KAÇAK AKIM KORUMA Rölesi (RCD)

Başlatan ahmetbudak, 29 Ekim 2021, 20:24:18

ahmetbudak

Herkese iyi çalışmalar ve sağlıklı günler dilerim.
Çalıştığım kurumda arazide bir tesis için müteahhide yaklaşık 500 m mesafeli bir 3 fazlı A.G enerji yaptırdık kontrole gittiğimizde bölgedeki enerji dağıtım şirketinin müteahhit firmaya köy trafosu direğinde yaptırdığımız enerji hattı için bir pano ve pano içerisine ise 300 mA  RCD koydurduğunu gördük.Buraya kadar herşey normal görünmekle beraber ilgimi çeken bir durumu gözlemledim.İlgili elektrik dağıtım şirketi yaptırdığımız enerji nakil hattının hat sonundaki direkte nötr iletkenini işletme topraklaması yaptırmış,bu durumda RCD çalışma mantığı dikkate alındığında, hat enerjilendirilip tesisimiz faaliyete geçtiğinde yani hattan enerji aldığımızda RCD hat başındaki RCD açma yapmaz mı? sonuçta tesisimizdeki yükler dengeli yükler değiller ve hattaki nötr iletkeninde hat başındaki RCD ye fazdan çekilen akımın tamamı dönmeyecek ve hat sonundaki işletme topraklamasından toprağa akacak gibi bir durum olmaz mı? Ya da benim atladığım veya bilgim olmayan bir teknik durum mu var doğrusu tereddütte kaldım.
Yukarıdaki durumu hatta enerji verilmediği için test edemedim aynı zamanda dağıtım şirketinin ilgili mühendisi ile de irtibata geçemedim.
Bu durum hakkında bilgi veren bir cevap verirseniz memnun olurum.

SB7

Merhabalar.
-Enerjiyi trafo direğinden alıyorsanız trafoda işletme topraklaması vardır. Yani hat başı ve hat sonunda işletme topraklamanız olmuş oluyor.
-Trafo panosuna daha önce kaçak akım rölesi konulduğunu duymamıştım biz bu işi sürekli TMŞ ile yapıyorduk.(Yeni bir yönetmelik varsa veya bölgenizde böyle uygulanıyorsa bilemiyorum.)
-Yük dengeli olmadığı durumda her fazdan farklı akım çekiliyor. Simetrik olmayan akımlar da Nötr hattında gerilim oluşmasına sebep oluyor. İşletme topraklamasının amacı da aslında bu.
-İşletme topraklamanız sağlamsa(Müteahhitlere güven olmaz) hat başında açma olacağını sanmıyorum. Ancak tesis devreye alındığında birkaç kez açma yaparsa sürekli hat başına gidip kaçak akım rölesiyle uğraşmak mantıksız geldi bana.


-SB7

yas

Hat başı ve hat sonunda yapılan topraklamaların potansiyelleri eşit oluduğu müddetçe kaçak akım koruması açmayacaktır. Fakat uygulamada bu mümkün olmadığı için kaçak akım oluşacak ve hat başındaki kaçak akım şalteri tutmayacaktır. Gazozuna bahse girerim.

ahmetbudak

Alıntı yapılan: yas - 30 Ekim 2021, 11:51:40Hat başı ve hat sonunda yapılan topraklamaların potansiyelleri eşit oluduğu müddetçe kaçak akım koruması açmayacaktır. Fakat uygulamada bu mümkün olmadığı için kaçak akım oluşacak ve hat başındaki kaçak akım şalteri tutmayacaktır. Gazozuna bahse girerim.
Bence de tutmayacaktır hatta gazozundan daha fazla bahse de girerim kaldı ki: hat başındaki ve hat sonundaki toprak dirençler eşit dahi olsa tesiste bulunan alıcıya giren akım alıcıdan çıkıp hat sonundaki nötr iletkenine ulaştığında akımın bir kısmı toprağa kalan kısmı hat başındaki RCD ye ulaşır aradaki fark kaçak akım rölesini açmaz mı?

yas

Eğer ki kaçak akım koruma şalterine (rölesine) giren ve çıkan akım farkları 300mA geçecek olursa atacaktır. Saha testlerimizde genelde kaçak akım şalterini kontrol ederken genelde seri lamba kullanıyorum. Ama bazı uygulamalarda nötr işletme toprağı ile tesis eş potansiyel bara arasında elektriksel bağlantı olmamasına rağmen potansiyel çok yakın olduğu için nötr kaçağı yaptırdığımız halde 300mA olan korumalar atmayabiliyor (seri lambayı kullanmayıp direkt nötr-toprak kısa devre yapıldığı halde). Multimetre ile ~mA ölçümü yaptığımızda sebebi hemen ortaya çıkıyor kaçak akım miktarı 300mA mertebesine ulaşmadığından açmaması normal oluyor. Bu teste şimdiye kadar 30mA lik olanlarının açmamazlık yaptığı hiç olmadı.

Not: Bu arada kaçak akım koruma şalterlerinin 300mA olanları yangın koruma, 30mA olanları kaçak akım koruma olarak adlandırılıyor. Yazıyı okuyup da başka bir yerde yangın koruma ifadesine denk olursa kafası karışmasın kaçak açma akımları dışında aynı şeyler aslında.