Yüksek kapasite kondansatörün yavaş dolmasını sağlamak

Başlatan 0M42, 25 Mayıs 2023, 13:17:21

0M42

Merhaba 350 watt bldc motorlu elektrikli bisikletim var 48 volt 8 ah. bataryasına paralel 40.000uf kondansatör bağladım fazlasıyla faydasını gördüm ancak sistemi anahtar ile açtığımda kondansatör kapasitesi yüksek olduğundan pat diye anlık güçlü bir ark oluşuyor buda anahtarı kısa sürede bozuyor.

Kondansatörün sisteme sağladığı avantajları düşürmeden biraz daha yavaş dolmasını en kolay yoldan nasıl sağlayabilirim kondansatöre seri yüksek watt lı direnç bağlasam işimi görür mü sizce yda başka alternatif ne uygulayabilirim?
***

Sozuak

100 Ohm 5 watt gibi birşey bağlayıp 3-5 sn  dolunca  basit zamanlama devresi ile  röle/mos anahtarlayıp kısadevre edebilirsin yada anahtar koyar manuel  direnci kısadevre edersin.

0M42

Zaman rölesi hiç aklıma gelmemişti teşekkür ederim kesinlikle deneyeceğim  ::ok
***

ilyas KAYA


0M42

İlk kalkış anında, ani hızlanmalarda hissedilir şekilde daha tepkili oldu. Tam emin değilim ama menzil konusunda da bir katkısı var gibi ama kaç km etki etti diye sorarsanız rakam veremem.
***

frat

Anahtarı emniyet için kapalı konumda bırakıp, aç kapa için XT90 antispark soketleri denemenizi tavsiye ederim. Elektrikli bisikletçiler arasında çok yaygın kullanılıyor. Bu soketlerin bir hattında ilk temasta devreye giren seri, düşük ohm bir direnç var. İlk anda kondansatörler bu seri direncin geçirdiği düşük akımla şarj oluyor.
DataCNC ve Robotus Mühendislik Kurucusu // https://www.robotus.net & https://www.datacnc.com

0M42

Fırat bey ilginize teşekkür ederim xt90 konektör kullanıyorum ama anti spark modeli değil. Benzer uygulamayı yaptım kapasitörlere seri 50 ohm 10 watt direnç bağladım şimdilik bu şekilde idare ediyorum. Müsait bir zamanda Sozuak'ın söylediği gibi zaman rölesi kullanarak kapasitörler dolduğunda direnci devreden çıkaracak bir ekleme yapacağım. Gerçi 10 watt direnç devrede kalsa da problem çıkarmayacaktır diye düşünüyorum.
***

Sozuak

10W olmasından ziyade 50 ohm direnc kondansatörün sisteme katkısını azaltır.

Şöyle bir yapı varsa örneğin sistem off durumunda aküleri bağlıyorsunuz, on durumuna gecince (bir anahtarı çevirip sisteme enerji veriyorsanız) bir röleyi çektirip direnci kısadevre edersiniz.

Rölenin akımı da pil ömrünü etkileyebilir. 48V röle ile düşük akım tüketimi olur çok etkilemez sanırım.

Genel bilgi olarak Rölelerin çekme akımı belli bir değerde olur çektikten sonra tutma akımı (tabi bobininden bahsediyorum) çekme akımından daha düşüktür. Bataryalı sistemlerde röle örneğin 12V ile çektirilir ardından voltaj 9 volt gibi düşürülür ki bobin akımı da düşsün diye.

mustafa_cmbz

yakın zamanda swtichmod güç kaynakları için bir uygulamam oldu..Daha çok pano tipi ama senin bence işini kompanzasyon rölelerinin üzerindeki direnç işini çözer gibi..hatta yerin varsa direk kompanzasyon kontaktörü kullan evladiyelik olsun..

Sozuak

Mustafa, bisiklete kontaktör mü taksın diyosun yaaanii :)

Bizim eskilerden bir arkadaş vardı genç yaşta rahmetli oldu, (Allah herkese hayırlı, sağlıklı ve uzun ömürler versin) her işe silikon kullanalım derdi.  O zamanlar silikon yapıştırıcı sanayi dışında çok kullanımda değildi. Duvara birşey asacağız silikon, yerde deforme yüzey var silikon, bir yerde vida tutmuyor silikon.

Durun bir sanayi anımı anlatayım. Saftirik bir genç çocuk. Aslen imam hatipte okuyor. Dayım da  biraz harçlık kazansın diye stajyer gibi işe almış mesleği elektronik değil. Bizim de atölye Ostimde ofis katında (o zamanlar ofis olarak tasarlanmış esd de kimsenin umurunda değil; halıflex kaplı.) Çocuk  ayakkabılarını girişte beton bir kısımda çıkartıp  terlik giyiyor yerler kirlenmesin diye. Akşam olurken de  koyduğu yerden kıpırdatmadan direkt giyip gidiyor. 1-2-3 derken aklıma geldi bunun ayakkabıları japonla yere yapıştırdım. Bu geldi giydi adım atacak tabi kıpırdamayınca yapıştığı yerden kalem gibi bir düşüşü var gülmekten ölürsünüz.

Bir diğerine de darbeli matkap şakası yapmıştım. Öğle tatilinde metal masalardan birinin altına girmiş uyuyor diğer stajyer  çocuk. Baktık  bayağı derin uykuda. Matkabı uç takmadan darbeliye alıp mandreni  masaya dayayıp çalıştırdım. Tabi metal masa bir zangırtı koptu. Bizim stajyerin masanın altından  fırlayışını görmeliydiniz.

Güzel günlerdi o günler. Diyeceğim o ki  bisiklete kontaktör biraz zor gibi.

mustafa_cmbz

haha sanada eylence çıktı valla reis :D

slikon hikayesi hoşuma gitti bizimki aynı o hesap  ;D

aslında incik boncuk uğraşmak istemiyorsa ve yeri varsa diye dedim.Hatta bir cümle öncesinde kontaktörün üzerindeki dirençlerden kullanmasını da tavsiye ettim.

o değilde bu anahtarlama işini niye mosfet gibi birşeyler ile yapmıyoruz bu soft start için ssr ler ile yapılamaz mı acaba ?

Sozuak

Bana hala güvenilmez geliyor nedense. Tam gerektiği anda bozulacakmış gibi :)  Onarım işi ile uğraştığım ve birçok devrede kısadevre olmuş gördüğüm için olsa gerek. Zamanında beyin cerrahisinde ameliyatlara girerdim her gün. Hastalardaki ağrı sızı duyu kayıpları bende de varmış gibi kafamda tünör mü var derdim. Neyse ki Yılbaşı öncesi MR bakımı yaparken bir beyin MR ı çektirdim birşey çıkmadı rahatladım.

0M42

Alıntı yapılan: mustafa_cmbz - 30 Mayıs 2023, 10:08:22haha sanada eylence çıktı valla reis :D

slikon hikayesi hoşuma gitti bizimki aynı o hesap  ;D

aslında incik boncuk uğraşmak istemiyorsa ve yeri varsa diye dedim.Hatta bir cümle öncesinde kontaktörün üzerindeki dirençlerden kullanmasını da tavsiye ettim.

o değilde bu anahtarlama işini niye mosfet gibi birşeyler ile yapmıyoruz bu soft start için ssr ler ile yapılamaz mı acaba ?

Daha profosyonel bir şey yapılabilir tabi ama aradığım öyle nitelikli bir işlem değil şuan basit direnç bile aslında işimi görüyor gibi.
***

power20

@0M42, Sizin akü iyice boşalmayacaksa ilk bağlantıda elinizle direnc üzerinden kondansatörü doldurabilirsiniz.  Akü - kondansatör bağlantısı  sürekli sabit kalacağından asla aşırı deşarj olmayacağını varsayarsak aslında pek bir sorununuz yok.  Aşırı deşarj akü ömrünü sıfırladığı için koruma devresi mutlaka vardır??  Kondansatörü ilk defa bağlarken elinizle direnç üzerinden bağlayınız, sonra dirençsiz olarak aküye paralel olsun. hepsi bu. Anahtar, kondansatör bağlantısını ayırmaycak. kondansatör sürekli bağlı olacak.


Alıntı yapılan: 0M42 - 25 Mayıs 2023, 13:17:21sistemi anahtar ile açtığımda kondansatör kapasitesi yüksek olduğundan


25 sene kadar önce UPS üretiminde çalıştım. Aküleri ilk defa bağlarken elle direnç üzerinden bağlamak suretiyle kondansatörün  dolması sağlanıyordu. Daha sonra akü sürekli bağlı olduğu için kondansatör hiç boşalmıyor, hızlı dolma gibi bir sorun olmuyordu. Akü değişimine kadar idare ediyordu.  Daha gelişmiş modellerde kontaktörlü otomatik düzenek vardı

ibocakir

#14
Anahtar kelimeniz: "Hold-up Capacitor Circuit"

Linkteki Fig.1'e bakarsanız, R1 direnci sayesinde yavaşça doldurup D2 sayesinde hızlıca boşaltabilirsiniz. Bu sayede :

Alıntı yapılan: Sozuak - 30 Mayıs 2023, 09:05:2210W olmasından ziyade 50 ohm direnc kondansatörün sisteme katkısını azaltır.

burada bahsedilen "kondansatörün sisteme etkisi azalır" durumundan kurtulabilirsiniz.