Endüstriyel Otomasyonda Sensör Haberleşme türü seçimi

Başlatan Mucit23, 25 Ocak 2025, 00:58:57

tunayk

Liycy kablo yeterli.  Zaten bükümlü ve ekranlı. 

parametre

Alıntı yapılan: tunayk - 28 Ocak 2025, 00:33:34Liycy kablo yeterli.  Zaten bükümlü ve ekranlı. 
Bunlara ek olarak
Cok daha hassas calısılacaksa tum kablolar ekranlı olursa daha verimli calısma olur.

mustafa_cmbz

kablolama veyahut sensör seçimini belirleyecek ve değinmediğiniz başka bir husus var aslında bu kabinlerin çalışma durumları birbirini etkileme durumları yani biri sustuğunda diğerini etkiliyecek mi vs. gibi durumlar da göz önünde bulundurulup sistem yapı itibari ile düşünülmeli bana kalırsa.

Mesela 5 kabini birden sensörlerini tek bir panoya toplamak ne kadar sağlıklı ?

yani mesela her kabin üzerinde bir cpu olsa veriyi atıyorum sensörler analog seçilse ve toplansa işlense kontrol edilecek ekipman kabin lokalinde kontrolü yapılsa mesela ve bu 5 kabinin verisini uzak bir yerde izlenecek ise bir cpu ve hmı panel yada bir scada ekranında izlenip takibi raporlaması ve kontrolü yapılsa daha sağlıklı olmaz mı ?

anladığım kadarı ile 5 kabindeki sensörler bir panoda bir cpu da işlenecek peki bu panodaki bir donanım arızası oluşsa 5 kabin ile iletişimin kesilecek.Bu durumda ne ne kadar etikelenecek..Tabi önerdiğim olay tamamen prosesin önceliği ve maliyet ile doğrudan alakalı durumlar tercihler buna göre yapılmalı.

PROTECH_

Alıntı yapılan: Mucit23 - 28 Ocak 2025, 00:15:29Daisy Chain mevzusu tamam ama kablo olarak Liycy kablo çok uygun değil mi? Dediğiniz bildiğim kadarıyla CAT6 kablolarda mevcut. Cat6 Ethernet kablosunun Modbus için kullanımı uygunmudur?

Cat kabloda uyar, ama ekranli kablo  bence önemli.
Cok eskilerden bir projede data kaybi problemi yasamistik sonra sahada inceleme  yaptim.
Shield baglantisini saha ekibinin yapmadigini farkettim.
Baglantiyi yapinca problem ortadan kalkti.  :D
Multi-Core ,RTX,ThreadX, FreeRTOS, MODBUS  RTOS - Electronic-Hardware -- BERLIN