dijital ölçü aletlerindeki volt ölçme kısmı nasıldır?

Başlatan Hattusa, 01 Mart 2022, 21:48:43

tunayk

Alıntı yapılan: SB7 - 02 Mart 2022, 23:59:30En uygun bu şekilde olmaz mı? (İzolesiz)

AC yerine DC uygulanacak.
Çıkışa gerilim bölücü eklenip ADC ile okunacak.
2 diyotun gerilim düşümü yazılımla eklenecek.
Diyotların gerilim düşümü lineer değil. Precision Rectifier konusuna bakılabilir AC ölçüm için

SB7

@Kılıç hocam arkadaş 6-12V DC ölçüm yapmak istediği için bu yöntemi söyledim.

@tunayk hocam diyotun ileri yön gerilim düşümü çıkışa bağlanan gerilim bölücü direnç değerleriyle alakalı. Akım belli bir değerin üzerinde olursa diyot ileri yön geriliminde çok sapma olmayacaktır.

-Opamplı çözümler daha mantıklı bu iş için, ben arkadaşın sınırlı ölçüm aralığı için ucuz bir çözüm yolu önerdim. Kapsamlı bir projede ben de opamplı bir çözüm yoluna giderdim.
-SB7

Erol YILMAZ

Alıntı yapılan: Hattusa - 01 Mart 2022, 21:48:43istediğim 6-12v luk bataryanın girişlerini nasıl girersem gireyim işlemcimi yakmadan hassas bir şekilde ölçmek istiyorum. derdim bu, sorumsa nasıl yaparım?

Bu aralar masaüstü 6.5+ digit ölçü aletlerini inceliyorum.
Bahsettiğiniz gerilim giriş bölümü elbette en önemli bölümlerden birisi.

Temel olarak yapılan şey şu:
1. Akımı sınırla, (Yeteri kadar büyük direnç ile)
2. Gerilimi ölçekle... (sinyali etkilemeden, genellikle 10MOhm ile yüklenerek.. )
3. Buffer ile ADC'ye aktar.

Ölçümler Bipolar olarak yapılıyor. Yani gelen gerilim (+) yada (-) direkt olarak ölçülebiliyor.

Esas ölçüm yapısı genellikle +/- 10V (+%20) u direkt okuyacak şekilde tasarlanmış. Diğer herşey bunun etrafında kurgulanmış.
Yüksek voltaj mı ölçülecek?  Gerilim -10...10V seviyesine alınıyor.
mV kademesinde gerilim mi ölçülecek? farketmez Gerilim -10...10V seviyesine alınıyor.
Direnç mü ölçülecek? o da -10...+10V seviyesine alınıyor.

Burada her okuma çevriminde bir MUX yardımı ile uçları kısadevre ederek,
sırası ile +REF/-REF gerilimini okuyarak otomatik dahili kalibrasyonunu yapıyor.

El tipi ölçü aletlerinde ise besleme gerilimi kısıtlı olduğu için olaylar daha dar bir alana sıkıştırılmıştır diye tahmin ediyorum.
Konu ayrıntılı.

Sizin sorunuza gelelim...
MCU ile (+) polarite okuyayım ama (-) gelince de bozulmasın diyorsanız konu sadeleşiyor.
Max gerilim 100V, ADC max giriş geriliminiz de 5V olsun.
Dirençler ile 20x gerilim bölücü yapacaksınız. Ölçü aletinin giriş direnci de 200K kafi olsun.

Ölçülecek Analog sinyali 190.2 kΩ + 10 kΩ gerilim bölücüden geçirdikten sonra, (190.2 kΩ = 3 × 63.4 kΩ seri)
çıkışına BAV199 düşük kaçak akımlı kelepçe diyodu ve şaseye doğru 10nF (C0G/NPO) kapasite ve seri 1.5 kΩ + 10nF (C0G/NPO) kapasite kullanarak
ADC'ye girmek mümkün.
Buradaki 10nF kapasite hem gerilimi filtre etmek hem de ADC ölçümü sırasında düşük empedansı sağlamak için...
5 V rayına 2,2 kΩ bleeder (≈2,3 mA) konularak kelepçe akımının rayı yukarı kaldırması engellenir.

Burada gerilimi terste bağlasanız hiçbir arıza olmaz.
Akımınız 190.2 kΩ ile sınırlanmış, Kelepçe diyodu ile de (+) ve (-) besleme hattına aktarılmış durumda.
Max diyot akımı (100-5V) / 190.2 kΩ = 0.5 mA mertebesinde.

1,5 kΩ'un görevi: Ters bağlantıda kelepçe düğümü −0,7 V'a oturur;
ADC pininin mutlak maksimumu ise genelde −0,3 V'tur.
Seri direnç, MCU'nun dahili ESD diyoduna giden akımı µA seviyesine indirerek korumayı tamamen BAV199 üzerinde tutar.