Cihazların Kopyalanmasına Engel Olan Komponentler

Başlatan Epsilon, 27 Kasım 2021, 19:44:10

Epsilon

5-10 yıl kadar önce yaklaşık 10 cm plastik boruları ısı ile kaynatan bir cihazda bc307 ye benzeyen tam olarak ne olduğunu anlayamadığım  componentler vardı.Sanırım bu tür malzemeler cihazla haberleşip bir tür anahtar-kilit onayı alındıktan sonra çalışıyor.
Mesela DS2505 bu tür bir kilitmidir? Bu tür bir amaç için kullanılıyorsa içindeki bilginin okunmasının ve bunun yeni bir DS2505 e yazılmasının bir yolu varmıdır?
Bu bilgiler nerede saklanıyor(register yada bölge adı nedir?)
DS2505 Datasheet

tunayk

Evet dediğiniz gibi kopyalama koruması olarak iş görür. Üstelik kimlik verisini silme imkanı yok demiş.  Eğer kullanan amca bu kodu kendi yazılımına gömmüş ise yapacak bişey yok. Ancak sonradan eklenen kullanıcı datası ise belki bir arka kapı vardır. Anladığım kadarıyla eski veriyi silme imkanı yok. Sadece ekleme yapılabiliyor.

Öte yandan eski zamanlarda analog  devrenin bazı kritik yerlerine takılan fake elemanlar vardı. Kimisinin  dışarda yakarak açık devre yaptığı zener vb. Diyot taktığı da vakidir. Siz kopya veya tamir esnasında elemanın sağlamını takıyorsunuz ve devre çalışmıyor. Hatta uygun yerde ise devredeki diğer malzemeleri de bozuyor.Tırmalayıp duruyorsunuz çözecem diye. :)

MrThinking

Sizlerde bir tasarımcısınız. Bu sırları açıklamasakmi acaba?
Ego=1/Knowledge

Epsilon

Peki cihaza ilk bağlandığında MCU örneğin ilk haberleşme sırasında one wire bağlantıyı analiz eden bir yazılımla hangi bilgiler geldi diye analizi yapılamazmı? Yani ilk başta  DS2505 ile ilgilenmiyoruz ne gönderiyorlar takip etsek (Sniffing mi deniyor tam bilmiyorum ) bundan birşey çıkarmı?

tunayk

Alıntı yapılan: Epsilon - 27 Kasım 2021, 20:18:05Peki cihaza ilk bağlandığında MCU örneğin ilk haberleşme sırasında one wire bağlantıyı analiz eden bir yazılımla hangi bilgiler geldi diye analizi yapılamazmı? Yani ilk başta  DS2505 ile ilgilenmiyoruz ne gönderiyorlar takip etsek (Sniffing mi deniyor tam bilmiyorum ) bundan birşey çıkarmı?

Sniffing işine girerseniz tabiki sonuç alınır. Eski veya yeni model pek çok cihazı haberleşmeyi dinleyerek analiz edebilirsiniz.

Örneğin araçlardaki teyp vb. Aksamda eprom kullanıyorlar özel kodu tutmak için. Benim gibiler sadece araç kullanıcısı olarak bunları aşamıyor. Ancak uğraşanlar epromu söküp dışarda okuyup yazarak araçtan araca parça aktarabiliyorlar.
Hepsinin bir kolayı var sonuçta. Adamlar intelin işlemcilerinde backdoor buluyorlar ki, bizim gariban elemanlara ne kalmış.
İşin özü devrenin cihazın önemine göre yöntemler ve çözümler değişir. 

tunayk

Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 20:15:29Sizlerde bir tasarımcısınız. Bu sırları açıklamasakmi acaba?

Siz böyle koruma yapıyorsunuz galiba :)
Bunları bilenler bilir zaten. Bilmeyenler de varsın öğrensin, daha iyisini yapsın. Hiç olmazsa kişinin gelişiminde bir katkımız olur, memleket kazanır, zararı yok. Biz elimizin ürününü değil , nasibimizde olanı yiyoruz, kasmaya gerek yok.

MrThinking

Alıntı yapılan: tunayk - 27 Kasım 2021, 20:37:03Siz böyle koruma yapıyorsunuz galiba :)
Bunları bilenler bilir zaten. Bilmeyenler de varsın öğrensin, daha iyisini yapsın. Hiç olmazsa kişinin gelişiminde bir katkımız olur, memleket kazanır, zararı yok. Biz elimizin ürününü değil , nasibimizde olanı yiyoruz, kasmaya gerek yok.

Nasiplerinde olanı yiyorlarsa neden kopyalama engeli koyuyorlar.
Bence sadece siz böyle düşünüyorsunuz...iyi düşünüyorsunuz
Ego=1/Knowledge

Epsilon

Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 20:39:55Nasiplerinde olanı yiyorlarsa neden kopyalama engeli koyuyorlar.
Çünkü 0,1 dolarlık parça sayesinde 20 dolarlık modülü 300-500 dolara yine size satıyorlar.


MrThinking

Alıntı yapılan: Epsilon - 27 Kasım 2021, 20:45:55Çünkü 0,1 dolarlık parça sayesinde 20 dolarlık modülü 300-500 dolara yine size satıyorlar.


Demekki tekkeyi bekleyen çorbayı içiyor.
Adam o modülün kopyalanmasından ziyade kendi tasarımını, emeğini koruyor. Yani tekke de harcadığı yıllarını koruyor.
Ego=1/Knowledge

Sozuak

Aynen öyle oluyor.

Asıl sorun bizimkilerde. Toplam meblağa göre değişir ama  geliş fiyatını(maliyetini) x2, x3 yapıp satıyorlar bizde de . Sonra vay kopya korumalı diyoruz. 50 dolarlık malzemenin 200-250 dolara satıldığını biliyorum. Bir sırrı da ben açığa verdim kahretsin.

MrThinking

Alıntı yapılan: Sozuak - 27 Kasım 2021, 20:54:00Aynen öyle oluyor.

Asıl sorun bizimkilerde. Toplam meblağa göre değişir ama  geliş fiyatını(maliyetini) x2, x3 yapıp satıyorlar bizde de . Sonra vay kopya korumalı diyoruz. 50 dolarlık malzemenin 200-250 dolara satıldığını biliyorum. Bir sırrı da ben açığa verdim kahretsin.
Siz geçende de bir sırrı açığa verdiniz. Smps entegrelerinin filtre kondansatörü ile ilgili. Ben bu sırrı buluncaya kadar 1 sene harcadım. :)
Ego=1/Knowledge

Epsilon

Alıntı yapılan: ümitgungor - 27 Kasım 2021, 20:57:09Siz geçende de bir sırrı açığa verdiniz. Smps entegrelerinin filtre kondansatörü ile ilgili. Ben bu sırrı buluncaya kadar 1 sene harcadım. :)
Sır neydi merak ettim şimdi  :)
(İki kişinin bildiği sır değildir  :D )

Sozuak

#12
Kontrol entegresinin besleme hattındaki kondansatör arızası nedeni ile çoğu smps arızalanıyor. İlk sır buydu :)

Şimdi tıbbi cihazlar için şu da bir gerçek.
Yılların firması bir cihaz üretiyor ve markasını basarak güven-kalite sembolü oluyor. Birisi de düşük performans ve kalitede aparat üretip bu cihaza orijinal dışında taktığında o cihazın  başarımı düşünce yada kötü bir olaya sebep olunca da marka kötüleniyor suçlu duruma düşüyor. Haliyle üretici kendi standartlarında ürününü ve ününü koruyor sorumluluk alıyor. Zaten yazar bazı kılavuzlarda uyumsuz yada yan sanayi yada taklit aksesuar kullanılması durumunda sorumluluk kabul edilmez diye.
Peki diyelim ki X kişi ABC cihazını z yan sanayi parçası ile kullandı ve bir zarar oluştu. Kendisini korumak için orijinal aksesuar temin edip cihazın yanına koysa  kim nereden bilebilir gerçekte durumun öyle olmadığını. Bunu garanti altına almak için de haliyle bir takım tedbirler alıyorlar ve almalılar da.  Bunun en garanti yolu da yan sanayi ürün yapılamamasını sağlamak. PS4 ünüze yan sanayi kol alırsanız kimse ölmez ama her yerde öyle değil maalesef.
Bizler de bu tip durumlar ile karşılaşmamak adına bazen çeşitli tedbirler de alıyoruzdur eminim.:)

Epsilon

Medikal cihazlarla ilgili ufak bir tecrübem benimde oldu.Medikal bir cihaz vardı.Bunların elektrodları dünya kadar paraya yenileniyordu.10 civarı elektrodu vardı 2 tanesinin yenisinin fiyatı tanesi 750 USD civarındaydı.maliyeti ise tam olarak 0,1 USD lik kimyasaldı.Yani elektronik bir parça takılmıyor.

Ayrıca şöyle bir durumda var.Medikal cihazlarda sistem ne kadar kritik ise güvenlik tedbiri olarak sonuçları doğrulayan en az  5 tane doğrulama sistemi doğruluğu kontrol ediyor.Yani o elektrodlardaki her bir sonuç diğer 8 elektrodunda sonuçlarının aynı derecede değiştiriyor böylece sağlaması yapılmış oluyor.
Ayrıca MCU lu sistemlerde örneğin voltaj ölçümlerindeki bir anormallikte yazılım muhtemelen bir Error kodu verip sistemi kapatacaktır güvenlik için.