Push-Pull converter ?

Başlatan cannn, 13 Kasım 2022, 01:50:53

cannn

İyi günler, SMPS trafo tasarımlarını inceliyorum.Flayback,full bridge ve half bridge üzerine örnek tez ve makaleler ile olayı anlasam da push-pull transformatör tasarımı hakkında istediğim gibi bir kaynak bulamadım. Anladığım kadarıyla push-pull converter tasarımında orta uçlu trafo kullanılıyor. Bu trafonun tasarımını nasıl yapabilirim daha önce yapan yada elinde örnek kaynağı olan var mı ? yada push pull converter da full bridge trafosu kullanılabilir mi ? sağlıklı günler dilerim.

Z80

Push-pull trafosu aynı half bridge trafosu gibi ortak uçludur. Aralarındaki fark, half bridge'de bara geriliminin yarısı uygulanır, push-pull da tamamı. Yani trafo hesabını half bridge trafo gibi yapacaksınız ama gerilim 2 katı olacak.

Örneğin bara gerilimi 310 V, half bridge'de sargının her birine 155 V uygulanır. Push-pull da 310V.

Push-pull da transistörlerin üzerindeki gerilim de bara geriliminin 2 katı olur. Ayrıca anahtarlama sırasında çok yüksek genlikli iğne palsler üretilir. Yani trafoyu süren transistörlerin gerilimi bara geriliminin en az 3 katı olmalıdır. İyi bir de snubber ister.

Trafonun sargılarının da çok dengeli sarılması gerekir. Yani endüktansları birbirine tam anlamıyla eş olacak ki her alternansta manyetik akı döngüsü dengeli olsun. Böyle olmazsa trafo ve transistörlerden biri aşırı ısınır.

Yıllar önce push-pull devreleri tasarlamıştım. Aklımda bunlar kalmış.
Bunlar da belki işine yarar.

https://s2.dosya.tc/server20/ti6445/Designing_a_100kHz_32_watt_Push-Pull_Converter.pdf.html

https://s2.dosya.tc/server20/r0h9sf/Push-Pull-converters.pdf.html

     

 
 


 

Yuunus

eger besleme voltajin 200v un uzerinde ise push pull degil fulbridge kullan, sahsen push pull u dusuk voltajlarda (110v un altinda) tecih ediyorum, eger full bridge hesabini biliyorsan ekstradan bir hesap yapmana gerek yok, sadece tek sargi yerine ortak uclu iki sargi saracaksin, topoloji sadece primeri ilgilendirir, sekondori istersen yine tek sargi kullanabilirsin, push pull sarim yonu onemli, birinci sarginin cikisi ile ikinci sarginin girisi ortak nokta olacak.

asma

Merhaba
Half/full bridge için kullanılan trafoyu söküp tekrar sardıktan sonra push pull için kullanabilirsiniz. Bu üçü kendi arasında barışıktır. Fly back farklı.
Sınırını veya kuralını bilmiyorum ama düşük voltajlarda push pull tercih edilir , yüksek voltajda half bridge ya da full bridge tercih edilir.
Düşük gerilim: motorsiklet,otomobi,otobüs akü voltajı (6/12/24V)
Yüksek gerilim: Şebeke voltajı (110/220V)

İstenilen güç ve kullanılacak nüve bize half bridge yerine full bridge tercih etmemize sebep olur.

Örnek olarak pc güçkaynaklarında kullanılan half bridge için sarılan trafoların sekonderleri orta uçlu olduğundan aynı yapı başka devre üzerinde push pull kullanılır. Tabi primer ve sekonder yer değişir. Bir güzel yanı da primerin iki ayrı katmana sarılması (sandviç tekniği) Bu iki sarımın orta ucu karkasın dışında birleşir ve orjinalinde devreye bağlantısı yoktur. Push pul sürerken bu orta uç kullanılarak , simetrik besleme elde edilir.
Kolay gelsin.

cannn

Merhaba,
Verdiğiniz yararlı bilgiler için hepinize teşekkür ederim. @pkelle verdiğiniz ilk linkteki application note üzerinden hesaplamalarımı yaptım. Gerçekten snubber yada tvs diyot ile koruma yapısı yapsam iyi olucak genelde yaptığım araştırmalar sonucu trafonun primer sargısının doyuma girmemesi ve anahtarların back emk kaynaklı zamansız açılması vs gibi durumlar için önemli bir nokta. Ben projeyi 48V-12V converter yapıcağım için @Yuunus half bridge yada full bridge olarak yapmak istemedim ancak 40V üzerinde izoleli yapı kurmanın daha doğru olucağını düşündüğüm için böyle bir yapı düşündüm. Ek olarak half birdge,full bridge ile push pull converter arasındaki bağıntıyı sayenizde daha iyi pekiştirdim saolun. Trafonun nüve seçimine göre tasarım başladığı için @asma ben ETD39 nüvesini seçtim ümit ederim ki doğrudur. Nüve seçimine göre de sanırsam nüvenin kriterine göre çalıştığı sıcaklıkta anahtarlama frekansını belirliyoruz.