Push Pull için Trafo Tasarımı

Başlatan Kırambor, 19 Kasım 2021, 10:17:13

Kırambor

Push Pull topolojisini kullanarak bir devre gerçekleştirdim. Trafo tasarımı yapmam gerekiyor. Trafonun çıkış gücü maksimum 100W olacağı için tablodan 70-100W arası için nüve seçimi yapmaya karar verdim.
 



Trafo için diğer hesaplamalar da yaptım. Giriş gerilimi 20V çıkış gerilimini 330V olarak belirledim. Maksimum 100W çıkış için maks 330mA çıkış akımı olmalı.

Zorlandığım kısım trafo için nüve seçimi ve nüvenin boyutları ve manyetik geçirgenliğini hesaplamak. Nüvenin boyutlarını, manyetik gerçirgenliğini ve nüve datasheetlerinde bulunan Ve,Ae,Le değerlerini nasıl hesaplayabilirim?

elektronik

Trafo Hesaplama Programı "ExcellentIT"

Kırambor

Alıntı yapılan: elektronik - 19 Kasım 2021, 11:25:16Trafo Hesaplama Programı "ExcellentIT"

Teşekkürler fakat ben biraz da mantığını anlamak istiyorum. Yani evet bu hesapları program yapıyor ama arka tarafta neler oluyor onu bilmek istiyorum.

Yuunus

adres veriyorum @z, soyle hic adi sani bilinmeyen bir nuvenin permabilitesi olcum metoduyla nasil bulunur anlatsa, isin en can alici noktasi o zaten.

z

Aslinda bu konuda bilgisayara usb ile baglanan bir cihaz yapmak istiyorum.

Yapilmasi gereken sey, nuve uzerine mesela 10 tur sarmaniz nuveyi guzelce kapatip 10 tur bobin uclarini USB cihazin soketine baglamaniz.

Cihaz otomatik olarak bir iki olcum yapip ardindan size su bilgileri verecek.

1. AL
2. Bsat

Nasil is gorur ve satar mi?
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

#5
hocam kac tane satmak istedigine bagli , ben alirim iki tane ama kac kisinin bsat ile isi olur, zarar edebilirsin ama dua alirsin. ::ok

z

Nuvenin Bsat degerine sahip olmazsan bobin saramazsin ki. Herhangi bir nuveye istedigin degerde enduktans sarabilirsin fakat nuvenin BSat degeri uygun degilse  o bobini akitmak istedigin akim degerinde kullanamazsin.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Yuunus

Alıntı yapılan: z - 19 Kasım 2021, 15:52:22Nuvenin Bsat degerine sahip olmazsan bobin saramazsin ki. Herhangi bir nuveye istedigin degerde enduktans sarabilirsin fakat nuvenin BSat degeri uygun degilse  o bobini akitmak istedigin akim degerinde kullanamazsin.
ben aksini iddia etmedim ki, sadece ihtiyac duyacak insan sayisi az olabilir demek istedim.

Yuunus

Alıntı yapılan: Kırambor - 19 Kasım 2021, 10:17:13Push Pull topolojisini kullanarak bir devre gerçekleştirdim. Trafo tasarımı yapmam gerekiyor. Trafonun çıkış gücü maksimum 100W olacağı için tablodan 70-100W arası için nüve seçimi yapmaya karar verdim.
 



Trafo için diğer hesaplamalar da yaptım. Giriş gerilimi 20V çıkış gerilimini 330V olarak belirledim. Maksimum 100W çıkış için maks 330mA çıkış akımı olmalı.

Zorlandığım kısım trafo için nüve seçimi ve nüvenin boyutları ve manyetik geçirgenliğini hesaplamak. Nüvenin boyutlarını, manyetik gerçirgenliğini ve nüve datasheetlerinde bulunan Ve,Ae,Le değerlerini nasıl hesaplayabilirim?
Ae dedigi bobinin sarildigi gobek alani, bu sana kac volt icin kac sipir saracagini bulmak icin gerekli
Wa diye bir deger var o da gucu hesaplarken  gerekli Widow area(Wa) toplam saginin sigacagi alan
https://www.powerelectronicstalks.com/2020/07/toroid-core-permeability-calculation.html

Kırambor

Soruyu sorduğumdan beridir biraz trafo tasarımı üzerine çalışıyorum fakat gerçek anlamda bayağı zorlanıyorum şu anda. Push pull kullanarak bir DC-DC converter yapıp, converter çıkışında ultrasonik transdüser sürmeyi hedefliyorum.

Devrem şu an için şu şekilde:



Normalde bu devrenin elimde hazır trafosu var fakat ben çıkış gerilimini ve gücü artırmak istiyorum. Trafonun primerine gelen gerilimi 20v olarak ölçtüm. Çıkışta da 220 volt elde ediliyor.Güç ise 3-20 W arasında değişiyor. Benim hedefim primerde 20 volt, sekondarde 330 Volt çıkışa ve 100 watt güce sahip bir çıkış elde etmek.

İnternette araştırma yaparken hep yarım yamalak anlatımlar görüyorum. Böyle adım adım tane tane anlatım göremiyorum. Trafoyu sıfırdan kendim yapmak istediğimi için nüvenin belirlenmesi, nüvede Ve, Ie, Ae değerlerinin hesaplanmasını da ben yapmak istiyorum. Kullandığım topoloji için sıfırdan trafo hesabı yapabilmem için yardımcı olabilir misiniz? Daha önce hiç trafo tasarımına girmediğim için karanlık bir yolda yürüyor gibi hissediyorum.


power20

Alıntı yapılan: Kırambor - 04 Aralık 2021, 16:30:36.. hesaplanmasını da ben yapmak istiyorum.

En kral hesabı da yapsanız, sonunda deneme yapılacak. Hesaplanan nüve ile bulabildiğiniz farklı olabilecek.

Kısa yoldan  3..5 nüve ile deneme yapsanız? Geçici olarak yapıştırarak bu deneme mümkün olmaz mı?  3..5 değil 10 nüve olsun.  Hesap kolay tutmaz sanıyorum

deneme_123456

Hesaplamadan kolay olmaz, mutlaka sarım yapılsın demek; ben hesap kitap bilmiyorum deneme yanılma ile buluyorum demek.

Push-Pull çok kolay bir topolojidir ve hesaplanarak gayet bulunabilir.

Çinlilerin uygulamalarına göz atın derim.

Kırambor

Alıntı yapılan: deneme_123456 - 04 Aralık 2021, 22:27:53Hesaplamadan kolay olmaz, mutlaka sarım yapılsın demek; ben hesap kitap bilmiyorum deneme yanılma ile buluyorum demek.

Push-Pull çok kolay bir topolojidir ve hesaplanarak gayet bulunabilir.

Çinlilerin uygulamalarına göz atın derim.
Teşekkürler. Çinlilerin uygulamalarını bulabileceğim forum veya site benzeri yerler biliyor musunuz?

z

#13
Gene geldik BAL hesabina.

Sectigin nuvenin uygulamadaki gucu karsilayacagindan eminsen; (EC42/42/15 ve EE42/42/20 push pull yapida 20Khz ustunde en az 200W veriyor)

Ultrasonik sensoru sinusel formda surecegini varsayarsak %50 duty kullanacaksin demektir.

Frekans F ise Ton=1/2F olur.

Cogu nuvede dB=200mT aki degisikligi yapilir. (Sectigin nuvenin detayli katologundan bulabilirsin)

Volt basina tur oranini Ton/(dB *S) den hesaplarsin.

db=200mT
S=Nuvenin kesiti (mm kare)
Ton uS cinsinden

Hepsi bu kadar.

Bu denemeye baslayacagin volt basina min tur sayisi.  Eger yuksuz bostaki trafonun  miknatislama akimi yuksek ciktiysa (kacak akilar yuksek demektir) bu degeri artirmalisin. Ancak bu degerin artmasi kacak enduktansi da artirir. O yuzden sarim kalitesini artirmak gerekecektir. (Bu da denemeleri gerektirir.)

Sekonder voltajin sinus formunda olmadigindan bunu LC filtreden gecirmen gerekecek. Haliyle filtre istedigin frekans bileseni disindakileri yok ederken verdigin gucun bir kismini kaybedecek, LC filitre cikisinda yuk  yokken cekilen akima bakarak volt basina sarim sayisi ile oynaman sart gorunuyor.

Ote yandan daha dusuk duty kullanarak primerlerin iki bas ucuna baglayacagin C ile sistemi rezonansa da getirebilirsin. Fakat sekonder tarafindaki L yi ayarli bobin yapmak isini kolaylastirir.

Primerin ortak ucuna seri enduktans baglayip her iki transistoru de iletime sokup sirayla bir birini devreden cikartmak daha sonra tekrar iki transistoru iletime sokup bu kez digerini devreden cikartmak gibi yontemler de var.

Fakat bu is bence de cok deneme gerektirir. @deneme_123456 bu islerin nasil denemeden yapilacagini anlatirsa biz de ogreniriz.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Kırambor

Alıntı yapılan: z - 04 Aralık 2021, 22:37:48Gene geldik BAL hesabina.

Maalesef içine bir girdim çıkamıyorum. Youtube kanalınız çok güzel içerikler barındırıyor. Müsait bir zamanınızda sıfırdan trafo hesabı yapma konulu bir video çekebilir misiniz acaba? Benim gibi tecrübesiz arkadaşlar için iyi bir rehber olacağına inanıyorum.