Balast çıkış voltajı ?

Başlatan gevv, 22 Mart 2022, 14:04:45

gevv

Selam,

Hava temizleyicinin UV lambası yandı firma 800tl fiyat verdi ... Lamba üzerinde marka model yazmıyor araştırdım letgodan satıcı resim eklemiş GPH270T4L  diye bir model fakat bilgi bulamadım.  Alternatif aradım Osram UV lamba buldum  fakat veri sayfalarında 56v ile çalıştığı yazıyor.

Cihazın lambasının  kaç volt ile çalıştığı belli değil balast çıkışlarını ölçtüm AC 8V veriyor bu lambanın çalışma voltajı 8V olabilir mi ?




Not: Lambanın bir kanalı sağlamdı DC 13V verdim ilk sarı ışık verdi sonrasında maviye döner gibi olup yandı kül oldu :)

 

z

8V flaman voltaj degeri olmasin. Normalde atesleme voltaji bir kac yuz volttur. Lamba ateslendiginde uclarinda 56v kalabilir.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gevv

Bilmiyorum abi araba lambası gibi bir şey ateşleme gerekiyormu

8v olanıda varmış https://www.ubuy.com.tr/tr/product/13ER0N7O-uv-light-uv-ats4-450-superior-bulb-for-aqua-treatment-services-ats-4-450-10000-hours-use-in-models-d

Bu arada iki çıkışada 160ohm direnç bağladım ikiside 38v ac veriyor
 

z

#3
Gaz desarjli tup degil mi bu?

Tupun her iki basinda da flaman vardir. Bunlarin herbirisi dusuk gerilimle kizdirilir. Iki flaman arasina da atiyorum 200v AC gerilim uygulanir. Lamba isildamaya baslayinca 200v 50..60v seviyelerine duser.

Klasik fluorasant lamba mantiginin aynisi. Sadece bobinli balast yerine elektronik devre olmasi lazim.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

gevv

Tamamdır Abi ne dersen o ben bilmem gaz deşarj tüp :)

Şimdi 160 ohm yük ile çıkışlar 38vac verdi 100 ohm bağladım 30vac verdi

Firmayı aradım lambanın çalışma voltajı 12 watt dediler o gücü bana çalışma voltajı bilgisi lazım dedim 12v dediler  pek içime sinmedi :) 

Ama bağladığım yükler hafif olduğu için voltaj yüksek kalıyor olabilir 12v lamba bağlayınca normal çalışabilir diye düşünüyorum  :du:
 

z

Elektronik devreye 8W isildaklarin florasan lambasi takarak da fikir edinebilirsin.

Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

JOKERAS

Bildiğiniz Florasant mantığı.Bir tarihte arızalı olan devresinden tamir etmiştim.
Çalışınca Lambanın tuhaf derin Mor rengine aldanıp şöyle bir iki saniye bakmıştım,
Bakmaz olaydım.O günün gecesi ve 2 Gün zehir oldu.Gözlerimi mahvetmişti.
Kesinlikle ışığa bakmayın!

Sozuak

#7
Voltajına takılma tüpün uzunluğu  büyük ölçüde ateşlendikten sonraki işletme voltajı ve çapı da gücü ile alakalı. Tabi gaz karışımı da önemli ama anlamlı fark yaratmaz. Aynı boy ve çapta birşey bulursan işini çözersin fakat mavimsi ışıldamaya gözlerin ve cildin ve başka canlılar maruz kalmasın. Flamanlar 6V x2 12V ile ısıtılır ve ateşlenir.  Eskiden flamanları 6 şar volt ile besleyerek  dimmimng yapan bir devre yapmıştım. 2 tane ayrı 6 V sargılı trafo ile yalıtımlı besleyip (dirençle akımı da sınırlayıp) triyaklı dimmer ile parlaklık ayarı yapabiliyordum. Neyse abartılacak bir olay değil bildiğin flüoresan ampül sonuçta. Başka bir devre ile  farklı bir standart tüpü de alıp kullanabilirsin.

Not:  Şöyle birşeyle  flamanları kopuk lambaları da kullanmaya devam edebilirsin.

https://www.giangrandi.org/electronics/dc-fluorescent-tube/dc-fluorescent-tube.shtml

gevv

İlgilenen herkese teşekkürler sağ olun. @Sozuak hocam söylediğiniz gibi benzer bir şey takıp deneyeceğim olmadı hazır balastlı olanlarda takarım.
 

z

Fakat flamansiz calistirma yonteminde lamba DC voltajla calistirildiginda lamba uclari kisa zamanda kararir ve lamba is gormez hale gelir. Bu sadece kisa sureli cozum olur.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Bulent hocam ara ara lambayi ters cevormek oneriliyor ama flamani kopmus lambayi hala kullanabilmek adina is goruyor. Ben lambayi bazen biraz dusuk gucle kullaniyorum ama eskiden uzun sureli kullandigim da olmustu. Kompakt floresanlar cikmadan once evdeki floresanlarin hepsini hemen yanacak sekilde bu tip devrelerle yakardim gozle gorulur bir omur kisalmasi hatirlamiyorum o zamanlardan.

z

Ogreniyken fluorasan lambanin flamani kopunca bu sekilde lambayi kullanmaya baslardik. Hem de kirpismadan aninda lamba isildardi. Fakat tam hatirlamiyorum ama kisa zamanda kararma yapar ve bir daha hic isildamazdi.

Belki sifir fluorasan lamba uzun calisabilir. Dedigim gibi bu yola flamani kopunca basvururduk.
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.cncdesigner.com

Sozuak

Akım sınırlama ile ilgili biraz. Olması gerekenden daha güçlü  akım akıtan bir devrede dediğiniz oluyor. Ben biraz pimpirikliyim, mesela çalışma geriliminin %10 daha düşük değerinde çalışınca misal ömrü %30 artar ya lambaların onun gibi Allah ne verdiyse  bağla gitsin şeklinde değil de :) 

apsis

#13
@gevv hocam lambanın çapı kaç?

Linkteki firma UV lamba çeşitliliği açısından belki de en iyisi. Sendeki lamba UV-C floresan. Sterilizasyon işlemleri için kullanılır.

Çalıştırırken çıplak gözle bakma kaynak makinesine bakmakla aynı etkiyi görürsün.

https://alkansan.com/

Eğer Ankara'daysanız ulus sanayi sokakta bir kaç yere yönlendirebilirim.
"Makineye Beyin" MEKATRONİK

gevv

1.3cm  civarında  ankarada değilim. Siteyi biliyorum osram bilgilerine oradan ulaşmıştım firmaya sorayım belki ellerinde uygun ürün vardır.

Teşekkürler.