XOR Kapısı

Başlatan seron, 07 Mayıs 2025, 12:40:48

elektronikhobi

Sayısal devrelerin benzetimi için Logisim kullanılıyor.

Konunun ileri aşamaları çok uzmanlık gerektiren alanlara yöneliyor.

Örneğin burada yonga tasarımında kullanılan Electric VLSI tasarım yazılımının yetenekleri görülüyor.

Sonra Verilog, VHDL gibi donanım tanımlama dilleri gibi konular var.
"Osmanlı fethettiği topraklardan gençleri alır yetiştirir sonra yeniçeri yapardı. Amerika şimdi bize yetiştirtiyor, tam iş yapacakları zaman gençlerimiz gidip oraya hizmet ediyor."

Özdemir Bayraktar

asma

Alıntı yapılan: Brdk Khn - 11 Mayıs 2025, 19:45:00Burada farklı düşünüyorum. Tam aksine mümkün oldukça simulator kullanmaktan uzak durun. El becerileriyle gerçek ortamda deney yapmakla, ekranda simgelere tıklayarak animasyon çalıştırmak arasında dünya kadar fark var. Birinde kalıcı olarak öğreniyorsunuz, diğerinde sadece görsel hafızanızda kalıyor, sonra unutulup gidiyor. Ayrıca gerçek ortamda bir çok sorunla karşılaşıyorsunuz, parazitler, voltajın düşük gelmesi, temassızlıklar gibi. Bunları çözdükçe gerçek manada ustalaşmaya kadar gidiyorsunuz.
Merhaba
İyi güzel demişsin ama mantık kapılarını "ve ,veya , değil olarak) diyot mantığıyla uygulayabilirsiniz. xor için yukarıdaki devreyi kullanmazsın. Mantığını anlamak için iki vaviyen biraz kablo ve lamba yeter. Yukarıdaki devreyi şemadan izlemek yeter. Uygulama ise keyfi olur.
Yiğidin yoğurdu nasıl yediğidir.
Kolay gelsin.

M.Salim GÜLLÜCE

@seron şu devre üzerinden yürüyüp, transistörlüye dönüştürürsen daha kolay tasarlarsın.
Bir devreyi kompleks olarak düşünüp, parçalara ayırıp, parça parça inşa edip, sonra birleştirerek kompleksi oluşturmak çok daha etkileyici sonuca götürür. Yorulmazsın.

Zaten Micro Computer dediğinde basitlerin birleşiminden başka birşey değil.
Transistörlerden oluşan temel lojik elemanları tasarlamış olman kafi.

13 Mayıs 2025, 13:14:14
Alıntı yapılan: power20 - 09 Mayıs 2025, 12:49:39Değersiz işler. Köy mucidi aktivitesi.
Sen insanları aşağılamaktan ve herşeyi paraya endekslemekten zevk alıyorsun sanırım.
Bilgi edinmenin, merkanı gidermenin, sonuçta öğrenmenin tek karşılığını para olarak görüyorsan yazıklar ve wahlar sana. ::)

power20

Populist abi, transistörle bilgisayar yapmak akıl işi değil. Ne merakı gideriyor? Ne öğretiyor? Dayın aferin mi diyecek? Faydası nedir? Hadi para kazandırmasın da ne öğretiyor? Kazanç ne? Boş gurur mu? 

mehmet

Ben Eater'i ben de takip ederim ara sıra. Genelde 6502 ile bir şeyler yapıyor. Temel yapılarını anlatıyor.
Ancak bu yaptığı uygulamaları set halinde satıyor.
Ücreti mukabilinde öğretim. Adam bilgisini satıyor. Bir şeyler öğrenebiliyorsak ne mutlu...

https://eater.net/shop
Olan olmuştur,
olacak olan da olmuştur.
Olacak bir şey yoktur.
---------------------------------------------
http://www.mehmetbilgi.net.tr
https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.tr "CC BY"

seron

Abooov buralar karışmış ben kaçar  :D  :D  :D

Yok be, şaka.

Alıntı yapılan: power20 - 13 Mayıs 2025, 13:39:44Populist abi, transistörle bilgisayar yapmak akıl işi değil. Ne merakı gideriyor? Ne öğretiyor? Dayın aferin mi diyecek? Faydası nedir? Hadi para kazandırmasın da ne öğretiyor? Kazanç ne? Boş gurur mu?

Şunu anlatabilmiş olmayı çok isterdim: Kısaca ben böyle yapmayı seviyorum. Bir başkası sevmiyor. Birisi elekroniği para kazanma aracı olarak görüyor, görsün sakınca yok. Bir diğeri eğlencesine takılıyor, ya da hergün yeni birşey öğrenmekten hoşlanıyor. Eleştiri normal. Ama "dayın aferin demeyecekse uğraşma!" kısmı normal değil.

z

Alıntı yapılan: Brdk Khn - 11 Mayıs 2025, 19:45:00Burada farklı düşünüyorum. Tam aksine mümkün oldukça simulator kullanmaktan uzak durun. El becerileriyle gerçek ortamda deney yapmakla, ekranda simgelere tıklayarak animasyon çalıştırmak arasında dünya kadar fark var. Birinde kalıcı olarak öğreniyorsunuz, diğerinde sadece görsel hafızanızda kalıyor, sonra unutulup gidiyor. Ayrıca gerçek ortamda bir çok sorunla karşılaşıyorsunuz, parazitler, voltajın düşük gelmesi, temassızlıklar gibi. Bunları çözdükçe gerçek manada ustalaşmaya kadar gidiyorsunuz.

Normalde simulatorleri ben de hic sevmem. Fakat burdaki ornekte inanilmaz sayida malzeme kullanimi gerekiyor. Bunlara para vermektense simulatorle bu is kolayca hallolur. Ustelik yapilmak istenen seyler (ayrik malzemelerle lojik devreler vs) simulatorlerin basitce ustesinden gelebilecegi seyler.

Mesela asagidaki devreyi simulatorle yapmak yerine para harcayip yapmaya kalksan bir ton para harcar ve sadece lehim yapmayi ogrenirsin.

https://tinyurl.com/2blhb6a8
Bana e^st de diyebilirsiniz.   www.mikrostep.com

M.Salim GÜLLÜCE

Alıntı yapılan: z - 14 Mayıs 2025, 20:03:49Normalde simulatorleri ben de hic sevmem. Fakat burdaki ornekte inanilmaz sayida malzeme kullanimi gerekiyor. Bunlara para vermektense simulatorle bu is kolayca hallolur. Ustelik yapilmak istenen seyler (ayrik malzemelerle lojik devreler vs) simulatorlerin basitce ustesinden gelebilecegi seyler.

Mesela asagidaki devreyi simulatorle yapmak yerine para harcayip yapmaya kalksan bir ton para harcar ve sadece lehim yapmayi ogrenirsin.

https://tinyurl.com/2blhb6a8

Aslında tam olark şöyle...
Önce Alışveriş Sonra fiş. ;)
Simulasyon ile başlayıp gerçeğini hayata geçirmek.
Zira simulasyon her zaman %100 aynı sonuca ulaştırmayabiliyor.
Çünkü kullandığınız aynı değerde iki direnç bile birbirinden farklı değerde. Bu en basiti.
Simulasyonda ise aynı değerdeki dirençler mutlaka aynı değerdedir gerçek hayatın tersine.

z

Lojik devre tasariminda RTL (Resistor-Transistor-Logic) devrelerinde direncin toleransi ile hic isimiz olmaz. 10K yerine %50 toleransla 4K7 koysan da calisir.

Burda arkadas bazi lojik devreleri transistorlerle yapmak istiyor. Gerek yok. Cok istiyorsa gercek malzemelerle bir tane nand gate yapar sonrasinda simulatorde devam eder gider.

seron

Bu sıkıcı, içi boş, gereksiz konuyu yeniden hortlattığım için üzgünüm.

Sanırım bazı noktalar ya anlaşılamıyor, ya da anlaşıldığı halde garez yapılıyor.

Biraz açıklayıcı olayım da bu konu forumun derinliklerine gitsin artık. Forumu her açışımda yeniden üste çıkmış olduğunu görmek herkes açısından sıkıncı bence.

1- Ben mantık kapılarını transistörlü devrelerle kurmaya çalışmıyorum. "Transistörlü devrleyle de kurulur mu?" diye merak ettim, cevabımı buldum, o konu kapandı.

2- Ola ki heves duyan, transistörle yapmak isteyen olursa diye ufak bir maket çizdim. Burada paylaşmadım ve paylaşmayacağım.

3- Elektroniği isteyen para kazanmak için yapar, istemeyen vakit geçirmek için yapar. Adam delidir, günlerce uğraşır transistörlü... hadi transistörlüyü geçtim röleli bilgisayar yapar. Elektronik bilimi bu günlere böyle deliler sayesinde geldi. Ellemeyin insanlara.

4- Dileyen simülasyonla, dileyen yaparak öğrenir. Yaparken aklında kalır, lehim yapmanın yanında transistörlerin nasıl çalıştığını devreyi kurarak öğrenir (yolun başında ya, ondan). Bana göre simülasyon da birdir, devreyi kurmak da. Her ikisi de faydalıdır.

Sonuç olarak üzerinde bu kadar vakit harcanmaya değmeyecek bir konu. Herkes için değil, yeni başlayanlar için. Sordum, yanıtını kendim buldum konuyu kapattım. Çözüldü olarak işaretlemiştim. Ama uzadı, üzgünüm. Bu kadar ciddiye alınacağını tahmin edemedim. Yanıt yazmayın ki tekrar üste çıkmasın artık lütfen.

z