Transformatörün Giriş voltajını değiştirmek

Başlatan Mucit23, 07 Mart 2023, 18:53:46

Mucit23

Selamlar.

Tek faz ortalama 1000VA gibi güçlerde transformatörün giriş voltajını değiştirmek için AC kıyıcılar doğrudan uygulanabilir mi? Daha önce 15KW 3 faz AC kıyıcı yapmıştım triyaklar ile yüküm halojen ampüllerdi. Yani yük rezitifti. Hiç bir sorun yaşamadım.

Transformatör indüktif bir yük olduğu için harmonikler vs olacaktır. Bunun için AC kıyıcılarda Triyak ile paralel Snubber devreleri olurdu.

Sadece bu Snubber devreleri yeterli mi? 5-10kW gibi daha yüksek güçler içinde kurallar aynımıdır?

Melih1802

Böyle bir uygulama yapılan trafoya rastladım, şebeke frekansı kıyıldıkça ses yapıyordu. 12volt Ampül dimmeri için kullanılmıştı.

Mucit23

Ses yapması son derece normal. 90 derece faz açısında gerilim tam tepedeyken ateşleme yapılması durumunda sargılar bi anda zıplayacaktır. Bunun fiziksel etkileri sonucu ses oluşur ama ben oluşacak elektriksel etkiler harmoniklerden korkuyorum.

tunayk

Trafonun primer geriliminin kontrolü zaten piyasadaki büyük güçlü redresör, kaynak makinası vb. cihazlarda yaygın olarak kullanılmaktadır.  Harmonik konusu pek sevimli olmamakla beraber, bütçenize göre aktif ve pasif filtreler ile kısman azaltılabilir.
 
Direnç sürmekle trafo sürnek arasında fazla bir fark yok.  Doğal komütasyonu bozmadıktan sonra sorun yaşanmaz. Triyak ile de sürülür, tristör ile de.

Mucit23

Hocam 3 faz transformatörlerde Ayarlı DC elde etmek için iki farklı yöntem mevcut. 1. Yöntemde Transformatörün giriş gerilimini Tristörlerle kıyarak çıkışta ayarlı bir gerilim elde edip pasif doğrultucularla bu gerilimi doğrultmak

2. yöntem ise Transformatöre doğrudan şebeke gerilimi uygulayıp Transformatör çıkışında B6C tristör gurubu ile kontrollü doğrultma yapmak. Ben aslında bunu kısmen yaptım ama düşük güçlerde yaptım. Bu daha uygun maliyetli

Bu tarz redresörlerde yüksek akım DC kaynaklarda neden trafonun primer gerilimini kıyma yöntemi tercih ediliyor? Bu hem maliyetli hemde diğer yönteme göre daha harmonik yayıcı bir teknik.

Acaba Tristörlerle çalışırken yüksek akımlarda çalışmak yerine yüksek gerilimlerde çalışmak daha mı verimli oluyor?