmış oluyorsunuz. Bu bilgi arıza ararken çok işe yarıyor. Özdeş IO pinleri GND-PIN PIN-VCC arasında diyot olduğu varsayılarak ölçüldüğünde bariz farklı sonuç veren pin neredeyse kesin sakatlanmış çıkıyor.

z

Alıntı yapılan: ACM - 19 Şubat 2021, 01:37:01Z hocam eğer diodu kullanmaz isem kapasitör sayesinde ani gelip gitmelerde veya parazitte resetlenmeyecek , bende reset almasın veya donmasın istiyorum zaten. Diodsuz bağlantıyı yapayım o zaman. Eğer yanlış anlamış isem uyarın lütfen.

Gerilim ani gidip geri geldiginde lojik devrelerin icindeki flip floplar bu voltaj kararsizligindan dolayi konum degistirirse zaten sistem sacmalamis olacak.

Bu nedenle asagi tukursen sakal, yukari tukursen biyik durumu var. MCR kapasitorunun gerilimini parazitle sifirlayamazsin.
Sadece bu gerilime negatif yonde ve 5v reset hattina binerse 5-5 mantigiyla reset uretilir.

Yani reset hattini olabildigince kisa tutman gerekir.

HexFet'in dedigi gibi eger MCR dogrudan cipe giden bir uc ise cipin girisinde girislerin yuksek voltaja maruz kalma durumlari icin ongorulmus ESD koruma devrelerinde bahsettigin diyoda benzer diyod bulunur.

Eger arada bu tip diyod icermeyen yada ESD korumasi olmayan devrecik varsa (bu tip cipler var) o zaman o diyod konulmasi gerekir.

Aksi halde beslemeyi kesip geri verdiginde calismayan devre sorunlari ile karsilasabilirsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

eger amac esd olsaydi bir tanede gnd ye diyot baglamak gerekmex miydi.

ACM

#6
  Cevaplarınıza binaen mclr ile hiç didişmiyorum. Yinede bir cap  , pull-up ekleyeyim. Birde tvs diod eklesemmi bilemedim faydası olurmu. Esp çipleri buldum ama taaa abD den gelecek , uzun iş.

  Benim ayağımdaki dikenin adı donma , kaynağınında mosfet olduğunu düşünüyorum. Mosfetin girişinden çıkışına bir diod ekleyeceğim , yüke paralel bir diod var zaten , olmadı mosfeti alüminyum folyayla sarıp deneyeceğim kaynağı kurutmak adına , hala donarsa çekiç yanıbaşımda son çare o olacak.

   Cevaplar için teşekkür ederim hepinize.

z

#7
Alıntı yapılan: digiman - 19 Şubat 2021, 11:11:37eger amac esd olsaydi bir tanede gnd ye diyot baglamak gerekmex miydi.

Disaridan baglanan diyod ESD koruma yapsin diye konmamis. Konma sebebini aciklamistim. Fakat o diyod oraya kondugunda ESD acisindan da is gorur mu? His is gormez diyemeyiz.  En azindan + palslerde is gorebilir.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

M.Salim GÜLLÜCE

Eğer Devre üzerindeyken PIC i programlamaya kalkarsanız o diyot programlamayı engeller.
Ancak sizin reset probleminiz besleme üzerinden gelen parazitik şoklardır sanırım.
Beslemeye CLC PI filtre kullanın.

Devrede kullandığınız röle vs indüktif bir anahtarlama elemanı varsa Parazitik puls üretip PIC in resetlenmesine sebep olabilir.
Devreyi gözden geçirip analiz edin.

CLC filtrelerde MCU tarafına MLCC kapasitör kullanın.

ACM

#9
  Salim hocam parazitle ilgili silahlarımın (notlarımın) arasında PI filitreside vardı ama buna gerek kalmadı.

  TM1637 data alımında bir high sinyali bekleme yapılıyor , bu beklemede daha önce ara ara kilitlenme oluyordu , beklemeye  watchdog köpeğini koymuş çözmüştüm kilitlenmeyi ama bu projede it havlamaz olmuş , çalıştıramadımda , bende timerle sayıcı yaptım , data gelmezse döngüden çıkarak  hallettim sanırım (denemeler devam ediyor)
 
Devrede tlp250 ve mosfet var , mclr pinini kullanmıyorum ama bu pine pull-up ve cap ekledim. Eğer sorun devam ederse bahsettiğiniz filitreyi eklemek istiyorum fakat cap ve bobin değerleri ne olmalı ? Devre 100-150ma akım çekiyor Salim hocam.

  Parazit en çok korktuğum olay bu yüzden nerde bir bilgi bulsam hemen parazit dosyasına not ediyorum. MLCC (Monolitik Seramik Chip Kapasitör imiş) bilgisinide ekledim.

 Cevap için teşekkür ederim Salim hocam.

 


M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: ACM - 21 Şubat 2021, 13:27:03Salim hocam parazitle ilgili silahlarımın (notlarımın) arasında PI filitreside vardı ama buna gerek kalmadı.

  TM1637 data alımında bir high sinyali bekleme yapılıyor , bu beklemede daha önce ara ara kilitlenme oluyordu , beklemeye  watchdog köpeğini koymuş çözmüştüm kilitlenmeyi ama bu projede it havlamaz olmuş , çalıştıramadımda , bende timerle sayıcı yaptım , data gelmezse döngüden çıkarak  hallettim , sanırım (denemeler devam ediyor)
 
Devrede tlp250 ve mosfet var , mclr pinini kullanmıyorum ama bu pine pull-up ve cap ekledim. Eğer sorun devam ederse bahsettiğiniz filitreyi eklemek istiyorum fakat cap ve bobin değerleri ne olmalı ? Devre 100-150ma akım çekiyor Salim hocam.

  Parazit en çok korktuğum olay bu yüzden nerde bir bilgi bulsam hemen parazit dosyasına not ediyorum. MLCC (Monolitik Seramik Chip Kapasitör imiş) bilgisinide ekledim.

 Cevap için teşekkür ederim Salim hocam.

 
MLCC MultiLayer Ceramic Capacitör.

SMD kapasitörlerin çoğu bu şekildedir.
Tantal olanlar hariç.
Tantallar zaten kutupludur. Ancak voltaj sınırı ve kutup konusunda çok katıdır. MLCC ler biraz daha esnek.

Buna rağmen MCU besleme giriş pinlerine yakın SMD tantal 10µF kullanman faydalı olabilir.

Ben 100kHZ de 600 ohm empedanslı 1206 Bead kullanıyorum.
Rezistif yapısı miliohm lar civarında.
Kapasitörleride MLCC kullanıyorum.
Çok faydasını gördüm.
Örnek olsun diye ekledim :)


ACM

  Lp04 , Lp05 bobin değerlerini 5V için ne olabilir Salim hocam ?

M.Salim GÜLLÜCE

#12
Alıntı yapılan: ACM - 22 Şubat 2021, 17:56:00Lp04 , Lp05 bobin değerlerini 5V için ne olabilir Salim hocam ?
Bobin değil Ferrit Bead diye düşün.
Bobin olmakla beraber bobinden başka bişeymiş gibi değerlendir.
https://www.picproje.org/index.php/topic,79078.msg606383.html#msg606383

Muhtelif tiplerini göreceksin bu linkte.
SMT olanlarını da görebilirsin.
Datasheetlerine bakarak kullanacağın devreye uygun olanı seçebilirsin.
https://www.ozdisan.com/p/904?ids=9693;355004&groupids=9693&propids=355004&SearchText=Ferrite%20Bead&sayfaAdedi=20

Benim kullandığım ise şu.
400 mA taşıyabiliyor.
https://www.ozdisan.com/Product/Detail/339931/CIM31U601NE

M_B

Alıntı yapılan: M.Salim GÜLLÜCE - 23 Şubat 2021, 02:41:04Datasheetlerine bakarak kullanacağın devreye uygun olanı seçebilirsin.
https://b2b.ozdisan.com/p/904?ids=9693;355004&groupids=9693&propids=355004&SearchText=Ferrite%20Bead&sayfaAdedi=20

Benim kullandığım ise şu.
400 mA taşıyabiliyor.
https://b2b.ozdisan.com/Product/Detail/339931/CIM31U601NE
@M.Salim GÜLLÜCE  Hocam,
Link verdiginizde kurumsal giriş ekranı geliyor. Malzemenin adını verebilirmisiniz.

İmkanın sınırlarını görmek için imkansızı denemek lazım.                                                             Fatih Sultan Mehmet

ACM

#14
  Salim hocam devreye ilk ekleyeceğim eleman olacak ferit , heleki Z hocamın videosunda farkı gördükten  sonra hiç eksiltmem , çook teşekkürler.

  M_B elemanın adı CIM31U601NE , linkinide vereyim
   https://www.ozdisan.com/Product/Detail/339931/CIM31U601NE

  Tüm Feritler

https://www.ozdisan.com/p/904?ids=9695;452011&groupids=9695&propids=452011&SearchText=FERRIT&sayfaAdedi=20