MAX232 ve MAX485 den çektiklerim nedir?

Başlatan sigmoid, 08 Ocak 2024, 11:32:04

sigmoid

Bir arkadaş için senede bir MAX232 ve MAX485 kullanılan bir devre yapıyorum. Piyasadan malzeme aldığımda ya max232 ya da max485 patates çıkıyor. Bir iki denemeden sonra bozuluyor. Özdisan'dan aldığımda ise fiyatlar PIC'den kat kat pahalı. 2$'a PICi temin edebilirken dediğim entegrenin tanesinin 4$ civarında olması bana koyuyor. Şimdi RISC-V işlemciler çıkmış, CH32V003 mcu 10cent. Niye hala bu elemanlar bu kadar pahalı. Başka modelleri kullanmamızı istiyorlarda haberim mi yok.

Bu entegrelerin birçok firma tarafından üretilen muadilleri mevcut. Sürekli kullanmadığımdan hangi firmanın ürünü sorunsuzdur bilemiyorum. DIP kılıf kullanıyorum. Tavsiye edeceğiniz ürünler nelerdir.

Teşekkür ederim.

kimlenbu

dip değil de smd kullanırsanız fiyat yarıya düşer, texas'ın sn65hvd serisine bakın. adetli alırsanız 2$'ın biraz altına inebilirsiniz. Özdisan gibi güvenilir tedarikçilerden almak şart, hobi işi yapmıyorsanız kaynağı belli olmayan veya ürünün arkasında durmayan firmalarla çalışamazsınız.

sigmoid

ileride smd tasarıma geçmeyi düşünüyorum. ltınkayanın ray kutusuna göre yeniden smd çizdim, fakat buton ve ledler için ikinci bir pcb daha tasarlayıp üstte eklemem lazım. PCB den sonra yeniden test süreci vs ek süre gerekiyor.

Arkadaş ilk yaptığımız tasarım sorunsuz olduğundan bu şekilde devam edilmesini talep etti. Entegreleri presicion sokete takıyorum. Daha sonra arıza olsada rahatlıkla müdahale edebiliyor. Şimdilik DIP kılıfa devam.

kimlenbu

Alıntı yapılan: sigmoid - 08 Ocak 2024, 12:20:54ileride smd tasarıma geçmeyi düşünüyorum. ltınkayanın ray kutusuna göre yeniden smd çizdim, fakat buton ve ledler için ikinci bir pcb daha tasarlayıp üstte eklemem lazım. PCB den sonra yeniden test süreci vs ek süre gerekiyor.

Arkadaş ilk yaptığımız tasarım sorunsuz olduğundan bu şekilde devam edilmesini talep etti. Entegreleri presicion sokete takıyorum. Daha sonra arıza olsada rahatlıkla müdahale edebiliyor. Şimdilik DIP kılıfa devam.

Patates ürünler dışında da problem oluyorsa demek ki tasarımda "hata" var. Giriş/çıkışta tvs var mı, özellikle rs232 için kullanılan charge pump kapasitörleri kaliteli mi. Ayrıca pnp/npn bjt ile push/pull tasarım yapıp çıkış katında çip olmadan da rs232/485 sağlayabilirsiniz.

izole rs233/rs485 kullanıyorsanız rfm0505 gibi dc/dc çeviricilerin düşük yükte regülasyonunun çok zayıf olduğunu göz önünde bulundurmanız lazım, çiplere 5v üstünde voltaj gider, kısa sürede aşırı ısınmadan yanar.

sigmoid

Güç kaynağı olarak LM2596 modül kullanıyorum. Hazır modüllerde sorun oluyor densede karşıma hiç problem çıkmadı. GÜç ünitesinde veya RS232de daha önce hiç TVS kullanmadığımdan nasıl kullanılacağını bilmiyorum. Kapasitörleri piyasadan temin ediyorum. MAX485 için yine bu forumdaki arkadaşların tavsiyesi üzerine SM712 kullandım.

Başka tasarımımda RFM0505 denemelerim oldu tam  testleri bitiremediğimden diğer tasarımlarımda kullanmıyorum. RFM0505 çıkışına bir arkadaş dropout liner regülatör bağla demişti. Bu tasarımımda RFM0505 yok.

Dediğim gibi piyasadan MAX232 veya MAX485 aldığımda zaten aldığım paketteki ürünler patır patır arıza yapıyor, ben patetesim diyor. Özdisandan alınca sorun yaşamadım. Tek sıkındı ciddi bir maliyet olması. İleride tasarımı smd ye çevirerek maliyeti düşürmeyi deniyeceğim. Bu durumda kutulama ve butonlar,ledler için ekstra pcb maliyeti olacak. Birde smd tasarımda elemanları korumak ve sağlamlaştırmak için epoxy benzeri bir şeylemi kaplasam. Hani çamaşır makinesi kartını açtığınızda üzerini şeffaf bir malzeme ile kaplıdır.

Okan AKÇA

Osilaskop ile ilk enerjilenmede beslemeyi gozlemleyiniz. Büyük ihtimal zıplamadan bozuluyor.

sadogan


sezgin05

Hatayı belki de kullandığınız hazır LM2596(LM2576) modülde aramak gerekir.   Aşağıda verdiğim başlıkta bu modüllerle ilgili bir tecrübemi paylaşmıştım.
https://www.picproje.org/index.php/topic,80045.msg613609.html#msg613609