AC GERİLİM ÖLÇÜMÜ

Başlatan ibrahim96, 11 Ekim 2023, 23:15:44

ibrahim96

Herkese merhabalar
3 fazlı AC gerilimin ölçülmesi üzerine bir proje geliştirmekteyim lakin aşağıdaki ekledim devre üzerinde siz değerli forum üyelerinin muhakkak bu eklenmeli veya çıkarılmalı dediğiniz püf noktaları paylaşmanızı rica ediyorum.

notlar:
1-opamp kullanarak bir izolasyon oluşturulmuş lakin feed back direnci bu izolasyonu bozduğu kanaatindeyim.

2-peak gerilimi denetleyiciye yansımaması için girişe bir varistör koymak ne kadar doğru olur?

3-bu devre ve türevleri piyasada bir alanda kullanılmakta ama herkes farklı noktaya önem vermiş.




mehmet

Opampın hangi bacakları izole?
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr

quarko

Görseldeki devrede bir izolasyon yok. Giriş gerilimi yüksek değerli dirençler üzerinden okunmuş. Bu durum gerçek bir izolasyon sayılmaz ama ufak ta olsa etki gösterir. Girişteki AC sinyal, 5V DC offset eklenmiş şekilde okunmuş. Çıkış gerilimi de ikiye bölünmüş. Yani çıkıştan 2.5V üzerinde salınan bir gerilim elde edilmektedir. Girişe konulacak varistörden ziyade, adc ye giden tarafta koruma diyotları vs eklemek gerekir.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

ibrahim96

#3
Alıntı yapılan: quarko - 12 Ekim 2023, 07:59:04Görseldeki devrede bir izolasyon yok. Giriş gerilimi yüksek değerli dirençler üzerinden okunmuş. Bu durum gerçek bir izolasyon sayılmaz ama ufak ta olsa etki gösterir. Girişteki AC sinyal, 5V DC offset eklenmiş şekilde okunmuş. Çıkış gerilimi de ikiye bölünmüş. Yani çıkıştan 2.5V üzerinde salınan bir gerilim elde edilmektedir. Girişe konulacak varistörden ziyade, adc ye giden tarafta koruma diyotları vs eklemek gerekir.

İncelediğim bir çok projede buna benzer bir devre kullanılmış lm293 gibi opamplar ile 3 faz nötr gerilimleri okuma işlemi yapılmış çıkışıda denetleyici ye zener diyot koruması eklenmiş hatta birinde opamp çıkışına ade77 serisi entegre koyulup i2c üzerinden okuma yapılmış

12 Ekim 2023, 20:22:15
Örnek bir devre şeması gönderebilecek varmıdır?

quarko

LM293 opamp değil, comparator entegresidir. Hassas bir ölçüm gerekiyorsa, rail to rail, precision bir opamp ile ölçüm devresi tasarlayabilirsin. İzolasyon gerekiyorsa, izole opampları da kullanabilirsin. ADE serisi entegrelere, gerilim, akım vs sinyalleri uygun şekilde girildiğinde gerilim, akım, güç, harmonik ölçümleri de (bazı serilerde) dahil olmak üzere dijital arayüz üzerinden tüm bilgileri alabilirsin.
"Aslanlar kendi hikayelerini yazmadıkça, avcıların kahramanlık hikayelerini dinlemek zorundayız."

necati

jeneratör otp de kullanacaksanız lm358  lm324 yeteli
[email]entegreterbiyecisi@yahoo.com[/email]

tunayk

AC Gerilim için kapasitif izolasyona ne dersiniz?

Erol YILMAZ

Devrenizi öncelikle LTSPICE'da kurup hangi komponent kaç V'a maruz kalıyor? Ne kadar güç harcıyor? gibi sorularınıza hızlıca cevap bulabilirsiniz.

kenan_re

Opamp kullanma zorunluluğunuz yoksa Cirrus cs5463 - (SPI) cirrus cs5490(UART).

ibrahim96

#9
Alıntı yapılan: tunayk - 14 Ekim 2023, 12:09:19AC Gerilim için kapasitif izolasyona ne dersiniz?

örnek bir devre paylaşabilirmisiniz

26 Ekim 2023, 17:29:41
Alıntı yapılan: kenan_re - 16 Ekim 2023, 09:24:52Opamp kullanma zorunluluğunuz yoksa Cirrus cs5463 - (SPI) cirrus cs5490(UART).

Bu devrede izolasyon vb bir problem yaşanmaz diye görüyorum lakin hassasiyet olarak kayıplar nedir ve daha önce deneyiminiz oldumu

kenan_re

Cs54XX serisinini uzun zamandır kullanıyoruz. Akım trafosuyla da, ACS serisi akım ölçüm çipleriyle de kullandık. CS5463 Manuel içinde örnek şemaları var. İncelemelisiniz.

-Energy Data Linearity: ±0.1% of Reading
over 1000:1 Dynamic Range




ibrahim96

Alıntı yapılan: kenan_re - 27 Ekim 2023, 12:19:21Cs54XX serisinini uzun zamandır kullanıyoruz. Akım trafosuyla da, ACS serisi akım ölçüm çipleriyle de kullandık. CS5463 Manuel içinde örnek şemaları var. İncelemelisiniz.

-Energy Data Linearity: ±0.1% of Reading
over 1000:1 Dynamic Range





Cevabınız için teşekkürler 1 fazlı sistemler için 3 faz üçün 3 tane kullanmak gerekli datasheeti inceledim kadarı ile sadece gerilim ile ilgili okuma yapılan varmıdır veya akım girişleri kullanılmasa da kullanılabilir mi

tunayk

#12
Alıntı yapılan: ibrahim96 - 26 Ekim 2023, 17:25:06örnek bir devre paylaşabilirmisiniz

26 Ekim 2023, 17:29:41
Bu devrede izolasyon vb bir problem yaşanmaz diye görüyorum lakin hassasiyet olarak kayıplar nedir ve daha önce deneyiminiz oldumu

Aslında bu aralar benzer bir konu üzerinde çalışıyorum. Aklıma olabilir mi diye gelmişti. kapasitif izolasyon sadece DC de kullanılabiliyor. AC de izolasyon sağlamıyor. 
3 Fazlı gerilimi ölçen ve ölçülen değerleri seri  haberleşme ile dışarı aktaran bir devre düşünelim.

Klasik uygulamada, 3 Faz voltajını MOhm luk dirençler ile al, Nötr hattını GND ile birleştir ve analog ölçüm yap şeklinde çalışıyor. Herhangi bir pic ile ölçüm yapılabilir. İşin içine haberleşme girdiğinde izolasyon konusu baş gösteriyor.  Nötr direk GND de olunca hattaki PLC vb. başka bir cihazın haberleşmesine de nötr binmiş oluyor.

İzolasyonlu entegre kullanmak yerine,  nötr hattını da 10MOhm gibi bir direnç ile GND ile ilişkilendirsek, bu durumda RS485 haberleşme hattındaki diğer cihazlar için ne gibi riskler devam eder?


M.Salim GÜLLÜCE

#13
Alıntı yapılan: ibrahim96 - 12 Ekim 2023, 20:21:35İncelediğim bir çok projede buna benzer bir devre kullanılmış lm293 gibi opamplar ile 3 faz nötr gerilimleri okuma işlemi yapılmış çıkışıda denetleyici ye zener diyot koruması eklenmiş hatta birinde opamp çıkışına ade77 serisi entegre koyulup i2c üzerinden okuma yapılmış

Ekim 12, 2023, 19:22:15
Örnek bir devre şeması gönderebilecek varmıdır?

Bu tür devrelere Diferansiyel Voltaj Probu da denir.
Ancak kritik nokta yüksek volyaj giren dirençler bağladığınız gerilimden çok daha yüksek bir gerilim için üretilmiş olmak zorunda. Aksi takdirde başınızı ağrıtır.
Örnek devre bıtrakıyorum.
Ancak özel bir tasarım hali olduğundan bazı değişiklikler yapman gerekebilir.
Mesela girişlerde 50 MΩ 10 kVolt direnç kullandım. Yaklaşık tanesi 15$
Onun yerine 10 MΩ 2000 Volt direnç işini görecektir.
1000 volta kadar problemsiz kullanabilirsin.
+- 15 Volt ile beslenmiştir lakin Rail-to-Rail Opamplerle daha düşük voltajlarda da çalışmanız mümkündür.
Devrenin geri besleme kazanç ayarı bir çok turlu trimpot ile sağlanmaktadır.
AC girişe AC DC girişe DC çıkış verir.
Şemadaki Besleme yapısıyla 10 Volt AC-RMS e kadar ve 15 Volt DC ye kadar çıkış alabilirsiniz



Piyasadaki emsal ürün 200$ civarındadır.

kenan_re

Alıntı yapılan: ibrahim96 - 27 Ekim 2023, 23:06:50Cevabınız için teşekkürler 1 fazlı sistemler için 3 faz üçün 3 tane kullanmak gerekli datasheeti inceledim kadarı ile sadece gerilim ile ilgili okuma yapılan varmıdır veya akım girişleri kullanılmasa da kullanılabilir mi

Sitesinde biraz gezindim bu var. Ayrıca benim kullandığım cs5463 de sadece akım ölçüm tarafını kullanıyoruz, voltaj boşta. Doğrudan DC gerilime çeviren çiplerde var. Basit ve hızlı tasarımlarda genelde hazır ürünlere yöneliyoruz.

https://www.cirrus.com/products/cs5480/