Teknik Adamın Komponent Tercih Rehberi...

Başlatan Erol YILMAZ, 25 Eylül 2021, 09:00:11

Erol YILMAZ

Teknik işlerle uğraşmaya başlayan kardeşlerimin yeni bir komponent tercih etmek noktasında haklı soru işaretleri oluyor.
Bu konuda birkaç parametreyi iyice irdelemek ve net cevaplar verebilmenin faydalı olacağını düşünüyorum.

Soru1. Yapacağımız tercih, yazilim veya donanım farketmeksizin fonksiyonel olarak işimizi görüyor mu?

Soru2. Bu komponente kolay ulasilabilir mi?

Bazen bize uygun olan komponent, global dünyaya satış yapamayan küçük ve niş bir üreticinin malı olabilir veyahut bu yazilim ise lisans opsiyonları bizim amacımızla uyusmayabilir veya komponentin fiyatlandirması hedeflediğimizin çok üzerinde olabilir.


Elbette bircok farkli parametreli soru eklenebilir...
Temel olarak bu 2 soruya net şekilde cevap verebilmek bile doğru komponent seciminde ciddi bir adım olacaktır.

Okan AKÇA

Tasarimlarimizda özel malzemeden kesinlikle uzak durmalıyız.
Farklı tasarımlarda aynı ürünleri kullanmayı tercih etmeliyiz.

MrThinking

#2
Biz tamirciler açısından buna bir cevap vereyim: Özel, yani zor bulunan  malzeme kullanırsanız (mcu dan bahsetmiyorum) tasarımınız, ya tutulmaz yada tekel olursunuz. Fakat birinci seçeneğe daha çok maruz kalabilirsiniz.
Tasarımınızı satın alan kullanıcılar garanti sonu arıza durumlarında sizi bulmazlar. Genelde en yakın veya önerilen tamirciyi bulurlar. Tamirci cihaza bakar ve bulunması çok zor olan parçalar var ise müşterinize bu ürünün parçasının bulunmadığını bir daha satın almamaları gerektiğini  önerir.
Müşteri genelde bu uyarıyı dikkate alır ve o tasarım zaman içinde satın alınmamaya başlar.
     Birde tasarımındaki elektronik bileşenlerin üzerindeki yazıyı kazıyan tasarımcılar vardır. Bunlar yokolmaya mahkumdur.
Bunu yaptığını gördüğüm hiçbir tasarımcı bir yere varamamıştır.
Bu yazdıklarım istisnasız tüm tasarımlar için geçerlidir.


 

Ego=1/Knowledge

MrThinking

#3
Ek:
Tasarımınızla ilgili bir tamirciden fikir alın desem ciddiye alınmaz herhalde. Fakat tasarladığınız ürünün ve kullandığınız kompanentlerin  muadillerini ve yan sanayilerini en iyi bilenler tamircilerdir dersem dikkate alın...
Çünkü piyasayı tamirciler belirler.
Ego=1/Knowledge

Erol YILMAZ

Tamirciler hangi piyasayı belirlemiş, merak ettim.

MrThinking

#5
Alıntı yapılan: Erol YILMAZ - 25 Eylül 2021, 12:25:33Tamirciler hangi piyasayı belirlemiş, merak ettim.

Hemen hemen her piyasayı: Elektronik beyaz eşya piyasasını, ses ışık sistemleri piyasasını, ikinci el otomobil piyasasını, vs.vs. daha genişletilebilir.
Örneğin x bir marka diğerlerine göre neden  çok satar sanıyorsunuz? Bir deyimle; Tamirci o ürünün parçalarını, bakkal dükkanında bile bulur. Birçok marka muadil olarak o çok satılan ürünün kompanentlerini kullanır.
Örneğin kendi sektörümden örnek vereyim. Ses ve ışık ve görüntü sistemleri. Distribütör bir marka model seçer ithal eder. Bizde o malı piyasada takip eder ne kadar çok arıza yapıyor, parçaları bulunabiliyor mu, tamiri ne kadar mümkün, istenilen işi görebiliyor mu gibi kıstaslarla takibe alırız ve o marka ve modelin ileride tekrar satın alınıp alınmayacağı konusunda müşteriyi bilgilendiririz. Bir nevi haklı dedikodusunu yaparız. O ağızdan ağıza yayılır ve o malın satışı zaman içinde azalır. Sonra distribütör o malı değil başka malı getirtir.
Bu bir nevi piyasasını belirlemek değil de nedir? Yanılıyorsam düzeltin. Neden şaşırdınız?
Tasarımcı firmanın yetkili servisinin, arıza geri dönüş raporlamaları bu işe yaramaz mı? Bu raporlara göre ürünü ya geri çekersin yada yamarsın. Ama o malın tasarım sorunu ortaya çıkmıştır. Bu durumda Tamirci belirlemiş olmuyor mu?

 
Ego=1/Knowledge

Yuunus

Alıntı yapılan: ümitgungor - 25 Eylül 2021, 14:02:32Hemen hemen her piyasayı: Elektronik beyaz eşya piyasasını, ses ışık sistemleri piyasasını, ikinci el otomobil piyasasını, vs.vs. daha genişletilebilir.
Örneğin arçelik neden bu kadar çok satıyor sanıyorsunuz? Bir deyimle; Tamirci Parçalarını, bakkal dükkanında bile bulur. Birçok kaliteli marka muadil olarak arçelik kompanenti kullanır.
Örneğin kendi sektörümden örnek vereyim. Ses ve ışık ve görüntü sistemleri. Distiribütör bir marka model seçer ithal eder. Bizde o malı piyasada takip eder ne kadar çok arıza yapıyor, parçaları bulunabiliyormu, tamiri mümkünmü istenilen işi görebiliyormu gibi kıstaslarla takibe alırız ve o marka ve modelin ileride tekrar satın alınıp alınmayacağı konusunda müşteriyi bilgilendiririz. Bir nevi haklı dedikodusunu yaparız. O ağızdan ağıza yayılır ve o malın satışı zaman içinde azalır. Sonra distirübütör o malı değil başka malı getirtir.
Bu bir nevi piyasasını belirlemek değil de nedir? Yanılıyorsam düzeltin. Neden şaşırdınız?
Tasarımcı firmanın yetkili servis arıza geri dönüş raporlamaları bu işe yaramaz mı? Bu raporlara göre ya malı çekersin yada yamarsın. Bu durumda Tamirci belirlemiş olmuyor mu?

 

bence onyargilisiniz, 25 senedir tamir isleriyle ugrasirim hic parcasi kolay bulunur mantigi ile urun aldim diyeni duymadim, hatta ozellikle sorarim bazi musterilere neden bu x markayi aldin diye, abi ucuz da ondan dedi, sahsen evime alacagim beyaz esyada da tercihim en az 10 sene kafami agritmayacak markayi tercih etmek, ilk etapta odeyecegim yuksek ucreti artik gozum gormuyor, uyduruk parcasi bol bulunan markanin kronik sorunlari servisi vs ler bana psikolojik ve maddi olarak daha cok zarar veriyor, ha urunun parcasi kolay bulunsun,  tabiki ama oncelikk herzaman vadedilen garanti suresi boyunca urunun hizmet vermesidir, gerisi zorlamadir bence.

MrThinking

Alıntı yapılan: Yuunus - 25 Eylül 2021, 14:16:12bence onyargilisiniz, 25 senedir tamir isleriyle ugrasirim hic parcasi kolay bulunur mantigi ile urun aldim diyeni duymadim, hatta ozellikle sorarim bazi musterilere neden bu x markayi aldin diye, abi ucuz da ondan dedi, sahsen evime alacagim beyaz esyada da tercihim en az 10 sene kafami agritmayacak markayi tercih etmek, ilk etapta odeyecegim yuksek ucreti artik gozum gormuyor, uyduruk parcasi bol bulunan markanin kronik sorunlari servisi vs ler bana psikolojik ve maddi olarak daha cok zarar veriyor, ha urunun parcasi kolay bulunsun,  tabiki ama oncelikk herzaman vadedilen garanti suresi boyunca urunun hizmet vermesidir, gerisi zorlamadir bence.
Hiç parçası kolay bulunan araba aldığınız olmadı mı? veya Alanı tanımadınız mı?
Örneğin cep telefonu. Samsung un ekranı her yerde bulunur ve çoğu modelinin ekran değişimi kolaydır.
Ama diğer markalarda öyle değildir. Bu nedenle en çok piyasası olan telefon samsungtur. Buradaki kıstas fiyat değil. Bulunabilirlik.
Ego=1/Knowledge

MrThinking

#8
Bilmiyorum. Yanlış bakış açısı içinde de olabilirim. Ama haklılık payımın olduğu kesin.
O zaman şöyle demem daha doğru olur sanırım;
Tamircilerin, bir ürünün piyasasının belirlenmesindeki etkisi büyüktür.
Ego=1/Knowledge

Erol YILMAZ

Apple in parcalari da kolay bulunuyor mu?
Bunun için mi tercih ediyor tuketici?

tunayk

Özellikle değişim hızı 6aya kadar düşmüş telefon gibi hızlı tüketim mallarında kimse gidip te tamirciye sormaz bu alınır mı diye. Uzun süre kullanılacak beyaz eşya ve endüstriyel cihazlarda araştırma yaparız genellikle.
 Evet ürünün piyasadaki namı konusunda tamircilerin etkisi yok denemez ancak belirleyici demek de fazla iddialı olur. Hele ki müşteriye ben bu ürünü tanımiyorum bilene git demek yerine bunlar iyi değil diyen veya daha kötüsü tamir edecem diye malın içine eden tamirciler yok mu. :)

MrThinking

Peki. Yanıldım o zaman. Fakat hala bir haklılık payımın olduğunu düşünüyorum.
Ego=1/Knowledge