PFC(power factor correction) tam olarak nedir?

Başlatan Yuunus, 02 Ağustos 2022, 23:04:17

Yuunus

PFC denince aklima bir smps guc kaynaginin girisindeki line voltajini sabit tutmak icin tasarlanmis fazladan bir boost converter, yada ikinci bir guc kaynagi olarak aklimda canlanmistir, lakin anlamadigim neden bunun 400V ta sabit tutulmak istendigi, sebeke voltaji AC220V bunu dc ye cevirince 310V peak olmak uzere yuke gore goreceli dalgalanan bir voltaj elde ediliyor, tamam bunu sabit tutmak isteyelim ama bu voltaji neden 320V gibi bir degere sabitlemek yerine 400V a sabitliyorlar, bu rakkamin bir sihri mi var? keza voltaj buyudukce anahtarlama elemanlari dahada pahalanacak.

power20

Şebeke gerilimi 220VAC olarak  bazen düşer bazen artar.

Yapılacak devre  bazen yükseltici bazen düşürücü olarak farklı yöntemler deneyerek zorlanmasın diye sadece  yükseltmeyi uygun görmüşlerdir.

Yuunus

Alıntı yapılan: Kılıç - 02 Ağustos 2022, 23:19:20Şebeke gerilimi 220VAC olarak  bazen düşer bazen artar.

Yapılacak devre  bazen yükseltici bazen düşürücü olarak farklı yöntemler deneyerek zorlanmasın diye sadece  yükseltmeyi uygun görmüşlerdir.
dusurmekte mantikli gelmiyor, o zamanda gucten feragat edip yuksek akim ile calismak zorunda kalacaksin.
acaba sebep en verimli yukseltme adimi 400V ami tekabul ediyor?

quarko

#3
PFC, nam-ı diğer; güç faktörü düzeltme işlemi. AC bir kaynağa kontrolsüz bir diyotlu doğrultucu bağlayıp DC ye dönüşüm yapıldığında, kaynaktan çekilen akımlar sinüs formundan uzak ve güç faktörü 1 den uzaktır. PFC'nin maksadı ise AC kaynaktan çekilen akımın mümkün mertebe sinusoidal forma benzetme ve güç faktörünün 1'e yakınlaştırmaktır. Bu da en uygun şekilde kontrolsüz doğrultucu çıkışına bir boost dönüştürücü ilavesi ve elde edilebilir. Tabi ki kontrol de ona uygun olmalı. Boost dönüştürücü kullanıldığı için de çıkış gerilimi, girişten bir miktar yüksek olmaktadır. 400VDC değeri de sıklıkla kullanılan bir DC bara gerilimi olmuş, zaman içerisinde. Ama tabi bu seviyede olması gerekmez. Uygulamaya göre daha farklı bir değer de tercih edilebilir.  Uygulamaları incelerseniz, PFC katında DC bara gerilimi olarak genelde 400VDC elde edilir. Ardından da ilave bir DC-DC dönüştürücü ile istenilen farklı gerilim seviyeleri oluşturulur. Bu da tamamen uygulamaya göre 400V tan düşük te olabilir, yüksekte.. DC-DC katında da genelde LLC, Phase Shift gibi topolojiler tercih edilir.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

serkan_48

Çok detaylı bilmiyorum ama okudugum kadarıyla edindiğim bilgi şöyle.

Avrupa şebeke gerilimleri için maksimum değer 265Vrms'dir. Nominal gerilim 220 voltdur.. Yani çıkış gerilimi maksimum 265 × 1.414 = 375Vdc'den yüksek olmalıdır.

Pfc calisma mantığında anahtarlama elemanının sebekeden ani akımlar çekmemesi  mantığı ile işler. Pfc olmayan guc kaynaklarında anahtarlama elemanının ani akim çekmesi sinüs formunun bozulmasına neden oluyor.

Bir PFC boost kontrolörü, AC şebekesinden cekiken akımın dirençli bir yük tarafından çekiliyormuş gibi "görünmesini" sağlamaya çalışır. Böylece, giriş besleme gerilimi dalga formunun düşük kısımlarında, PFC kontrolörü çıkış kapasitörüne düşük miktarda enerji aktarır ve bu, gelen kaynaktan alınan düşük akım anlamına gelir.
Saygılarımla ben Serkan www.iklimlendirmesogutma.com

Yuunus

#5
Guc katsayisi duzeltme isini nasil yapiyor ki, anahtarlama elemanlarinin ani yuklenmelerini suspanse ediyor diyorsunuz ama kendiside bir anahtarlama elemanina zaten sahip degil mi, yok eger ihtiyac duyulan gucu kapasitorlerde hazir bulundurmak ise amac, bunu daha buyuk kapasite baglayarak zaten elde edilemez miydi?
...birde bu is icin ayrica uretilmis kontrolculer var, normal pwm entegrelerinden farki neki, bir TL494 ile pfc yapilamaz miki?

sedronjames

Şebeke voltajı ve şebekeden çektiğiniz akımın aynı fazda olduğu durumda güç faktörü 1'dir. Arkadaşların bahsettiği gibi tam dalga doğrultucu ile kaskat bağlı boost devreleri ile de yapılabilir. Literatürde Boost Rectifier olarak geçen kontrollü doğrultucular bulunmaktadır. Kapalı çevrim olarak çalışan bu doğrultucular giriş geriliminin faz açısını PLL yöntemi ile belirler. Devamında, akımın da aynı fazda oluşabilmesi için anahtarlama sinyali üretir.

quarko

Son zamanlarda 2/3 seviye interleaved boost, vienna pfc topolojileri de çok yaygınlaşmaya başladı.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

fide

#8
Köprü diyot ile elde edilen doğrultmada filtre kondansataörü üzerinde her zaman gerilim olduğu için şebeke gerilimi kondansatör üzerindeki gerilimden daha yüksek olmadığı sürece diyot iletime geçmez.
Atıyorum kondansatör üzerinde 200V Dc gerilim var. AC şebekenin o anki gerilimi kondansatör + diyot forward gerilimi olmadığı sürece yani 200V + Vforward  geçmediği sürece diyot kesimde kalır. Bu sebeple şebekeden alternansın tamamnında değil sadece aşağıda grafiktekine benzer daha dar bir aralıkta akım çekiliir. Bu da şebekenin dengesiz yüklenmesine sebep olur. PFC devrelerinde switch mode ile düşük voltajlarda bile bobin ile boost yapı oluşturulup çıkış kondansatörü doldurulur. Bu şekilde şebekeden çekilen akım gerilim ile senkronize edilmeye çalışılır. Bu durumda PFC faktörü 1'e yaklaşır.



aşağıdaki linkte görsellerle olayı güzel açıklamış
https://techweb.rohm.com/knowledge/si/s-si/05-s-si/7389
Her birimiz, geride bıraktığımız eserler kadar ölümsüzüz. Evlat gibi, talebe gibi, icatlar gibi...   http://fidenetgaraj.blogspot.com

CLR

@fide 'ye ek olarak, pfc olmayan yapıdaki akım darbesinin taşıyacağı enerji, sistemin isteyeceği tüm enerji kadar olmak zorundadır, dolayıyla kısa zamanda daha büyük akım geçirilmeye çalışılır. Pfc ile bu enerji tüm alternansa yayılır
Knowledge and Experience are Power

Yuunus

herkese tesekkur ederim, degerli zamanninizi ayirdiginiz icin.

Yuunus

#11
ayrica sistem faza duyarli calistigi icin de tl494 veya baska bir pwm-ic ile de bu is sanirim yapilamaz, yada en azindan tl494'e ek bir donanim eklemeden olmaz, sistemi komple degerlendirirsek boost devresinden biraz fazlasi var.