stm32 ve mmu olmadan linux

Başlatan blcouz, 02 Eylül 2023, 19:22:27

blcouz

stm32 mcularda örneğin stm32h750  için linux nasıl derlenir internette biraz geziğimde uboot buildroot gibi kavramlarla karşılaştım fakat tam olarak nereden başlamam gerektiğini bilemedim. Sorularım :
gömülü linux derleme işlemlerini ve tüm ayrıntılarını öğrenebileceğim mümkünse türkçe kaynak varmı ?
stm32h7 ve benzerleri için linux derlemek çok zor bir işlemmi ?
çevre birimlerini istediğim gibi linuxta kullanabilirmiyim örneğin pa5 pinini rx olarak yada pwm çıkışı olabilecek şekilde kullanabilirmiyim ?
internette stm32f746 dk gibi birkaç st cihazı için linux derlenebilmiş sanırım bunların ayarlarından esinlenme gibi bir şansım varmı ?
şimdilik aklıma takılan sorular bunlar. herkese iyi çalışmalar

mehmet

Linux yerine neden micropython
denemiyorsunuz?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

blcouz

Hocam cevap için teşekkğr ederim ama buradaki asıl amacım bahsettiğim işi başarabilmek yoksa bana linux ta lazım değil.

Tagli

Cortex M çekirdeği bu işler için uygun değil. Linux için tercihen Cortex A çekirdekli bir cihaz ile başlamak uygun olacaktır. Öte yandan, Cortex M veya daha ilkel işlemcilerde de bir şekilde Linux çalıştırılır, imkansız değil. Yıllar önce adamın biri 8-bit Atmel'de çalıştırmıştı. Ama pratik değeri olmaz, fantezi olur sadece. Öğrenme aşamasında böyle bir şeyi kesinlikle tavsiye etmem. Normali bile zaten yeterince zorlu bir süreç.

Yine de MMU'suz işlemciler üzerinde Linux çalıştırma konusunda ısrarcı isen, μClinux projesini araştırabilirsin.

Konu üzerine Türkçe kaynak olarak benim bildiğim Nazım Koç'un Gömülü Linux Sistemleri adlı kitabı var. En son kaçıncı baskıda veya ne kadar güncel bilmiyorum.

Ancak konu üzerinde Türkçe kaynakların çok kısıtlı oluşu dikkate alındığında, İngilizce kaynaklara yönelmek daha doğru olacaktır. Burada da güncel kaynak bulmak önemli. Mastering Embedded Linux Programming adlı kitap epey ayrıntılı ve günceldi diye aklımda kalmış. Ancak başka pek çok kaynak kitap var.
Gökçe Tağlıoğlu

ibocakir

İhtiyacınız olan şey zephyr os.

https://www.zephyrproject.org/

Linux Foundation tarafından mikrokontrolcüler için geliştirilen açık kaynak gerçek zamanlı işletim sistemi.


kimlenbu

Cevabımı beğenmeyeceksiniz ama bir HMI tasarımı için benzer yollardan geçip harici donanım ücretini (ram, rom, phy vs), aşılması gereken yazılımsal sıkıntıları görünce gidip desteği iyi olan bir firmanın imx8plus som'unu alıp anakart tasarlamak daha mantıklı geldi.

Proof of concept için bir proje olacaksa bile bol şans.

flowchartx

Alıntı yapılan: ibocakir - 03 Eylül 2023, 13:48:10İhtiyacınız olan şey zephyr os.

https://www.zephyrproject.org/

Linux Foundation tarafından mikrokontrolcüler için geliştirilen açık kaynak gerçek zamanlı işletim sistemi.



Hocam merakımdan soruyorum sadece. OS ile FreeRTOS farklı şeyler değil mi? Zephyr bildiğim kadarıyla rtos ama arkadaş os kurmak istiyor anladığım kadarıyla

X-Fi

Alıntı yapılan: flowchartx - 05 Eylül 2023, 08:06:45Hocam merakımdan soruyorum sadece. OS ile FreeRTOS farklı şeyler değil mi? Zephyr bildiğim kadarıyla rtos ama arkadaş os kurmak istiyor anladığım kadarıyla

Zephyr sadece Bir rtos değil daha fazlasıdır içerisinde python destekli mimariye özel gcc derleyicisi bulunur. devicetree katmanı sayesinde linux gibi donanımdan soyutlanabilir. kodunuzu değiştirmeden neredeyse tüm gömülü kartlarda koşturabilirsiniz. yeni modüller eklenerek bir ekosistem oluştutulabilir güvenlik uygulamaları dahil onaylı birçok hazır kütüphaneyi port etmeden kullanabilirsiniz. Zephyr'in FreeRTOS'a göre bunun gibi birçok üstünlüğü var. OS ya da RTOS olması yapacağınız işi ne kadar kritik zaman aralığında yapacağınız belirler bu bakımdan ikisinde de real time işler için gerekti araçlar mevcut.
http://www.coskunergan.dev/    (Yürümekle varılmaz, lakin varanlar yürüyenlerdir.)

blcouz

Herkese verdiği cevaplardan ötürü teşekkür ediyorum.